UfR 2002.1105 ØLD

 

 

Ø.L.D. 8. februar 2002 i anke 17. afd. nr. B-1274-01

(Kaspar Linkis, Michael Dorn, Taber Rasmussen).

A/S Løvgaarden IV (adv. Anders Hvass, København) mod L (adv. Claus Bergsøe, København, e.o.).


Frederiksberg Boligrets dom 17. april 2001.



Under denne boligretssag, der er anlagt den 14. juni 2000, og som er behandlet under medvirken af lægdommere, har sagsøgeren, A/S Løvgaarden IV, nedlagt påstand om, at sagsøgte, L, tilpligtes


• 1. at anerkende, at sagsøger lovligt har opsagt sagsøgtes lejemål - - - , 2000 Frederiksberg,


• 2. at fraflytning skal finde sted straks efter boligrettens dom i sagen - pr. et af boligretten fastsat nærmere tidspunkt.


Sagsøgte har nedlagt påstand om frifindelse.


Dommen i sagen er i medfør af retsplejelovens § 366 a, stk. 2, udfærdiget uden fuldstændig sagsfremstilling.


Der er meddelt sagsøgte fri proces under sagen.


Sagsøgte indgik i slutningen af 1989 aftale med sagsøgeren om leje af lejligheden - - -, og lejemålet tog sin begyndelse den 1. januar 1990.


Sagsøgte blev ved Frederiksberg Rets dom af 18. februar 1999, som senere blev stadfæstet ved Østre Landsrets ankedom af 2. september 1999 anset med fængsel i 7 år i medfør af blandt andet straffelovens § 191, stk. 2, jf. stk. 1.


Sagsøgeren kom i efteråret 1999 under vejr med, at der boede en anden i sagsøgtes lejlighed, og påtalte dette.


Sagsøgtes advokat meddelte den 15. oktober 1999 sagsøgerens advokat, at sagsøgte afsonede en fængselsdom, og at hans nevø i mellemtiden beboede og passede lejligheden.


Sagsøgerens advokat meddelte ved skrivelse af 22. oktober 1999 sagsøgtes advokat, at sagsøgte i henhold til lejeloven ikke måtte overlade brugen af det lejede til en anden uden udlejers samtykke, og at udlejer ikke agtede at give et sådant samtykke, ligesom udlejer ikke agtede at give tilladelse til fremleje. Advokaten foreslog på den baggrund, at sagsøgte selv opsagde lejemålet, idet lejligheden ikke måtte stå tom.


Sagsøgte opsagde ikke lejemålet, og sagsøgeren ophævede herefter gennem sin advokat ved skrivelse af 5. november 1999 lejemålet. Advokaten henviste til, at sagsøgte havde overladt brugen af det lejede til en anden og ikke bragt forholdet til ophør trods sagsøgerens indsigelse. Advokaten henviste endvidere til, at ejendommens beboere var bekymrede, i anledning af at sagsøgte havde handlet med narkotika fra sin lejlighed. Advokaten opsagde subsidiært lejemålet under henvisning til lejelovens § 83, litra e og f.


Sagsøgte protesterede mod ophævelsen af lejemålet, og sagsøgeren indbragte herefte sagen for fogedretten, der ved kendelse af 24. januar 2000 afviste sagen, idet fogedretten efter tvistens karakter ikke fandt sagen egnet til afgørelse under en umiddelbar fogedforretning.


Sagsøgerens advokat opsagde herefter på ny lejemålet ved skrivelse af 31. marts 2000 under henvisning til de tidligere påberåbte forhold.


Sagsøgtes advokat protesterede herimod, og nærværende sag blev herefter anlagt. >> 1106 >>


Der er under sagen afgivet partsforklaring af sagsøgte og vidneforklaring af - - -, - - -, - - - og - - -. 1)


Der er under sagen sket dokumentation af udvalgte passager af retsbogsudskrift og dom i straffesagen mod tiltalte og retsbogen og dommen i en sag mod - - - .


Sagsøgeren har til støtte for sin påstand i første række anført, at sagsøgte uden sagsøgerens tilladelse har overladt brugen af det lejede til sin nevø, idet der er etableret et fremlejeforhold.


Sagsøgeren har i anden række anført, at sagsøgte har gjort sig skyldig i misligholdelse af lejemålet, idet det på grundlag af de fremlagte retsbogsudskrifter og domme må lægges til grund, at sagsøgte har handlet med narkotika fra lejemålet. Selv om lejeloven ikke ligesom erhvervslejeloven direkte nævner den slags kriminalitet som en misligholdelse, må den skete narkohandel betragtes som sådan, idet narkohandelen har været til ulempe for ejendommen og de øvrige beboere. Det kan i den sammenhæng ikke være nødvendigt for sagsøgeren at løfte en bevisbyrde for, at beboerne har følt sig utrygge, idet dette må være selvindlysende.


Sagsøgeren har i tredje række anført, at den skete narkohandel må betragtes som en vægtig grund, der gør det særligt magtpåliggende for sagsøgeren at blive løst fra lejeforholdet.


Sagsøgte har til støtte for sin frifindelsespåstand navnlig anført, at sagsøgerens advokats skrivelse af 31. marts 2000 ikke opfylder kravene til en opsigelse, og at sagsøgte ikke har modtaget nogen påmindelse som anført i lejelovens § 83, litra e.


Det må efter den skete dokumentation lægges til grund, at bekendte til sagsøgte har modtaget narkotika af ham i lejemålet. Det er imidlertid sagsøgers tolkning, at der er handlet narko fra lejligheden. Der kan lige så vel have været tale om, at man har indtaget narkotika i fællesskab, således at den anden part har betalt for det, han har forbrugt. Hvis der er sket handel med narkotika, er det under alle omstændigheder sket på en sådan måde, at de øvrige beboere ikke har kunnet føle sig generet af det, og sagsøgeren har ikke godtgjort andet gennem bevisførelsen.


Sagsøgeren har ikke haft rimelig grund til at modsætte sig et fremlejeforhold, og overladelsen af brugen af lejemålet til sagsøgtes nevø kan under alle omstændigheder ikke betragtes som et fremlejeforhold i lejelovens forstand.

Retten skal udtale:



Sagsøgte har i henhold til lejelovens § 70 ret til at fremleje sin lejlighed, og hans afsoning af en frihedsstraf findes at måtte sidestilles med de i § 70, stk. 1, nævnte forhold. Sagsøgte har under en tidligere afsoning fået sagsøgerens tilladelse til at fremleje lejemålet, og den nu skete overdragelse af lejemålet til sagsøgtes nevø findes at måtte betragtes som et fremlejeforhold. Sagsøgers advokat har imidlertid allerede i sin skrivelse af 22. oktober 1999 anført, at sagsøgeren ikke agtede at give sit samtykke til fremleje. Sagsøgeren har ikke under sagen godtgjort, at man har haft rimelig grund til at modsætte sig fremlejeforholdet, og vidnet - - - har da også forklaret, at den egentlige grund til, at sagsøgeren modsatte sig et fremlejeforhold, var at man var blevet bekendt med sagsøgtes kriminalitet og derfor ønskede ham ud af lejemålet.


Det må efter indholdet af de under sagen fremlagte domsudskrifter og retsbogsudskrifter lægges til grund, at der i et eller andet omfang er sket handel med narkotika fra sagsøgtes lejemål. Den omstændighed, at der er begået kriminalitet i et lejemål, er imidlertid ikke i sig selv i henhold til lejeloven ophævelsesgrund eller opsigelsesgrund. Sagsøgeren har ikke godtgjort, at sagsøgte eller personer, som har besøgt ham, har udvist en adfærd, som har været til konkret gene for nogen af ejendommens øvrige beboere, og sagsøgte har ikke modtaget en påmindelse som anført i lejelovens § 83, litra e. Den begåede kriminalitet findes heller ikke at kunne begrunde en opsigelse i henhold til lejelovens § 83, litra f.


På baggrund af det anførte frifindes sagsøgte for sagsøgerens påstand i sagen.

Thi kendes for ret:


Sagsøgte, L, frifindes for sagsøgeren, A/S Løvgaarden IV's, påstand i sagen.


Sagsøgeren betaler inden 14 dage sagsomkostninger til statskassen med 10.000 kr.

Østre Landrets dom.



Frederiksberg Boligrets dom af 17. april 2001 - - - er anket af A/S Løvgaarden IV med påstand som for byretten om, at indstævnte, L, tilpligtes at anerkende, at appellanten lovligt har opsagt indstævntes lejemål - - - , 2000 Frederiksberg, og at fraflytning skal finde sted straks efter dom i sagen på et af retten fastsat nærmere tidspunkt.


Indstævnte, L, har påstået stadfæstelse.


For landsretten er der fremlagt følgende skrivelse fra landsretssagfører Bjørn Müllertz:


»Vedr. sag: A/S LØVGAARDEN IV mod L


I forbindelse med ovennævnte sagsbehandling i Landsretten er jeg i min egenskab af bestyrelsesmedlem i A/S LØVGAARDEN IV blevet anmodet om en erklæring om selskabets praksis m.h.t. tilladelse til fremleje i selskabets ejendom.


I de 27 år jeg har været involveret i administration af >> 1107 >> ejendommen - og formentlig også tidligere - har det været fast praksis, at tilladelse til fremleje kun er givet, når lejelovens betingelser har været opfyldt.


Nævnte praksis følges naturligvis også i de tilfælde, hvor et bestyrelsesmedlem har indstillet den pågældende lejer.


Normalt retter lejerne telefonisk henvendelse til administrationskontoret om tilladelse til fremleje og får så oplysninger om lejelovens betingelser med henvisning til at disse skal overholdes.


Det har ikke været muligt at finde frem til tilfælde, hvor afslag har været givet i skriftlig form.«


Der er enighed mellem parterne om, at fremlejer - - - flyttede ind i lejligheden den 29. juli 1999.


Appellanten har til støtte for den nedlagte påstand gjort gældende, at lejelovens betingelser for fremleje ikke er opfyldt, og at udlejer i sin hidtidige administration ikke har anerkendt fremleje, medmindre lejelovens betingelser har været opfyldt. Subsidiært - for det tilfælde, at retten måtte finde, at udlejer i sin praksis kulancemæssigt har givet tilladelse til fremleje i tilfælde, hvor lejelovens betingelser ikke var opfyldt - har appellanten gjort gældende, at dette ikke fratager en udlejer adgangen til at nægte en bestemt lejer en sådan tilladelse og at kræve lejelovens betingelser for fremleje opfyldt. Appellanten har for landsretten frafaldet at gøre opsigelse gældende på grund af, at indstævnte har handlet med narkotika fra lejligheden.


Indstævnte har til støtte for påstanden om stadfæstelse gjort gældende, at fremlejemålet er lovligt, og at der ikke er oplyst omstændigheder, der gør, at appellanten kan modsætte sig lejemålet. Der er endvidere ikke afgivet behørig indsigelse vedrørende fremlejemålet.


Der er i landsretten afgivet forklaring af indstævnte, der supplerende har forklaret blandt andet, at - - - beboede lejligheden fra den 27. juli 1999 og flyttede ved juletid sidste år. Indstævnte har under afsoningen besøgt - - - i lejligheden. Indstævntes nuværende afsoningsvilkår giver ham mulighed for på hverdage at opholde sig i lejligheden fra kl. 15.30 til kl. 22.30 og i weekenden fra fredag kl. 14.30 til søndag til kl. 22.30. Indstævnte benytter sig af denne mulighed. Det har betydning for indstævntes prøveløsladelse, at han har en bolig. Han regner med at blive prøveløsladt den 15. marts 2002.

Landsretten skal udtale:



Landsretten tiltræder, at indstævntes afsoning af den pågældende fængselsstraf må anses for midlertidigt fravær som omtalt i lejelovens § 70. Indstævnte har således som udgangspunkt haft ret til at fremleje det lejede uden appellantens samtykke. Appellanten, der ikke har påberåbt sig at kunne modsætte sig fremlejemålet efter § 70, stk. 2, har herefter ikke været berettiget til som sket ved opsigelsen af 31. marts 2000 at opsige lejemålet med indstævnte, med henvisning til at appellanten ikke havde meddelt tilladelse til indstævntes nevøs brug af lejligheden.


Efter § 70, stk. 3, jf. § 69, stk. 2, i den dagældende lejelov skal fremlejeaftalen være skriftlig, tidsbegrænset til højst 2 år og tilstilles udlejer i kopi inden fremlejeperiodens begyndelse. Det forhold, at indstævnte ikke overholdt disse regler, er uden betydning, da appellanten ikke påberåbte sig dette i indsigelsen af 22. oktober 1999 forud for opsigelsen.


Som følge heraf tages indstævntes påstand om stadfæstelse til følge.

Thi kendes for ret:


Den indankede dom stadfæstes.


I sagsomkostninger for landsretten betaler appellanten 7.500 kr. til statskassen.


Det idømte betales inden 14 dage efter denne doms afsigelse.