Frihedsberøvede personers anklager mod myndighederne om tortur eller nedværdigende behandling skal undersøges af uvildigt og kompetent organ
 

 
Af advokat Claus Bonnez, Landsforeningen KRIM

25. januar 2009
 
  Hvis en frihedsberøvet person - eller andre - hævder, at denne har været udsat for tortur, har myndighederne pligt til at foranstalte en undersøgelse, hvor uvildige og kompetente fagpersoner undersøger, om dette kan være tilfældet.

Fremgangsmåden, som myndighederne bør følge, er detaljeret beskrevet i kapitel lll i Istanbul protokollen fra 1999. Se navnlig § 78.

Det skal bemærkes, at Istanbul-protokollen ikke er et bindende sæt regler, som kan påberåbes overfor nationale myndigheder. Imidlertid har Den europæiske Menneskerettighedsdomstol gennem de senere år fulgt en praksis, der fordrer, at medlemsstaterne i tilfælde, hvor en frihedsberøvet person gør gældende, at denne har været udsat for tortur eller nedværdigende behandling, iværksætter en undersøgelse, hvor fremgangsmåden beskrevet i kapitel lll i Istanbul-protokollen følges. Se for eksempel domstolens afgørelse COBZARU v. Romania, 48254/99, No. 99 - final in 2007, som angik behandlingen af en sigtet person med Roma-baggrund, medens denne var i politiets varetægt. Her blev der statueret krænkelse blandt andet fordi de nationale myndigheder havde undladt at foretage tilstrækkelige undersøgelser af den pågældendes klager om tortur eller nedværdigende behandling.