Cirkulære nr. 10695 af 12. februar 1998
 
 

Kundgørelse om retningslinier for brug af Rigspolitichefens ID-hunde til sammenligning af lugtspor.

 

 

1. Indledning.

 

Rigspolitichefen har specialtrænet et antal hunde til lugtsporsammenligning, kaldet ID-hunde (identifikationshunde).

 

Hundene er trænet til ved hjælp af deres højt udviklede lugtesans at sammenligne lugtspor. Lugtspor er den individuelle lugt, som ethvert menneske bærer på sig, og som afsættes på effekter mv., som den pågældende har været i - selv kortvarig - berøring med.

 

Hundene er oplærte - og trænes kontinuerligt - til udelukkende at genkende denne individuelle, menneskelige lugt. Den regelmæssige træning skal forebygge, at hundene udvikler resultatforvanskende præferencer. Især skal de lære ikke at reagere på angst eller stress-typiske lugtbestanddele.

 

Hundene kan anvendes under en politimæssig efterforskning til at sammenligne lugtspor på genstande fra et gerningssted med et af en sigtet eller et vidne afgivet lugtspor og kan derved tjene til at undersøge, hvorvidt en sigtet eller andre har opholdt sig på et gerningssted eller været i berøring med et bevismiddel.

 

2. Anvendelsen.

 

Benyttelse af ID-hunde kan være aktuel, når der på et gerningssted for en formodet forbrydelse findes:

 

     

  1. Genstande af enhver art (tøj, våben, lightere osv.), som en gerningsmand eller et vidne må antages at have været i berøring med.

     

 

     

  1. Kropsudsondringer eller blodspor, som må antages at stamme fra en gerningsmand og den, der er sigtet for forholdet, nægter at have begået dette eller overhovedet at have været i kontakt med den pågældende genstand eller gerningsstedet.

     

 

3. Sporsøgning og sporsikring på gerningsstedet.

 

Ved søgning og sikring på gerningsstedet af genstande, der skønnes egnede til anvendelse af lugtsporsammenligning, skal forholdsreglerne i Rigspolitichefens kundgørelse B nr. 19 om de Kriminaltekniske Afdelinger iagttages. Sikring af lugtspor foretages i øvrigt efter aftale med de Kriminaltekniske Afdelinger.

 

3.1. Ved sikring af lugtspor bør følgende forholdsregler iagttages:

 

Hudkontakt med genstande, der skal sikres til en sammenligning af lugtspor, skal undgås.

 

Personer, der muligvis kan have berørt en sådan genstand, skal registreres således, at man ved en senere sammenligning af lugtsporet kan udelukke denne eller disse personer som sammenligningspersoner.

 

3.2. Genstande (spor) skal sikres i tør tilstand i brandposer. Ved længere tids opbevaring anbefales at benytte steriliserede beholdere.

Hvis denne form for opbevaring - typisk på grund af genstandens størrelse - er udelukket, skal en steril stofklud vikles om lugtsporbæreren i ca. 24 timer. I stedet for genstanden skal stofkluden herefter opbevares som beskrevet foran. Opmærksomheden henledes på, at lugtsporet i stofkluden er svagere end det originale materiale.

 

3.3. Muligheden for at genkende og identificere lugtspor mindskes væsentligt ved forudgående kriminaltekniske undersøgelser efter anvendelse af følgende metoder:

 

     

  • Cyanacrylat (Super-Glue)

     

     

  • Ninhydring-metoden ( nedsænkning i bad)

     

     

  • Sodpulver

     

     

  • Joddampe.

     

 

Efter anvendelse af disse metoder vil en lugtsporsammenligning være umulig.

 

Omvendt kan en sammenligning af lugtspor under anvendelse af ID-hund skade en kriminalteknisk undersøgelse, hvorfor det før anvendelse af ID-hund må overvejes, om en prioritering af de mulige efterforskningsskridt bør foretages.

 

3.4. Efter nærmere forudgående aftale med Rigspolitichefens Afdeling A, Politihundesektionen, fremsendes sikrede spor (originalsporet) til ID-hundeafdelingen.

 

4. Optagelse af lugtsammenligningsspor.

 

Optagelse af lugtsammenligningsspor fra sigtede eller vidner sker ved henvendelse til ID-hundeafdelingen.

 

4.1. Som sporbærere anvendes små firkantede rør af ædelstål eller stofklude, som rengøres og steriliseres ved autoklavering før brug.

 

4.2. Forinden overførsel af lugtsporet skal sigtede eller vidnet vaske hænder i varmt rindende vand - uden brug af rengøringsmidler - og tørre hænderne med éngangspapir.

 

4.3. Den pågældende skal herefter holde ædelstålrøret eller stofkluden i hånden i nogle minutter. I denne periode må der ikke finde håndkontakt med andre personer eller genstande sted.

 

Overførsel af lugtspor kan i stedet ske ved, at ædelstålrøret er i kontakt med sigtedes eller vidnets beklædningsgenstande eller lignende.

 

4.4. Udover den sigtede eller vidnet skal der efter de ovennævnte retningslinier afgives lugtspor fra yderligere seks personer.

 

Sammenligningspersonerne skal udvælges således med hensyn til køn, alder, mv., at de indbyrdes og i relation til den sigtede eller vidnet udgør et relevant sammenligningsgrundlag.

 

Det skal endvidere ved udvælgelsen af sammenligningspersonerne tilstræbes, at disse rekrutteres forskellige steder fra, såvel i den aktuelle sag som fra sag til sag.

 

Baggrunden herfor er kravet om at undgå resultatforvanskende præferencer hos hundene, for eksempel ved markering eller undladelse af markering ved genkendelse af tilbagevendende duftbestanddele.

 

4.5. Hver persons sporbærere sikres i plastposer og holdes adskilt fra andres. Posen påføres straks dato og navn på den person, der har afgivet lugtsporet.

 

4.6. Optagelsesmetoden skal nærmere fremgå af straffesagens akter.

 

5. Gennemførelse af lugtsporsammenligning.

 

ID-hundene holdes centralt hos Rigspolitichefen, der godkender og fører dokumentation for de enkelte hundes sikkerhed.

 

Dér opbevares tillige det for lugtsporsammenligningen nødvendige udstyr og materiel, ligesom selve lugtsporsammenligningen foretages i ID-hundeafdelingen.

 

5.1. For at undgå påvirkning skal en konfrontation mellem hundene og den sigtede eller vidnet, samt sammenligningspersonerne undgås.

 

5.2. De lugtsporbærende rør eller stofklude arrangeres på ædelmetalplader på en arbejdsplatform eller i sterile beholdere. Rækkefølgen af lugtsporbærerne skal afgøres ved lodtrækning, og rækkefølgen angives i en rapport.

 

5.3. Hundeførerne og hundene skal befinde sig uden for syns- og hørevidde under forberedelserne til lugtsporsammenligningstesten. Hundeførerne må ikke vide, på hvilken position sigtedes eller vidnets lugtsporbærer befinder sig.

 

5.4. Den hund, der skal sammenligne luftsporene, skal først ved intensiv undersøgelse grundigt indprente sig det menneskelige lugtspor, som er tilstede på genstanden (originalsporet), i det følgende kaldet "smelleren".

 

Umiddelbart derefter skal hunden gennemføre sammenligningen med bærerne af sammenligningssporene.

 

Konstaterer hunden ved ét af de udlagte ædelmetalrør eller stofklude sammenfald med "smelleren", viser den dette ved at markere ved den pågældende sporbærer. Ædelmetalrøret skal derefter gives fri.

 

5.5. Sammenligningen af lugtspor skal gennemføres i to forløb. Først foretages en fortest og efterfølgende en hovedtest. Disse tests kan afholdes over flere dage.

 

5.5.1. Fortesten tjener som kontrol overfor uønskede præferencer med hensyn til markering og dermed påvisning af, at den pågældende ID-hund ikke er forudindtaget over for den sigtede eller vidnet.

 

Til det formål skal en genstand, der er blevet berørt af en sammenligningsperson, holdes for ID-hunden som "smeller". Arbejder ID-hunden fejlfrit, må den ikke reagere for identificering ved ædelmetalrør eller den stofklud, der er sigtedes eller vidnets sporbærer, men derimod ved det ædelmetalrør eller stofkluden, der stammer fra sammenligningspersonen.

 

Ved gennemførelse af fortesten skal der lægges vægt på, at ID-hunden undersøger det af sigtede eller vidnet afgivne lugtspor. Hvis dette ikke er tilfældet, skal fortesten gentages.

 

Ved fortesten og hovedtesten skal der anvendes samme sammenligningsgruppe, dog således at sammenligningspersonen i alle tilfælde udskiftes.

 

5.5.2. Ved hovedtesten skal den sikrede genstand (originalsporet) holdes for ID-hunden som "smeller". Den skal have lejlighed til at optage intensiv fært af genstanden. Derefter skal den uden line undersøge de udlagte ædelmetalrør eller stofklude.

 

5.6. En identificering af bæreren af sammenligningsspor er kun anvendelig, når 3 ID-hunde uafhængigt af hinanden er kommet til det samme resultat. Dette gælder såvel fortest som hovedtest. De hunde, der anvendes til hovedtesten, skal være identiske med de hunde, der blev anvendt ved fortesten.

 

En sammenligningstest af lugtspor skal afbrydes af søgelederen, hvis ID-hunden, trods tilstrækkelig undersøgelse, ikke markerer ved noget ædelmetalrør.

 

5.7. Såfremt flere bevismidler påtænkes henført til samme sigtede eller vidne, skal der gennemføres særskilt fortest for hvert enkelt bevismiddel i følgende situationer:

 

     

  1. Hvor ID-hundene ved hovedtesten har markeret for genkendelse. Formålet med at udføre en ny fortest for det efterfølgende bevismiddel er at opnå sikkerhed for, at ID-hundene ikke har den sigtedes eller vidnets lugt i erindring.

     

 

     

  1. Hver gang der laves nye sammenligningsrør af sigtedes eller vidnets lugtspor. Denne situation er aktuel, såfremt de allerede optagne ædelmetalrør eller lugtspor er opbrugt. Formålet med at udføre en ny fortest i denne situation er ligeledes at opnå sikkerhed for, at ID-hundene ikke er forudindtaget.

     

 

6. Lugtsporsammenligningens forløb og resultat skal beskrives omhyggeligt til rapport.

 

7. ID-hundeafdelingen skal optage, og således kunne dokumentere, alle lugtsporsammenligninger på video.

 

Rigspolitichefen, den 12. februar 1998

Boye

/Jens Henrik Højbjerg