CIR nr 10772 af 11/08/1993

 

Kundgørelse om radio- og TV-efterlysninger i Danmark og udlandet

Efter aftale med politimyndighederne i de øvrige nordiske lande og med Danmarks Radio gælder følgende bestemmelser

Personefterlysninger i Danmarks Radio

1. Efterlysning i Danmarks Radio af personer kan ske i følgende tilfælde:

a) Efterlysning af kriminelle personer, herunder undvegne fra fængsler eller arrester, hvis forbrydelsens alvorlige karakter eller risikoen for ny alvorlig kriminalitet gør det særlig påkrævet, at den pågældende hurtigst muligt anholdes.

b) Efterlysning af savnede eller bortgåede personer, når muligheden for at finde vedkommende hermed væsentligt forøges.

c) Efterlysning i anledning af pårørendes dødsfald eller sygdom i tilfælde, hvor det drejer sig om fiskere eller søfolk, som ikke på anden måde kan kontaktes. Personer, der i mange år ikke har haft forbindelse med hjem eller pårørende, må dog ikke efterlyses gennem radioen.

d) Anmodning fra en politimyndighed i et nordisk land om efterlysning af en finsk, islandsk, norsk eller svensk statsborger, der uden kendt adresse opholder sig her i landet og ønskes underrettet om dødsfald eller alvorlig sygdom blandt nærmeste pårørende.

2. Efterlysninger nævnt under a) og b) bringes normalt i forbindelse med nyhedsudsendelser i den eller de regionalradioer, hvor det er mest hensigtsmæssigt. De sendes dog i Program 3's timenyheder, når der ikke er nyhedsudsendelser over regionalradioerne (normalt efter kl. 1800 samt lørdage, søn- og helligdage) eller i øvrigt, når en landsdækkende efterlysning af særlige grunde skønnes påkrævet.

3. Efterlysninger nævnt under c) og d) udsendes altid i Program 3's timenyheder, og for så vidt angår d) som hovedregel kl. 0900.

4. Efterlysninger kan i særlige tilfælde bringes i TV-avisen.

5. Begæring om efterlysning udfærdiges af politimesteren (politidirektøren) og sendes pr. telefax (33 32 27 71) til Rigspolitichefens Kommunikationscenter med oplysning om fulde navn og generalia samt tillige oplysninger af betydning for den politimæssige eftersøgning. Det bør samtidig oplyses, hvilket (eller hvilke) regionalradiodistrikt(er), der ønskes anvendt. En fortegnelse over distrikterne findes i medfølgende bilag.

En efterlysning, der ønskes bragt, skal afgives i så god tid, at telefaxskrivningen er afsluttet senest 15 minutter før en udsendelse. I særlige tilfælde, hvor efterlysningen ønskes bragt i TV-avisen, må der påregnes længere tid til produktion af TV-indslaget. TV-avisen bør derfor forhåndsorienteres i så god tid som muligt.

6. Gentagelse af efterlysning sker kun, når der foreligger væsentlige nye oplysninger, som gør det rimeligt at antage, at fornyet udsendelse vil kunne give et hurtigt resultat.

Meddelelser i Danmarks Radio om medicin, skydevåben mv.

7. Tabt eller fejlvurderet farlig medicin, giftstoffer, sprængstoffer og skydevåben kan efterlyses og befolkningen advares over regionalradioerne eller Program 3, jf. det under punkt 2 anførte. I ganske særlige tilfælde kan efterlysningen også bringes i TV-avisen.

Meddelelser om savnede skibe og ulykker på havet

8. Der henvises til de særligt fastsatte regler herom. (Kundgørelse B nr. 5 om politiets bistand i eftersøgnings- og redningstjenesten).

Efterlysning af danske statsborgere i udenlandske radiofonier

9. Danske statsborgere, der som turister opholder sig i udlandet, hvor de ikke kan kontaktes telefonisk, pr. telegram eller på anden måde, kan efterlyses over pågældende landes radiofonier i anledning af dødsfald eller alvorlig sygdom blandt de nærmeste pårørende (dvs. ægtefælle, forældre, herunder plejeforældre, søskende, børn, herunder adoptivbørn).

10. Begæring om efterlysning udfærdiges af politimesteren (politidirektøren) og sendes pr. telefax (33 32 27 71) til Rigspolitichefens Kommunikationscenter, der foretager det videre fornødne. Inden begæringen afsendes, skal følgende betingelser være opfyldt:

a) Dødsfald skal være indberettet en af de nærmest forudgående dage og være attesteret af en læge, præst eller vedkommende politimyndighed.

b) Sygdom skal være godtgjort ved lægeerklæring, herunder oplysning om, at den syge befinder sig i akut livsfare.

c) Slægtskabsforholdet skal bekræftes af læge, præst eller politimyndighed.

Efterlysningsbegæringen skal indeholde oplysning om fulde navn og stilling på den, til hvem meddelelsen er rettet, den pågældendes sædvanlige bopæl og i hvilket land vedkommende nu opholder sig eller formodes at opholde sig. Det skal fremgå, hvad den pågældende bør foretage sig, og anledningen hertil (f.eks. »- - - bedes sætte sig i forbindelse med sit hjem da hans - - - - er alvorlig syg«).

Underretning om resultat af efterlysninger

11. Rigspolitichefens Kommunikationscenter skal straks underrettes, når en efterlysning har givet resultat. For så vidt angår personer, ønskes oplysning om, hvorvidt vedkommende er til stede i god behold eller de nærmere omstændigheder i øvrigt. Kommunikationscentret underretter i fornødent omfang Danmarks Radio.

Kundgørelse IX nr. 2 af 23. marts 1983 ophæves.

Rigspolitichefen, den 11. august 1993

Boye

/Hans-Viggo Jensen