TfK2013.59

V.L.D. 23. oktober 2012 i anke 3. afd. S-1392-12
 

 

Anklagemyndigheden mod T (adv. Henrik Garlik Jensen, Aarhus).
(Lisbeth Parbo, Annette Dellgren og Kirsten Thorup).

Retten i Århus' dom af 11. juni 2012:



Anklageskrift er modtaget den 22. maj 2012.


T er tiltalt for overtrædelse af


færdselslovens § 117, stk. 1, jf. § 53, stk. 1, og § 3, stk. 1, ved fredag den 16. september 2011 kl. 22.33 at have ført personbil - - - ad Viengevej, 8240 Risskov, uden at udvise agtpågivenhed og efter at have indtaget spiritus i et sådant omfang, at alkoholkoncentrationen i blodet under eller efter kørslen oversteg 0,50 promille, og som en følge heraf påkørte tiltalte en betonklods og en brandhane.


Påstande


Anklagemyndigheden har nedlagt påstand om bøde på 15.000 kr.


Anklagemyndigheden har påstået, at tiltalte skal frakendes retten til at føre motordrevet køretøj, hvortil der kræves kørekort, og at frakendelsen skal ske ubetinget, jf. færdselslovens § 126, stk. 1, nr. 1, jf. § 128, stk. 2, jf. stk. 1.


Tiltalte, T, har erkendt sig skyldig i de faktiske forhold.


Tiltalte har nedlagt påstand om, at frakendelsen af førerretten alene sker betinget.


Sagens oplysninger


Tiltalte har forklaret, at han den 16. september 2011 havde været til fest. Han havde kun drukket øl og følte sig ikke særlig beruset, da han satte sig ind i sin bil for at køre hjem. Han vil ikke bestride promillens størrelse. Han kørte ad Viengevej mod vest. Han kender området ved Viengevej, da han har været i lære i nærheden. Lige da han havde passeret jernbaneoverskæringen, mistede han kontrollen over bilen. Bilen blev kastet til siden, som om han havde ramt kantstenen, eller et dæk var eksploderet. Han kørte galt men kom ikke noget til. Han standsede en bil og bad om lov til at låne en telefon. Han blev på stedet og ventede på Falck. Han drak ikke spiritus efter kørslen.


Han er uddannet tømrer og arbejdede som sådan, da uheldet skete. Han arbejder fortsat som tømrer. Han har været på sin nuværende arbejdsplads i ca. 8 måneder. Det kan godt passe, at han har en årlig indkomst på ca. 319.000 kr. Hans førerret har ikke været inddraget under sagens behandling. Hvis han mister sit kørekort, vil han blive fyret. Han bor alene i sit eget hus sammen med sin hund. Han har ikke nogen kæreste. Hvis han mister sit job, vil han af økonomiske grunde være nødt til at sælge huset.


Han har haft en hård opvækst. Fra han var 13 til han var 16½ år gammel, var han på institution. Han fik at vide, at han aldrig ville blive til noget. For nogle år siden begyndte han at drikke for meget. Han drak, når han havde det skidt. På et tidspunkt fik han en depression og fik i den forbindelse ordineret antidepressiv medicin. I dag går det op og ned med hans psykiske tilstand.


I forbindelse med færdselsuheldet den 16. september 2011 indså han, at han havde et problem. Han flyttede i en periode hjem til sin mor og startede i antabusbehandling på frivillig basis. Han har været i antabusbehandling frem til i dag og har i sinde at fortsætte hermed. For tre uger siden gik han for en sikkerheds skyld til sin læge og kom i lægekontrolleret antabusbehandling. Han er også begyndt at komme i AA. Han er fast besluttet på at komme igennem dette og har god støtte i venner og familie.


Han er voksenven for to drenge, der bor ude på - - -. Hvis han mister sit kørekort, kan han ikke lave de aktiviteter med de to drenge, som han gør i dag.


Der blev den 17. september 2011 kl. 00.40 taget en blodprøve fra tiltalte. I blodprøven blev der fundet en mindsteværdi på 1,47 promille alkohol.


Der er under sagen fremlagt udtalelse af 8. februar 2012 fra lægerne - - - og - - - med følgende indhold:


»Denne patient er i antabusbehandling, har været det i perioder og har fået udskrevet antabus i august 2011 og igen i februar 2012. Patientens mor styrer antabusbehandlingen.


Det er mit indtryk, at patienten prøver at holde med sit alkoholforbrug nede, og han er kommet et godt stykke fremad i sit liv over de seneste par år.«


Rettens begrundelse og afgørelse



Tiltalte har uden forbehold erkendt sig skyldig. Tilståelsen støttes af de oplysninger, der i øvrigt foreligger. Det er derfor bevist, at tiltalte er skyldig.


Straffen fastsættes til en bøde på 15.000 kr., jf. færdselslovens § 117, stk. 1, jf. § 53, stk. 1, og § 118, stk. 1, jf. § 3, stk. 1.


Forvandlingsstraffen fastsættes som nedenfor bestemt.


Spirituskørsel i førstegangstilfælde med en promille på over 1,20 medfører efter den altovervejende hovedregel ubetinget frakendelse af førerretten i 3 år, jf. færdselslovens § 126, stk. 1, nr. 1. Efter § 126, stk. 2, kan der under særligt formildende omstændigheder ske betinget frakendelse i tilfælde, hvor frakendelse efter stk. 1 ellers skulle ske ubetinget.


Retten finder - uanset det om tiltaltes personlige forhold oplyste - ikke, at der foreligger sådanne særligt formildende omstændigheder, at frakendelse kan ske betinget.


Tiltalte frakendes derfor retten til at føre motordrevet køretøj, hvortil der kræves kørekort, i 3 år fra endelig dom, jf. færdselslovens § 126, stk. 1, nr. 1, jf. § 128, stk. 2, jf. stk. 1.

- - -

Vestre Landsrets dom:



Retten i Århus har den 11. juni 2012 afsagt dom i 1. instans (- - -).


Påstande


Tiltalte T har påstået formildelse, således at førerretsfrakendelsen gøres betinget.


Anklagemyndigheden har påstået stadfæstelse.


Supplerende oplysninger


Aarhus Kommune, Socialforvaltningen, har i en udtalelse af 16. oktober 2012 anført:


»Det skal hermed bekræftes, at T siden d. 18.06.2012 har været i individuel alkoholbehandling her i Center for Alkoholbehandling i Århus Kommune.


Derudover har han siden d. 27.08.2012 indtaget sin antabus her 2 gange ugentligt.


T har deltaget i sin behandling stabilt og aktivt.


Jeg vurderer, at T fortsat har brug for alkoholbehandling i de næste 3 til 6 måneder.


T's målsætning er længerevarende afholdenhed ved hjælp af antabus.«


Overlæge Tove Mathiesen, Regionspsykiatrien Randers, Lokalpsykiatrien Djursland, har i en erklæring af 18. oktober 2012 anført:


»Som svar på Deres anmodning af 02.10.12 vedr. ovenstående kan oplyses, at T har været fulgt i herværende Lokalpsykiatriske Center siden medio juni 2012 med regelmæssige samtaler min 1 x ugentligt.


Han har tidligere gennem opvæksten været belastet og har udviklet tiltagende depressive symptomer for hvilke, han har været i medicinsk behandling gennem de seneste år.


Baggrunden for henvisningen til Lokalpsykiatri Djursland er et selvmordsforsøg udløst af belastning og tiltagende depressive symptomer ifm. verserende retssag og færdselssag med fradømmelse af kørekortet, da besiddelse af kørekort har afgørende betydning for hans muligheder for at varetage beskæftigelse.


T's grundlæggende depressive problemer har været komplicerede og har udløst perioder med primært alkoholmisbrug, for hvilket han aktuelt går i behandling, sideløbende med den antidepressive medicinske behandling og samtalebehandling i Lokalpsykiatrien. Forløbet har været stabilt, han har været aktivt deltagende og holdt alle aftaler og fulgt den medicinske behandling. Der har været afprøvet forskellige præparater og aktuelt er tilstanden stabiliseret og under stadig bedring, således at han har kunnet genoptage fuldt arbejde, efter korterevarende sygemelding og fungerer socialt ift. familie og venner.


Imidlertid vil han vedvarende være sårbar overfor psykiske og sociale belastninger, som det har vist sig ifm. aktuelle sag med risiko for udvikling af fornyede forværrede depressive symptomer og selvmordstanker.


Man må forvente at nuværende medicinske behandling og samtalebehandling fortsætter år fremover.«


Forklaringer


Tiltalte har supplerende forklaret, at han før spirituskørslen havde været i antabusbehandling, men han var stoppet med behandlingen ca. 1 måned før kørslen. Han begyndte derefter at drikke igen, og på kørselstidspunktet havde han på ny et misbrug af alkohol. Dagen efter kørslen flyttede han hjem til sin mor, og han startede samtidig på antabusbehandling. Han kontaktede ikke en læge, idet han havde en rest antabustabletter stående fra tidligere.


Han mødes ca. hver 14. dag med - - - fra Center for Alkoholbehandling. De snakker om, hvordan det går, herunder om følelser og lysten til alkohol. Han får udleveret antabus på centret, og de kontrollerer, at han indtager antabustabletterne. Siden han var 15 år, har han knoklet for - trods sin hårde opvækst - at skabe sig en god tilværelse. Han følte sig meget presset op til byrettens dom, fordi han frygtede at miste alt det, han havde bygget op. Efter byrettens dom forsøgte han at begå selvmord og blev indlagt på hospitalet. Han var sygemeldt i en måned efter selvmordforsøget, fordi han havde det så psykisk dårligt, at han ikke kunne holde ud at være nogen steder. Efter selvmordsforsøget er han startet i behandling i lokalpsykiatrien i form af ugentlige samtaler med en psykolog. Overlæge Tove Mathiesen og hans mor har deltaget i nogle af samtalerne. Han er fortsat i behandling. Han har det bedre nu, men han skal fortsætte behandlingen. Han har nogle sår fra fortiden, og han har en gang tidligere forsøgt selvmord i forbindelse med, at han skulle anbringes på institution.


Han blev udlært som tømrer i 2009. Han var arbejdsløs fra 3. november 2009 til 3. maj 2010, men han har ellers været i arbejde. Han har fået et nyt arbejde for ca. 3 måneder siden. Hans arbejdsgiver kender ikke til sagen. Hvis han frakendes førerretten ubetinget, vil han miste sit arbejde.


Han købte sit hus for ca. 1 år siden. Han bor i - - -. Det firma, han arbejder for, ligger i Aarhus. Samtalerne med lokalpsykiatrien foregår i Rønde, og alkoholistbehandlingen foregår i Aarhus, så han har brug for sit kørekort for at kunne passe sin behandling.


Landsrettens begrundelse og resultat



Det lægges til grund, at tiltalte straks efter spirituskørslen påbegyndte antabusbehandling, og han har siden juni 2012 deltaget i samtaler hos lokalpsykiatrien på Djursland.


Herefter og navnlig efter erklæringen fra overlæge Tove Mathiesen om tiltaltes alvorlige psykiske problemer og risikoen for, at disse problemer vil blive yderligere forværret, såfremt tiltalte frakendes førerretten, foreligger der sådanne særligt formildende omstændigheder, at det helt undtagelsesvis er forsvarligt at gøre førerretsfrakendelsen betinget, jf. færdselslovens § 126, stk. 2.


Landsretten tager derfor tiltaltes påstand til følge, således at førerretten gøres betinget på vilkår som fastsat nedenfor.

Thi kendes for ret:


Byrettens dom ændres således, at førerretsfrakendelsen gøres betinget på vilkår, at tiltalte i en prøvetid på 3 år fra denne landsretsdom ikke fører motordrevet køretøj under sådanne omstændigheder, at førerretten skal frakendes.


I øvrigt stadfæstes byrettens dom.


Statskassen skal betale sagens omkostninger for landsretten.