UfR 2011.1193 VLD
 

  V.L.D. 11. januar 2011 i anke 15. afd. B-1120-10
(John Lundum, Stig Glent-Madsen, Annette Dellgren).

L (adv. Jørgen Søgaard Madsen, Esbjerg) mod Boligforeningen Ungdomsbo (adv. Finn Andersen, Esbjerg).

Esbjerg Rets dom 22. april 2010, BS 8-123/2010. 1)

Denne sag, der er anlagt den 27. januar 2010, er behandlet efter reglerne i retsplejelovens kapitel 39.

Dommen indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf. retsplejelovens § 218 a, stk. 2.

Det hedder i rettens fortegnelse over sagens påstande, anbringender og beviser, jf. retsplejelovens § 406, stk. 5:

». . .

Sagsøgerens påstand:

Sagsøgte tilpligtes med omgående virkning at fraflytte lejligheden beliggende - - -, der ejes af sagsøgeren. >> 1194 >>

Sagsøgtes påstand:

Frifindelse.

Sagsøgerens anbringender:

Til støtte for den nedlagte påstand gør sagsøger gældende:

- at sagsøgte, L, under politiets ransagning den 3.11.2009 blev fundet at være i besiddelse af 4,2 kg kath

- at sagsøgtes lejemål ved skrivelse af 12. november 2009 med rette er ophævet under henvisning til lov om leje af almene boliger § 90 stk. 1 litra 7 sammenholdt med samme lovs § 81 stk. 1 litra 3.

Sagsøgtes anbringender:

Til støtte for frifindelsespåstanden gør sagsøgte gældende:

- at ophævelsen ikke er berettiget, da sagsøgte ikke har udvist en adfærd, der berettiger til ophævelse af lejekontrakten.

- at sagsøgte er i besiddelse af khat til eget brug medfører ikke, at han er til gene for de øvrige beboere i opgangen eller udlejer generelt.

- at khat ofte forefindes i somaliske miljøer . . ., hvorefter det vil være indgribende for mange somalier, såfremt en besiddelse af en sædvanlig mængde khat, skulle berettige udlejer til at ophæve en lejekontrakt.

. . .«

Det fremgår i øvrigt af sagen,

- at lejemålet blev indgået i henhold til lejekontrakt af 16. maj 2002,

- at sagsøgeren ophævede lejemålet ved brev af 12. november 2009, og

- at sagsøgte har vedtaget en bøde på 3.000 kr. for overtrædelse af lov om euforiserende stoffer ved den 3. november 2009 på bopælen at have været i besiddelse af 4,193 kg khat til eget brug.

Der har under sagen været fremlagt en artikel i Jyske Vestkysten den 8. februar 2010 om strafniveauet for indsmugling af khat samt Sundhedsstyrelsens publikation om brug af khat blandt personer med somalisk baggrund i Danmark - en undersøgelse af omfang og holdning, 2009.

Der er afgivet forklaring af Erik Boyschau, Egon Hansen og Inge Gravsholt.

Erik Boyschau har forklaret, at han som ejendomsinspektør har ansvaret for driften af ejendommen og beboerkontakten i afdeling - - - beliggende - - -. Han hørte oprindelig om problemerne ved, at det over for ham blev omtalt, at der af og til samledes en flok af somaliske mænd på arealer ved bebyggelsen, ligesom der i affaldsbeholderen ved sagsøgtes lejlighed blev fundet poser med rester af khat. Dette havde givet anledning til nogen uro blandt beboerne. Han orienterede bestyrelsen herom. Uroen havde angiveligt særlig tilknytning til den opgang, hvor sagsøgte boede. Der er 7 lejligheder i opgangen. Det er blevet bekræftet hos politiet, at der er fundet poser med khat i affaldet fra denne opgang. Der er ikke fundet tilsvarende poser andre steder i bebyggelsen. Det er holdningen hos bestyrelsen, at man skal forsøge at tage sig af de sociale problemer i bebyggelsen, herunder med hensyn til integration og arbejdsløshed. Der gøres forskelligt fra beboerforeningen for at afhjælpe disse problemer i form af boligsocialt arbejde i samarbejde med kommunen. Misbruget af khat blandt navnlig somaliere i bebyggelsen har en dårlig indvirkning på denne proces på grund af khattens euforiserende virkning, ligesom der sker en forråelse af miljøet.

Egon Hansen har forklaret, at han er formand for afdeling - - -. Han har selv boet i ejendommen siden 1988. Sagsøgte har boet der siden 2002. Han har aldrig haft nogen egentlig kontakt med sagsøgte, der altid har virket meget reserveret. Han kan se over til sagsøgtes lejlighed. Den 3. november 2009 bemærkede han pludselig 3 somaliere, som han ikke havde set før, gående hurtigt i retning mod nr. - - - bærende på sorte poser. Han havde fra andre beboere konstateret, at problemet havde stået på igennem et par år - dog ikke fra beboere i den pågældende opgang. Han har også selv førhen observeret, at der blev båret noget ind i den pågældende opgang. Problemet havde ikke tilknytning til andre af opgangene. Han havde talt med politiet om problemerne og aftalt, at han skulle kontakte politiet, hvis han konstaterede noget mistænkeligt. Senere samme dag bemærkede han flere personer gå ind i den pågældende opgang og derefter ud igen bærende noget på sig. Han ringede til politiet, der dukkede op kort tid efter. Han så politiet gå ind og senere ud igen bærende på nogle poser, der ikke var sorte. Problemet syntes herefter at være blevet løst, idet der siden har været helt ro i og ved opgangen. Ud over sagsøgte bor der også en anden somalier i opgangen, en enlig mor med halvstore børn.

Inge Gravsholt har forklaret, at hun er vicevært i afdelingen. Hun blev på et tidspunkt bedt om at observere affaldet fra opgangen, hvorunder der i flere tilfælde blev fundet poser med rester af khat, hvilket blev bekræftet af politiet. Det var almindelige tynde plastposer. Disse fund passede tidsmæssigt med oplysningerne om, hvornår der havde været besøg udefra med leverancer. Det ophørte stort set efter politiets besøg den 3. november 2009.

Sagsøgeren har supplerende gjort gældende, at der hos sagsøgte må antages at være blevet handlet med khat i et ikke uvæsentlig omfang. Khat har en sløvende virkning på brugerne og dermed en skadelig indvirkning på miljøet blandt beboerne. Det kan ikke tillægges nogen betydning, at dette angiveligt er ophørt efter politiets indgriben. Sagsøgte har ved sit fravær under hovedforhandlingen ikke ved afgivelse af forklaring søgt at imødegå de oplysninger, der underbygger, at der er foregået handel med khat hos sagsøgte. >> 1195 >>

Sagsøgte har supplerende gjort gældende, at virkningen af khat ikke er nærmere belyst under sagen. Der er ikke rejst nogen klager fra personer i den opgang, hvor sagsøgte bor. Der kan ikke ses bort fra, at en eventuel handel med stoffet kan være foregået hos andre beboere i opgangen, eller at de personer, der måtte have besøgt sagsøgte, og som måtte have medbragt khat, har gjort dette med henblik på selv at indtage khat sammen med sagsøgte som en naturlig del af samværet.

Rettens begrundelse og afgørelse:

Efter bevisførelsen, og idet sagsøgte ikke har afgivet en forklaring til afkræftelse af de afgivne forklaringer herom, findes det godtgjort, at der hos sagsøgte igennem en længere periode er foregået handel med khat.

Det findes herudover godtgjort, at dette har medført gener blandt andet for lejerne i ejendommen som en generel utryghed og forråelse af ejendommens miljø.

Under de foreliggende omstændigheder findes sagsøgte derved at have tilsidesat god skik og orden.

Idet det ikke findes at kunne tillægges betydning, at problemerne efter det oplyste efterfølgende er ophørt, må sagsøgtes flytning anses for at være påkrævet, jf. herved lov om leje af almene boliger § 90 stk. 1, litra 7, jf. § 81 stk. 1, litra 3.

Sagsøgerens påstand tages til følge som nedenfor bestemt.

- - -

Thi kendes for ret:

Sagsøgte, L, tilpligtes med omgående virkning at fraflytte lejligheden beliggende - - -, der ejes af sagsøgeren.

- - -

Vestre Landsrets dom.

Retten i Esbjerg har den 22. april 2010 afsagt dom i 1. instans (- - -).

Sagen er behandlet efter retsplejelovens kapitel 39 om behandling af sager om mindre krav, og anken er afgjort på mundtligt grundlag, jf. retsplejelovens § 410, stk. 4.

Påstande

For landsretten har appellanten, L, gentaget sin påstand for byretten.

Indstævnte, Boligforeningen Ungdomsbo, har påstået dommen stadfæstet.

L har også haft fri proces for landsretten.

Forklaringer

Erik Boyschau har supplerende forklaret, at boligforeningen allerede i 2006 blev opmærksom på, at der skete noget særligt i L's lejemål. Noget tydede på, at aktiviteterne omkring L's lejemål havde relationer til khat. L blev indkaldt til en samtale med vidnet, en boligrådgiver og med Mussa, der er integrationskonsulent. L udeblev fra mødet, og han fik derfor en skriftlig advarsel. Man fandt gentagne gange khat i skraldespanden op til mødeindkaldelsen i 2007. Boligforeningen gav L en skriftlig advarsel, hvor man blandt andet omtalte euforiserende stoffer. Fra 2007-2009 var der aktiviteter omkring lejligheden, der gav anledning til bekymring, da beboerne i området konstaterede, at der kom flere personer og bar varer ind i lejligheden. Derfor aftalte man, at boligforeningen skulle advisere politiet. Beboere i nabobebyggelsen klagede og fortalte, at der var en usædvanlig aktivitet i lejemålet. 47 procent af beboerne i området er af anden etnisk herkomst, og der bor cirka 3.000 mennesker i området. Der er mange integrationsmæssige tiltag, hvilket hovedsageligt er et samarbejde mellem kommunen og boligforeningen. Anvendelse af khat modvirker integrationen, da de somaliske mænd bliver passive. L har gennem Mussa rettet henvendelse til boligforeningen og bedt om et forlig, da han ikke længere bruger eller sælger khat. L foreslog derfor, at han kunne slippe med en advarsel. Boligforeningen mener imidlertid, at der er behov for at statuere et eksempel. Siden november 2009 har der ikke været problemer i relation til khat fra L's lejlighed. Så vidt vidnet ved, har L efterfølgende forsøgt at inddrive betalingen af bøden fra vennerne. I boligforeningen har der ikke været andre tilfælde, hvor man har forsøgt at ophæve lejemål som følge af handel med khat. L har ikke på anden måde haft konflikter med beboerne.

Egon Hansen har supplerende forklaret, at der var nogle beboere, der følte sig utrygge, da der foregik nogle mærkelige aktiviteter omkring L's lejlighed. Forud for november 2009 kom en del biler med kasser og poser til L's lejlighed. Bilerne kom måske en gang om ugen eller en gang hver anden uge. De besøgende til L var kun i lejligheden i få minutter. Der har også tidligere været en politirazzia, men der fandt man ikke noget. Den 3. november 2009 så han 3 somaliere, han ikke kendte, som opsøgte L. De havde alle sorte plastiksække med. Han kontaktede derfor politiet, men inden politiet kom, havde flere personer hentet noget i lejligheden. I opgangen er der en anden somalisk familie med to drenge på omkring 16 år og 18 år. Han har ikke kontaktet L direkte. Siden november 2009 har der ikke været tilsvarende aktiviteter omkring L's lejlighed.

Inge Gravsholt har supplerende forklaret, at der er 7 lejligheder i L's opgang. Omkring 2007 blev hun bedt om at holde øje med skraldespanden i opgangen. Hun tog 3 poser med til politiet, der bekræftede, at der var tale om khat. Af beboere i området fik hun oplysninger om, når der var aktivitet omkring L's lejlighed, og så kunne hun normalt konstatere, at der var poser med khat i skraldespanden. Der har ikke været andre problemer med L. Kun en enkelt gang har hun selv observeret, at der kom mange besøgende til L's lejlighed.

Jan Abildgaard har forklaret, at han arbejder med forebyggelse og misbrugserkendelse i misbrugsmiljøet. >> 1196 >> Han arbejder i Holstebro Kommune. Han har kendskab til khat, men det er ikke et stort problem i Holstebro Kommune, og hans kendskab er således begrænset. Khat har euforiserende virkning og er i familie med amfetamin. Der er forskellige opfattelser af, om stoffet er afhængighedsskabende, men man bliver socialt afhængig - hvilket kan sammenlignes med miljøet omkring gamle smugkroer. Typisk giver khatmisbrug familiemæssige problemer. Velfungerende somaliske familier accepterer ikke khatmisbrug. Omkring en tredjedel af somaliske mænd bruger khat. Selve rusen adskiller sig ikke væsentligt fra en rus fra andre misbrugsstoffer.

Procedure

Parterne har i det væsentlige gentaget deres anbringender for byretten.

Landsrettens begrundelse og resultat

Efter bevisførelsen for landsretten lægges det til grund, at der i 2007 blev observeret en række besøg i L's lejlighed, der tydede på, at der fra lejligheden blev overdraget khat. Flere beboere i området følte sig utrygge ved de mange besøg, og L blev indkaldt til møde herom. Han udeblev fra mødet, og repræsentanter for boligforeningen har forklaret, at L fik en skriftlig advarsel. Denne advarsel er imidlertid ikke fremlagt under sagen, og der foreligger ikke nærmere om indholdet af advarselen, ud over at det er oplyst, at der var henvist til euforiserende stoffer.

I perioden fra 2007-2009 konstaterede boligforeningen, at der fortsat var usædvanlige besøg til L's lejlighed, og Inge Gravsholt har forklaret, at hun i skraldespanden konstaterede rester af khat.

Den 3. november 2009 fandt politiet 4,193 kg khat i L's lejlighed, og L vedtog den 11. november 2009 et bødeforelæg på 3.000 kr. for at have været i besiddelse af den omhandlede khat til eget brug.

Landsretten finder det efter bevisførelsen godtgjort, at L i en periode har haft et misbrug af khat. Landsretten finder det derimod ikke bevist, at han har handlet med khat.

Landsretten finder det sandsynliggjort, at der i lejligheden er foregået en vis overdragelse af khat. Det nærmere omfang er dog ikke fastlagt. L's involvering i overdragelsen af khat kunne begrunde en advarsel. Landsretten finder det imidlertid ikke bevist, at aktiviteterne har haft en karakter og et omfang, som gjorde hans flytning påkrævet, jf. almenlejelovens § 90, stk. 1, nr. 7. Boligforeningen har således ikke haft fornødent grundlag for at hæve lejemålet.

Landsretten tager herefter L's frifindelsespåstand til følge.

- - -