Politifolk vil have klagegebyr og er utilfredse med, at borgerne klager over politiet -
herunder når borgere klager over politifolk, der beføler dem i skridtet

 

Af advokat Claus Bonnez, Landsforeningen KRIM

27. maj 2009




Formanden for de københavnske politibetjente, Claus Oxfeldt, foreslår i Politiken 9. november 2008, at det "skal koste eksempelvis 50 kr. at klage" over politiet og henviser til, at specielt "autonome og christianitter sender en masse grundløse klager ind om os". Han begrunder yderligere sit forslag med at henvise til eksempler på "christianitter, som har dunket deres hoved ned i asfalten og i klager påstået, at såret skyldtes politivold". Claus Oxfeldt udtaler ifølge avisen yderligere, at "mange klager fra christianitter og autonome er udtryk for en bevidst strategi".

Claus Oxfeldt truer derpå med, at politiet begynder at bryde loven, hvis det ikke bliver sværere for borgerne at klage over overgreb fra politiet. Han udtaler nærmere:
  "Vi er snart derhenne, hvor politiet begynder at skynde sig meget langsomt, når de bliver kaldt ud til situationer, hvor de skal bruge magt. For hvorfor skride ind, hvis man næsten ved på forhånd, at man får en klagesag"
 
I avisen lufter en betjent, "der ønsker at være anonym", sin vrede over, at nogen havde klaget over, at han havde befølt dem i skridtet. Det fremgår af artiklen, at betjenten for nylig blev beskyldt for at have krænket to christianitter, fordi han havde følt dem i skridtet, da han undersøgte, om de havde hash på sig. Det fremgår ikke af artiklen, at betjenten fandt hash i skridtet (eller andre steder) på de pågældende. Betjenten citeres for at udtale:
  "Det er ofte i skridtet, de gemmer hashen. Alligevel skulle jeg forklare hos statsadvokaten, hvorfor jeg havde taget dem i skridtet"

Ifølge avisen bakker Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup, betjentene op. Han citeres således:
  "Selvfølgelig skal folk kunne klage. Men systemet skal heller ikke misbruges, og politifolk har andet at lave end at forsvare sig over for grundløse klager. Derfor vil jeg nu spørge justitsministeren om, hvordan man kan begrænse klageadgangen"