TfK 2012.1053

V.L.D. 5. september 2012 i anke 9. afd. S-0949-12
 

 

Anklagemyndigheden mod T (adv. Lars Kaasgaard, Viborg).
(Eva Staal, Olav D. Larsen og Carsten Busk (kst.)).

Retten i Viborgs dom af 3. april 2012


Anklageskrift er modtaget den 22. februar 2012.


T er tiltalt for overtrædelse af:


1. færdselslovens § 117 d, stk. 2, jf. § 56, stk. 1, ved den 8. februar 2012 ca. kl. 09.35 at have ført personbil - - - ad Egerisvej i Skive, uden at have erhvervet kørekort.


2. færdselslovens § 117 d, stk. 2, jf. § 56, stk. 1, ved den 1. februar 2012 ca. kl. 10.35 at have ført personbil - - - ad Skyttevej i Skive, uden at have erhvervet kørekort.


Påstande:


Anklagemyndigheden har nedlagt påstand om bødestraf.


Anklagemyndigheden har påstået konfiskation af personbil Toyota Carina, stel nr. - - - hos T, jf. færdselslovens § 133a, stk. 4.


Tiltalte har erkendt sig skyldig.


Tiltalte har protesteret mod påstanden om konfiskation.


Sagens oplysninger:


Der er afgivet forklaring af tiltalte, som er lydoptaget og ikke gengivet.


Tiltalte har om sine personlige forhold forklaret, at bilen tilhører ham. Han har forsøgt at få dansk kørekort ved flere forskellige kørelærere, der alle bare har bedt ham vente eller har sendt ham videre til en ny kørelærer. Han ved ikke hvorfor. Han har kørekort i Afganistan. Han har behov for at kunne køre med sine børn og sine kone, der er blevet opereret flere gange. De har prøvet at ringe efter en ambulance, der ikke ville komme. De gange, han blev stoppet, har han kørt sine børn i børnehave og skole.


Tiltalte er tidligere straffet for kørsel uden kørekort den 14. februar 2009 ved vedtagelse af en bøde på 5.000 kr. den 3. marts 2009 i henhold til et bødeforlæg af 17. februar 2009.


Rettens begrundelse og afgørelse:


Tiltalte har uden forbehold erkendt sig skyldig. Tilståelsen støttes af de oplysninger, der i øvrigt foreligger. Det er derfor bevist, at tiltalte er skyldig.


Straffen fastsættes til en bøde på 17.000 kr., jf. færdselslovens § 117d, stk. 2, jf. § 56, stk. 1. Forvandlingsstraffen er fastsat, som bestemt nedenfor.


Retten har derved lagt vægt på, at der er tale om 2 andengangs kørsler til samtidig påkendelse.


Det følger af færdselslovens § 133a, stk. 4, at konfiskation af det anvendte motordrevne køretøj skal ske, hvis ejeren af køretøjet har gjort sig skyldig i overtrædelse af færdselslovens § 56, stk. 1, og to gange tidligere inden for de seneste 3 år, før det nye forhold er blevet begået, har gjort sig skyldig i overtrædelse af bestemmelsen. Da tiltalte har gjort sig skyldig i kørsel uden førerret i tre tilfælde siden 2009, er konfiskation obligatorisk, og der foreligger ikke sådanne ganske særlige forhold for tiltalte, der bevirker, at konfiskation for ham vil have uforholdsmæssig indgribende betydning. Retten følger derfor påstanden om konfiskation, jf. færdselslovens § 133a, stk. 4, jf. stk. 6.

Vestre Landsrets dom:


Retten i Viborg har den 3. april 2012 afsagt dom i 1. instans (- - -).


Påstande


Tiltalte har påstået formildelse af bødestraffen og frifindelse for påstanden om konfiskation.


Anklagemyndigheden har påstået stadfæstelse.


Supplerende oplysninger:


Det er oplyst for landsretten, at tiltalte den 16. juli 2012 har fået udstedt et dansk kørekort.


Forklaringer:


Tiltalte har om sine personlige forhold supplerende forklaret, at han kom til Danmark i 1999. Hans tidligere forsøg på at få dansk kørekort fandt sted i 2002, 2007 og 2010. I 2007 bestod han teoriprøven. Han tog køretimer i juni 2012, før han fik udstedt sit kørekort i juli 2012. Han og hans kone har fire børn. Han har ingen lønindtægt, og han har derfor ikke mulighed for at købe en ny bil. Hans kone arbejder i en kantine. Hun har ikke dansk kørekort.


Landsrettens begrundelse og resultat:


Bøden er passende fastsat til 17.000 kr. Det bemærkes herved, at oplysningerne om tiltaltes tidligere køreundervisning ikke kan begrunde en nedsættelse af den sædvanlige bødestraf.


Herefter udtaler dommerne Eva Staal og Olav D. Larsen:


Udgangspunktet er, at tiltaltes bil skal konfiskeres i medfør af færdselslovens § 133 a, stk. 4. Navnlig på baggrund af, at tiltalte nu har fået kørekort, taler særlige grunde undtagelsesvist for, at der ikke sker konfiskation, jf. færdselslovens § 133 a, stk. 6. Vi stemmer derfor for at frifinde tiltalte for påstanden om konfiskation.


Dommer Carsten Busk udtaler:


Af de grunde, som byretten har anført, og da det, der er kommet frem for landsretten, ikke kan føre til et andet resultat, stemmer jeg for at stadfæste dommens afgørelse om konfiskation.


Afgørelsen om konfiskation træffes efter stemmeflertallet.


Landsretten stadfæster herefter dommen med den ændring, at bestemmelsen om konfiskation udgår.

Thi kendes for ret:


Byrettens dom stadfæstes med den ændring, at bestemmelsen om konfiskation udgår.


Statskassen skal betale sagens omkostninger for landsretten.