Artikelserie i "Sygeplejersken" i begyndelsen af 90'erne blandt andet om fængselsbetjentes
vold og chikane mod indsatte samt fusk med rapporter i disciplinærsager mod de indsatte

 

 
Af advokat Claus Bonnez, Landsforeningen KRIM

9. maj 2009



Fagbladet Sygeplejersken bragte i tiden fra 1990 til 1992 en meget omfattende artikelserie med dokumentation for fængselspersonales vold og andre overgreb mod de indsatte navnlig i Københavns Fængsler.

6. oktober 1988 anlagde Dansk Fængselsforbund en injuriesag mod to tidligere sygeplejersker ved Københavns Fængsler i anledning af en artikel i tidsskriftet "Amnesty Nyt" for september 1988 nr. 4, som sygeplejerskerne havde skrevet. Artiklen kritiserer Danmark for at være blandt de lande i Europa, som varetægtsfængsler flygtninge i vid udstrækning også efter, at Danmark har stemt for ”Conclusion nr. 44" vedtaget af eksekutivkomiteen under UNHCR (FN’s Flygtningehøjkommissariat) i 1986.

Artiklen indeholdt derudover især en gennemgang af forskellige episoder m.v., som skulle have fundet sted i Vestre Fængsel, og som de sagsøgte fremdrager for at vise, at det er umenneskeligt at anbringe asylansøgere i varetægtsfængsel, især asylansøgere som har været udsat for tortur.

Sygeplejerskerne blev kun i meget begrænset omfang straffet for injurier. Retten udtalte blandt andet: "De sagsøgtes udsagn indeholder således en i hvert fald til en vis grad dækkende beskrivelse af, hvad der foregik."

Injuriesagen fik blandt andet den konsekvens, at der i årene fra 1990 til 1992 i fagbladet "Sygeplejersken" fremkom en lang række artikler om fængselsbetjentes overgreb og vold mod indsatte navnlig i Københavns Fængsler. Se afgørelsen af 2. april 1990 fra Københavns Byret.

Endvidere blev der i 1990 nedsat en "Dommerundersøgelse af behandlingen af flygtninge og indvandrere i Københavns Fængsler".

I det følgende bringes uddrag fra artiklerne i fagbladet "Sygeplejersken". Dansk Fængselsforbund anlagde ingen injuriesager i anledning af disse artikler, der ellers fremkommer med beskyldninger af en betydeligt grovere karakter mod medlemmer af forbundet, end de artikler, der blev bragt i 1988.

Sygeplejersken nr. 42, 1990:
  Men vi sætter også fokus på den officielle, legitime måde at behandle fanger og asylsøgere på. For eksempel anbringelse i sikringscelle, hvor Københavns Fængsler bruger metoder, som den tidligere sygeplejerske i Vestre Fængsel, Gurli Enderberg, ikke tøver med at kalde "ydmygelser og tortur". Seks-syv betjente overmander en indsat, der er gået amok. De tager sidehalsgreb, kommer et håndklæde eller tæppe omkring fangens hoved, fører ham derefter tværs gennem fængslet til sikringscellen på sygeafdelingen. Her klæder de fangen nøgen. Måske er han heldig at få sine underbenklæder på og i bedste fald også trøje og bukser på, inden han bliver spændt fast på briksen midt på gulvet i den nøgne celle. Arme, ben og krop bliver fikseret. Mens det sker, holder en af betjentene måske en pude hen over den indsattes hoved. Den indsatte, der ikke får sit tøj på inden han bliver fikseret, kan være heldig at få et tæppe over sig. Ellers får han lov at ligge i en oplyst celle, indtil en vagtmester bestemmer, hvornår han kan komme fri.

Officielt sker det alt sammen af hensyn til fangens sikkerhed. Men hvordan må en asylsøger, der måske kommer fra et diktaturlands fængsler og tortur, ikke opleve turen i sikringscelle, når det at blive ført bort med et tæppe over hovedet i hans hjemland ofte er lig med turen til henrettelse?

Billedet af Købehavns Fængsler, er billedet af en subkultur, hvor det normale har trange kår. En lukket verden, hvor selv de største idealister i løbet af bare et års ansættelse bliver fanget eller udstødt af systemet.
- Du bliver mere kontant og mere mistænksom, fordi du tit oplever, at indsatte snyder dig, siger mange af de nuværende og tidligere ansatte, vi har talt med. 

Normalt reagerer omgivelserne, hvis en mand råber og skriger et helt døgn. Man vil forsøge at hjælpe ham, så han i det mindste får noget beroligende medicin, noget menneskelig kontakt og kommer under psykiatrisk behandling.

Men i Vestre Fængsel har psykiatriske tilsyn i mange år været varetaget af den samme mand, der i snit brugte fem minutter pr. patient - ofte uden tolk.


Eksempelvis lyder hans konklusion på et psykiatrisk tilsyn af en 47-årig iransk flygtning, der to dage efter tilsynet bliver indlagt på Hvidovre Hospital med dårligt hjerte: "... der er ikke tvivl om, at han aktuelt er hypokonder, spiller på alle sine symptomer i den aktuelle situation. Han er primitiv og efter danske forhold vil man betragte hans tilstand som en hypokonderneurose, som imidlertid med hans kulturelle baggrund næppe kan betegnes som nogen egentlig psykisk afvigelse".

På Hvidovre Hospital når lægerne frem til en anden konklusion: ".... Patienten har iskæmisk morbis cordis, muligvis ustabil angina. På det foreliggende kan der være indikation for at fortsætte med coronarangiografi og eventuel by-pass operation".

I flere tilfælde har konklusionerne i en række psykiatriske tilsyn af fængslede asylsøgere lydt: De er "hysteriske" eller "hypokondere". Tilsyn lavet af Københavns Fængslers psykiatriske overlæge.

Eksempelvis et tilsyn den 14. marts 1988 af en 27-årig iransk flygtning, der er kommet til Danmark med sin kone og et barn på ni måneder. Han har været udsat for tortur i Iran. Han er meget klagende og grædende og sidder i Vestre Fængsel, mens hans kone og barn befinder sig i Sandholmlejren.

Psykiaterens konklusion: "I vor kulturkreds ville man betegne hans reaktion som en hysterisk reaktion, men umiddelbart synes der blot at være tale om en depression, farvet af hans specielle kulturmønsker og den sproglige isolation".

Et tilsyn lavet uden tolk af en mand, der er så psykisk og fysisk tilredt efter tortur, at en læge fra Rehabiliteringscenteret for Torturofre på Rigshospitalet til sidst får ham løsladt fra Vestre Fængsel. 

I samme nummer af Sygeplejersken (nr. 42/90) hedder det videre:
  Det er ikke første gang, at ansatte i fængslerne forsøger at bryde tavsheden om forholdene inden for murene. Daværende viceinspektør i Københavns Fængsler, Jørgen Jepsen gør det i en kronik i Politiken i 1970:

- Jeg blev efterfølgende stemplet som psykopat af fængslets psykolog. Nu er jeg temmelig hårdfør, men det var alligevel belastende, også for min familie.

Jeg trak mig i øvrigt hurtigt ud af debatten, for at undgå, at den kom til at handle om min person, fortæller Jørgen Jepsen, der i dag er lektor i kriminologi ved Århus Universitet. Efter kronikken bliver han forflyttet til et fuldmægtigjob i det daværende fængselsdirektorat, og samtidigt bølger debatten i medierne om Københavns Fængsler videre i flere måneder. Jørgen Jepsens kritik af forholdene fører til en rapport fra Mentalhygiejnisk Forsknings Institut om Københavns Fængsler, "I varetægt - I Fængsel" konkluderer, at Københavns Fængsler er i en sygelig konfliktsituation, og at der skal en chokkur til, hvis det nogensinde skal komme til at fungere. - Chokkuren skal bryde fængslet op i mindre enheder, få sat væsentlige reformer i gang og blandt andet forbedre betjentenes uddannelser. Men den chokkur har ingen turdet sætte i værk, og derfor er problemerne der endnu, siger Jørgen Jepsen i dag.

En fængselsbetjent, er i dag arbejder i Københavns Fængsler, beskriver stemningen inden for murene således:
- Alle er desillusioneret. Jeg kom med gode humane holdninger til, hvordan man skulle behandle fangerne. Men jeg gider ikke kæmpe mere. Ledelsen er totalt ligeglad med de ansatte, og det gør, at de ansatte er totalt ligeglade med deres arbejde. Du kan se det på sygeligheden, den er ekstremt høj, fortæller betjenten.

Ikke alene er sygeligheden høj, men mange af de unge betjente, især dem med en human og idealistisk indstilling, holder hurtigt op igen. Af et hold på 12, er der kun fire tilbage efter tre år.

- De bliver en del af et system, som strider mod deres samvittighed. Men så længe de er i systemet, bliver de nødt til at tie stille. Og når de går, smækker de ikke med døren. Det slår nemlig mere tilbage til "smækkeren", end det får huset til at ryste. Resultatet bliver "Omerta", den sicilianske mafias tavshedsed, siger Jørgen Jepsen.

Cand.psych. Ida Koch kom i 1980'erne meget i fængslerne som forsker for Kriminalistisk Institut. Hun arbejdede også terapeutisk med nogle af fangerne:
- Der foregår så meget i fængslerne, som ikke tåler dagens lys  - også reglementerede ting. Ting, der er så nedværdigende og umenneskelige, at ledelse og ansatte almindeligvis tier stille om det. Så derfor er det ikke underligt, at befolkningen tror, at det at sidde i fængsel er sådan et bedre højskoleophold.


Denne pressemeddelelse fra de indsattes talsmand i Statsfængslet Vridsløselille er gengivet i Sygeplejersken nr. 13 fra 1990, side 19. Den lyder:
  "... Vi fortæller gerne hvem det er.

Udsendt d. 23.2.1990 af Brian Børjesson, fællestalsmand på vegne af de indsatte i Vrisløse Statsfængsel.

I en artikel i Aktuelt d 21. 2. retter næstformanden Steen Skytte Larsen for Københavnske Fængselsbetjente en skarp kritik imod de to tidligere fængselssygeplejersker Lars Peterson og Lars Wiinblad.

Denne kritik bliver fulgt op af et læserbrev fra overlæge C. Stuip, Københavns Fængselsvæsen.

C. Stuip efterlyser i sin artikel konkrete anklager imod konkrete personer, og under sig samtidigt over mangelen på disse.

Jeg kan forestille mig, at grunden til, at de to sygeplejersker ikke har nævnt konkrete sager, skyldes at de har startet denne debat med henblik på at ændre den nuværende praksis og moral blandt betjentene. Og ikke for at rette skytset imod enkeltstående personer.

Men hvis C. Stuip og hans medsammensvorne Steen Skytte Larsen virkelig ønsker konkrete navne, så skal jeg da med glæde genopfriske deres hukommelse:

I foråret 88 blev en engelsk forfatter ved navn Graham Gaskin smidt ind i en isolationscelle i Vestre Fængsel, hvorefter han blev klædt totalt nøgen for dernæst at blive gennembanket, så han kom tl at ligne en overmoden melon i ansigtet og ikke var i stand til at gå i en hel uge.

Sagen endte som altid med en intern undersøgelse, som endte med at to betjente ved navn Jørgen Christensen og Bent Seremiten fik en bøde.

På daværende tidspunkt fungerede jeg som fællestalsmand for fangerne, og jeg husker tydeligt, hvordan man fra betjentenes side behandlede de udenlandske og danske fanger som svin.

Graham var bestemt ikke den eneste som blev slagtet af det tæskehold, hvis eksistens Steen Skytte Larsen totalt benægter.

Så enten er er C. Stuip og Steen Skytte Larsen mytomaner, eller også kan de ikke se skoven for bare træer og skulle derfor tage konsekvensen deraf, og finde sig et andet arbejde. Jeg vil påstå, at de to sygeplejersker har været meget reelle i deres udtalelser, og de har ikke på noget tidspunkt overdrevet de faktiske kendsgerninger, snarere tværtimod. Problemet er, at hele dette system er så lukket, og derfor er det utroligt svært at grave i. Men der sker ting herinde som vil få selv Amnesty International til at krumme tæer.

Desværre kan man ikke på nuværende tidspunkt komme alle disse sager til livs, da der hersker en korpsånd blandt de ansatte som gør, at alle dækker over alle helt op til Justitsministeriet.

Hvis vi fra fangernes side skal gøre os håb om, at tilstandene herinde skal blive udholdelige, så må vi fremover selv tage affære i form af gengældelsesaktioner, eller håbe på at der også fremover vil være nogen med det samme mod, som de to sygeplejersker Lars Peterson og Lars Wiinblad udviste. For hvis tilstrækkelig mange træder frem, vil man tvinge systemet til at rense ud blandt sine egne, til stor glæde for alle parter. Hvad Steen Skytte Larsens "løse" rygter angår, så kan jeg her bekræfte de to sygeplejerskes påstand om, at bestemte betjentgrupper på et tidspunkt gik rundt i Vridsløse iført T-shirts med påskriften "Tæskeholdet" sammen med en tegning af en bulldog iført kasket og knippel. Dette blev stoppet af inspektøren Ole Hansen. Den ene af disse betjente er nu forfremmet til overvisitationschef og han hedder Bent Hoffman.

Vi vil fra fangernes side rette den dybeste taknemmelighed til de to sygeplejersker Lars Peterson og Lars Wiinblad. ..."


Fængselsbetjente fabrikerer ifølge sygeplejerske i Vestre Fængsel, Lars Wiinblad, falske beviser. I Sygeplejersken nr. 13, 1990, side 18, anføres følgende:
  - En anden ting, forsætter Wiinblad, er, at rapporterne ofte er præget af udeladelser. Hvis der er foregået ureglementerede ting, skrives det selvfølgelig ikke, for det er betjentene selv, der skriver rapporterne. Derfor skriver man selvfølgelig en rapport, som "egner" sig til at gå op gennem systemet.

Ofte får en betjent at vide, "at rapporten ikke er god nok". Det vil sige: pynt på forklaringen, sådan at magtanvendelsen kan forsvares. Jeg kan give et eksempel: En dag kom jeg gående igennem en af fløjene. En indsat havde i desperation smadret sin stol i sin celle. Det er der ikke noget unormalt i. Han kunne jo have fået dom eller mistet sin kæreste eller lignende. Normalt ville han bare have fået log til at dampe af og få besked på at erstatte stolen, og så var den potte ude. Der er bare det, at der lige var nogen, der lige skulle op og se ....

Jeg prøvede at overtale dem til at lade manden være. Nu havde han jo afreageret. Men så kommer de masende seks mand høj og råber: ".. Er du ude på noget?", og så sidder manden og græder. Så har vi balladen. Han er ulykkelig og vred, og så bliver han ydmyget og provokeret. De tager ham med - af sikkerhedshensyn - som det hedder. En mand i hver arm, selvom han er helt rolig. Lige pludselig springer en betjent op på ham bagfra og presser hans hoved ned i gulvet. Så "pakker" de ham ellers sammen og ned i sikringscellen med ham.

Bagefter gik jeg ned for at se, hvad de havde skrevet i rapporten som begrundelse for at lade manden sikringscelleanbringe. Der stod: "... Pludselig satte fangen sig voldsomt til modværge.." Og det må jeg desværre sige er fantasifuldt fundet på.

Det er disse rapporter, som ligger tl grund for fængselsinspektørens rapporteringer om forholdene i Vestre Fængsel. Oplysninger, som ligger til grund for justitsministeriets, kriminalforsorgens og lignende instansers begrundelse for, at der intet er galt i Vestre.

Lars Wiinblad fortsætter: - Episoden viser desuden en ganske almindelig krisereaktion, som fængselsbetjentene alt for ofte ikke har forståelse for. ..."


I Sygeplejersken nr. 18, 1992 fortæller tidligere fængselssygeplejerske Benny Sølz om sin kortvarige ansættelse i Vestre Fængsel. Af artiklen fremgår følgende:
  "... For ti år siden overværede Benny Sølz, der i dag er oversygeplejerske på Rigshospitalet, en episode i Vestre Fængsel, han aldrig har glemt.
"Selv om oplevelsen for altid har slået skår i min retsbevidsthed og respekt for Kriminalforsorgen, har jeg tænkt en del over, om det stadig er relevant at fortælle en så gammel historie," siger Benny Sølz.
Men hans historie er ikke blevet for gammel. For den bliver tilsyneladende ved med at gentage sig og kan derfor bidrage til at belyse, hvad der foregår i dele af det lukkede fængselsmiljø.

Benny Sølz arbejder i dag i personaleafdelingen på Rigshospitalet og er p.t. udstationeret på neuromedicinsk afdeling. For ti år siden var han en kort tid ansat i Vestre Fængsel.
Han var i aftenvagt og på vej over i sydfløjen, hvor han for anden gang ville tilse en nyankommen indsat. Første gang var han blevet kaldt over personsøgeren. Denne gang kom han uanmeldt.
"Jeg gik op ad trappen til første sal og op mod fængselsbetjentenes vagtstue på venstre side af gangen. Skråt over for vagtstuen på den anden side af gangen stod den vagthavende uden for døren til en af observationscellerne.
På vej mod vagtstuen så jeg, at døren til observationscellen stod på klem. Igennem den halvåbne dør kunne jeg se, at nogle var i håndgemæng i cellen," fortæller Benne Sølz.

Han fortsætter:
"Inden døren blev skubbet til inde fra cellen - uden at den dog blev lukket helt - så jeg to fængselsbetjente slå ud efter den indsatte. Jeg hørte også denne umådeligt karakteristiske lyd af slag ... denne mærkelige, dumpe lyd efterfulgt af en stønnende smertereaktion.
Der blev slået mange gange. Hvor længe kan jeg slet ikke udtale mig om, for jeg var rimelig chokeret. Både fængselsbetjentene på vagtstuen og vagtmesteren, som stod fuldstændig upåvirket foran celledøren, kunne ikke være i tvivl om, hvad det var, der foregik." Benny Sølz følte sig meget ubehageligt tilpas. Det var tydeligt for ham, at en indsat blev slået, uden at nogen havde til hensigt at stoppe det. Hvordan håndterer man som sygeplejerske den situation?
"Jeg husker, at jeg spurgte, hvad fanden det var, der foregik, og at det lød, som om nogen fik bank. Men de benægtede de alle sammen," fortæller Benny Sølz. "Så forklarede jeg, at selv om de benægtede, så var jeg nu ganske sikker på, at der var en, der var ved at få tæv. Jeg lagde heller ikke skjul på, at jeg syntes, det både var forkasteligt og uacceptabelt, og at jeg ville indberette det til ledelsen. "

Fængselsbetjentene fik aldrig svaret Benny Sølz, før døren til cellen gik op, og de to fængselsbetjente kom ud.
"Begge fængselsbetjente bar tydeligt præg af at have været i fysisk aktivitet. De var begge af den store, brede slags, som jeg selv nødig ville op at slås med. Det var chokerende at konstatere, at den ene af de to betjente var en, vi i sygeplejerskegruppen havde rubriceret blandt "de gode" - en af dem vi havde tillid til og mente at kunne få hjælp fra. Den andens identitet overraskede mig ikke. Jeg havde fået at vide, at han tilhørte den "hårde kerne."
Benny Sølz gentog, at han agtede at informere ledelsen, og at han i øvrigt gerne ville tilse den indsatte. Det fik han lov til.
"Jeg rystede som et espeløv, da jeg stod der foran den indsatte, som viste sig at være en spinkel type af asiatisk afstamning. Han havde ingen synlige tegn på at have lidt overlast, og over at han så utrolig forknyt ud. Jeg fortalte ham, at jeg var vidende om, at han var blevet slået, og ville foranstalte, at han blev undersøgt, hvis han ønskede det. Men han benægtede fåmælt, at han var blevet slået, og derfor ønskede han heller ikke at blive undersøgt. Det virkede på mig, som om han var skræmt fra vid og sans."

Benny Sølz måtte derfor forlade sydfløjen med uforrettet sag. Han var dybt rystet og forsøgte at tale med den anden sygeplejerske, som var i vagt.
"Men hun ønskede helt tydeligt ikke at gå ind i det. Så prøvede jeg at ringe til min oversygeplejerske Leif Arnvig, som desværre ikke var hjemme. Derefter ringede jeg til den vagthavende læge, som i fængslet var kendt for at være en vatnisse. Han skulle da heller ikke have noget i klemme. Havde jeg nu ikke misforstået situationen... og så fremdeles, var hans kommentar." Det var først, da Benny Sølz ringede hjem, at han blev bekræftet i sin opfattelse af, at han skulle gå videre med aftenens oplevelser til ledelsen.
Om natten skrev han en detaljeret beretning om, hvad han havde oplevet. Og den fik oversygeplejersken Leif Arnvig næste dag, da Benny Sølz fortalte om hændelsen.
"Leif Arnvig gav mig opbakning både fagligt og menneskeligt på en måde, jeg ikke havde kunnet ønske mig bedre. Vigtigst af alt bekræftede han mig i, at jeg havde handlet rigtigt. Han kontaktede straks fængselsinspektøren og anbefalede, at der blev foretaget en undersøgelse", oplyser Benny Sølz.

Umiddelbart efter forlod Leif Arnvig sin stilling i Vestre Fængsel og rejste til psykiatrisk afdeling på Middelfart Sygehus, men husker episoden den dag i dag. "Ja, jeg kan godt huske, at jeg var med til at rejse sagen over for fængselsledelsen. Men jeg kan også huske, at det var et slidsomt arbejde. Der lå et indirekte pres fra overvagtmestrene om ikke at pille ved den sag. Det endte faktisk med et skænderi mellem dem og mig, hvor jeg måtte insistere på at få sagen undersøgt, fortæller Leif Arnvig, som i de fem år, han var ansat i Vestre Fængsel, var med til at rejse flere lignende sager.

Men der gik meget lang tid, før undersøgelsen blev sat i værk. Benny Sølz fortæller: "Måske gik der en hel måned. I hvert fald gik betjentene på den samme afdeling, hvor den stakkels indsatte for øvrigt også sad. Og de havde ifølge sagens natur vældig god tid til at tale med hinanden og med de andre kolleger om hændelsesforløbet.

I den måned var der en umådelig ubehagelig stemning i fængslet. Det var delt i to lejre. Blandt andet kontaktede flere fængselsbetjente mig - altså diskret og under fire øjne - for at fortælle mig, at de syntes, det var godt, at der var nogen, der turde anmelde een af den hårde kerne. I min naivitet undrede jeg mig over, hvorfor de dog ikke selv gjorde det."
Svaret fik Benny Sølz snart:
"Fængselspersonalet overvejede at få mig afskediget på grund af samarbejdsvanskeligheder. Min tillidsmand fik anonyme opringninger og blev svinet til på mine vegne.
Og endelig blev den konstituerede oversygeplejerske Flemming Høj en dag trukket til side af flere fængselsbetjente fra den hårde kerne.
Kort og kontant fortalte de ham, at "de godt vidste, hvordan de skulle ordne sådan én som mig". Underforstået: at jeg kunne få nogle gevaldige bank.
Og det havde de rig lejlighed til. Jeg gik jo alene rundt i fængslet. Så jeg blev umådelig opmærksom på, hvor jeg opholdt mig og med hvem."
Mens undersøgelsen stod på, snakkede man i sygeplejerskegruppen meget om hændelsen.
"Det overraskede mig meget, at man i sygeplejerskegruppen havde yderst forskellig opfattelse af, om det var passende at indberette sådanne episoder til ledelsen. Rent faktisk havde flere overværet lignende eller grovere episoder uden at gøre noget ved det. Det var tydeligt, at det for mange ville kræve et stort personligt og overskud at gå i konfrontation med fængselsbetjentene, og at det i sidste ende betød mest for dem at beholde jobbet. ....."

"........ Et par dage efter blev jeg indkaldt til et møde med fængselsinspektør Heilbo, som sagde, han var glad for, at jeg havde handlet, som jeg havde gjort. At jeg havde handlet som en loyal embedsmand. Men at man på grund af bevisets stilling ikke kunne gøre yderligere i denne sag. Der ville dog ligge en bemærkning om hændelsen i de pågældende fængselsbetjentes sagsmapper. ...."
 

Sygeplejersken nr. 44 fra 1990, jornalist Mette-Marie Davidsen, Journalist Teddy Østerlin Koch m. fl. interviewer en tidligere fængselsbetjent ved Vestre Fængsel. Han var ansat "i midten af 80'erne". Han "ønsker at være anonym" og har fået opdigtet navnet "Michael". Han fortæller blandt andet:
  ".... Men jeg har aldrig slået nogen, og det er da heller ikke hverdagskost at gå og slå på fangerne. Derfor er mediernes omtale af, at fængslet skulle have et tæskeholdt, vildt overdrevet.
- Hvorfor?
- Der er et vagthold, der tilkaldes, hvis der går en alarm i en af afdelingerne. Og det ser drabeligt ud, når der kommer sådan en hob rendende. Det er deraf ordet "tæskehold" stammer. Men at de kommer, når en fange går amok, er et nødvendigt led i vore arbejdsrutiner.

- Hvor går grænsen mellem at bruge den nødvendige magt og så lige at give et par ekstra slag, når manden er helt passiviseret?
- Det sidste burde ikke ske.
- Har du set det ske?
- Ja, jeg har oplevet, at en fange fik nogle flade efter, at han var spændt fast i sikringscellen. Men det er kun en fem-seks stykker af et vagthold på ca. 125 mand, der ikke kan styre sig.
- Hvis en indsat fra din afdeling kom i sikringscelle og du skrev rapport over det. Skrev du så også, hvis du havde set en af dine kolleger gå over stregen?
- Jeg har aldrig oplevet, at man har udleveret en anden kollega i de situationer. Kan du fortælle mig om en arbejdsplads, hvor man udleverer en kollega? Du tier og bakker op om den lidt pyntede rapport. Men jeg har heldigvis ikke haft så mange anbringelser i sikringsceller.
Der var en betjent, som havde betydeligt flere sager end os andre. Der kunne man tale om, at han fremprovokerede, at en fange røg i sikringscelle. Hvis der var en fange, han ikke kunne lide, fik han altid den pågældende i sikringscelle på et eller andet tidspunkt.
- Hvor tit skete det, at indsatte kom i sikringscelle?
- Det er svært at sige, det kom i perioder, især når der ikke var ret meget narko i fængslet. Så er fangerne mere pirlige og ikke til at styre.
- Hvis Vestre Fængsel blev tørlagt for hårde stoffer, ville de indsatte så gå amok?
- Ja, det kan man vist godt forestille sig.
- Vil det sige, at man har brug for narkoen, for at kunne styre de indsatte?
- Ikke brug for, men det hjælper os til at holde dem lidt nede. ...."
 
I en artikel af Mette-Marie Davidsen m. fl. i Sygeplejersken nr. 44, 1990, interviewes fængselsfunktionæren "Susanne", hvis navn er opdigtet. Det fremgår, at hun er "tidligere fængselsbetjent ved Københavns Fængsler". Hun fortæller blandt andet:
  - Som lille blev jeg slået af min far og med mellemrum låst inde på toilettet. Så jeg synes, der er en påfaldende lighed med det, jeg har foretaget mig i knap fire år som fængselsbetjent. Jeg hævnede mig mod mændene. Nu var det min tur til at låse dem ind og ud af celler og toiletter.
Jeg nød den magt. Jeg havde nøglen, og det var mig, der bestemte, hvornår jeg ville lukke dem ud af lokummet igen. De trykkede på en knap, når de var færdige. Men det var ikke sikkert, jeg lige havde tid til at lukke dem ud, når de ringede. Jeg havde i hvert tilfælde ikke lige travlt med det hver gang, alt efter hvem det var. ...."