10 fængselsfunktionærer sigtet for bedrageri og 2 andre for voldtægt
mod kvindelig kollega begået i Danmarks sikreste fængsel

 

Af advokat Claus Bonnez, Landsforeningen KRIM

17. november 2009



Orden og sikkerhed er højt prioriteret i det nye og topmoderne, lukkede statsfængsel beliggende ved Enner på landevejen mellem Horsens og Silkeborg - Statsfængslet Østjylland.

Høje betonmure, høje pigtrådshegn, mange elektroniske gitterlåger, peberspray og et totalforbud mod mobiltelefoner og andre elektroniske kommunikationsmidler kan have været et effektivt bidrag til, at en kvindelig fængselsfunktionær ikke kunne flygte eller tilkalde hjælp, da to mandlige fængselsfunktionærer på henholdsvis 28 og 29 år en nat i juli måned 2007 voldtog hende midt inde i de uhyggelige fængsel.  

De to fængselsfunktionærer nægter sig skyldige men erkender dog at have "pillet" ved hende. Fængselsfunktionærerne har forklaret, at de mente, at dette blot var en del af "legen".

Episoden er omtalt i en artikel af 11. juni 2009 i Horsens Folkeblad. Journalist Anne Birch Bech-Larsen skrev således:  
 

  "To fængselsfunktionærer fra Statsfængslet Østjylland i Horsens sidder i dag på anklagebænken i Retten i Horsens - tiltalt for et seksuelt overgreb på en kvindelig kollega.

Overgrebet fandt ifølge anklageskriftet sted i juli for to år siden i statsfængslet på Enner Mark, da de to mænd på henholdsvis 26 og 28 år angiveligt stak fingre op i skeden på den kvindelige fængselsfunktionær, mens de holdt hende fast.

De to anklagede nægter sig skyldige, men erkender, at de har "pillet" ved kvinden, som de mener var med på legen.

Kvinden var ikke ansat på Statsfængslet Østjylland, men på et andet fængsel i landet og var udelukkende i Horsens på det lokale fængsel for at tage en ekstra vagt, skriver Folkebladet, som har mere om sagen i dag. .."

 

Igen i 2009 blev der af Sydøstjyllands Politi rejst sigtelser mod yderligere 10 fængselsfunktionærer fra det supersikrede fængsel. Denne gang var der tale om sigtelser for bedrageri begået af fængselsbetjentene mod statskassen for flere hundrede tusinde kroner.

Om dette fremgår af en artikel af 30. oktober 2009 i Politiken følgende:
 
  ".. Ti fængselsansatte meldt til politiet

Mistanke om svindel med genetillæg for flere tusinde kroner.

Ti medarbejdere - ni fængselsbetjente og en ledende medarbejder - på Statsfængslet Østjylland er meldt til politiet for bedrageri.

De mistænkes for svindel med genetillæg på sammenlagt mere end 200.000 kr., skriver Horsens Folkeblad.

Sagen, som hidtil har været holdt tæt til kroppen af begge parter, har kørt siden starten af juli. Da blev alle ti meldt til politiet. Den ledende medarbejder blev på stedet suspenderet, mens hovedparten af de øvrige sygemeldte sig og har været sygemeldt siden.

Flytning af fængsel fra Horsens til Enner
Ifølge Horsens Folkeblads oplysninger er de mistænkt for i forening uberettiget at have fået udbetalt sammenlagt 200.000 kr. i genetillæg, overarbejdstidsbetaling osv. Det skulle være sket i forbindelse med fængslets udflytning fra Horsens til Enner.

Den ledende medarbejder er mistænkt som bagmanden eller omdrejningspunktet for det samlede bedrageri.

Fængselsdirektør Jørgen Bang siger:

»Jeg kan bekræfte, at vi har en sag, men kan ikke kommentere en verserende sag«.

Heller ikke betjentenes tillidsmand, Connie Tonsgaard, vil kommentere sagen.

Mistænkt: Store menneskelige omkostninger
En af de mistænkte fængselsfunktionærer siger til Folkebladet:

»Det er en sag med store menneskelige omkostninger for os, der er mistænkt. Vi aner ikke, hvor vi står. Og når vi henvender os til fængslets ledelse og til Direktoratet for Kriminalforsorgen, får vi ingen svar overhovedet«, siger den ansatte, der ønsker at være anonym.

»Den sag kunne være opklaret på en halv time, hvis fængselsledelsen havde gjort sig den ulejlighed at bruge en halv time på at gå bilagene igennem. Jeg kan gøre rede for hver 25 øre, jeg har fået«.

De implicerede funktionærer modtager psykologhjælp finansieret af Dansk Fængselsforbund for at tackle situationen.

Folkebladets kilde føler sig så uretfærdigt behandlet, at han har bedt Folketingets retsudvalg og Folketingets ombudsmand om hjælp.

Hos Sydøstjyllands Politi vicepolitiinspektør Lars Peter Madsen bekræfter anmeldelsen og siger, at man er i gang med at afhøre de mistænkte. .."

Hvor længe Dansk Fængselsforbund har råd til at poste penge på psykologer, der trøster fængselsfunktionærer sigtet for forskellige overtrædelse af straffeloven, vides ikke. Dansk Fængselsforbund er blevet tvunget til at slanke sig en smule, efter at Jyllands-Posten i maj 2008 afslørede, at forbundet siden midten af 80'erne har modtaget store ulovlige tilskud fra det offentlige. Denne trafik er af Personalestyrelsen med øjeblikkelig virkning bragt til ophør.  

Landsforeningen KRIM har i 2009 modtaget flere henvendelser fra pårørende, der beretter om vold begået mod indsatte af fængselsbetjente i det sikre fængsel. To af disse indsatte var  anbragt på den særlige afdeling E, der er mere sikker end andre afdelinger i fængslet, hvor de indsatte er isolerede fra hinanden, og hvor der således ikke er vidner, når betjentene er alene med de indsatte. I et tilfælde var en indsat ifølge en undersøgelse fra Retsmedicinsk Institut på Københavns Universitet foretaget i maj 2009 i livsfare efter en køretur midt om natten alene med et større antal fængselsbetjente i fængslets minibus. Den indsatte havde haft armene vredet om på ryggen og var lagt i håndjern under hele turen fra København til Horsens. Turen varede cirka 3 timer, hvor den indsatte lå på maven - kun iført undertøj - på gulvet foran en sæderække mellem benene på de fængselsfunktionærer, der sad hen ad sæderækken. Betjentene og den indsatte har i store træk forklaret enslydende om hændelsesforløbet, dog nægter betjentene, at den indsatte led overlast. Den indsatte er efterfølgende erklæret sindssyg og har siden maj 2009 været indlagt. Det fremgår af sagen, at det ikke er den eneste gang, at indsatte fra fængslet er transporteret på denne måde. 

Fængselsbetjentene er i overensstemmelse med sædvanlig praksis i kriminalforsorgen ikke fritaget for tjeneste under efterforskningen.

Sydøstjyllands Politi efterforsker for tiden 2 anmeldelser fra den frygtede afdeling. Der er imidlertid ikke tradition for, at dansk politi rejser straffesager i anledning af fængselsindsattes anmeldelser om overgreb fra personalet. 

 

 

.