UfR.2013.978Ø
 

 

Ø.L.D. 20. december 2012 i anke 16. afd. S-2506-12

(Kaspar Linkis, Peter Thønnings, Dan Bjerring (kst.)).

Anklagemyndigheden mod T (adv. Ronnie Varberg, Frederikssund, besk.).


Roskilde Rets dom 21. juni 2012, 13A-2635/2012.


Anklageskrift er modtaget den 20. marts 2012.


T, c/o - - -, er tiltalt for overtrædelse af færdselslovens § 56, stk. 1, ved onsdag den 4. januar 2012 kl. 20.15 at have ført personbil, reg.nr. - - -, ad B-vej ud for - - - Bygade, - - -, uden førerret, idet hun efter en betinget førerretsfrakendelse ved Retten i Hillerød den 26. april 2010 ikke har bestået en kontrollerende køreprøve, hvorfor førerretten blev administrativt inddraget den 30. november 2010.


Påstande


Anklagemyndigheden har nedlagt påstand om bødestraf i medfør af færdselslovens § 117d, stk. 2, og om konfiskation af personbil reg.nr. - - -, stelnr. - - -, af mærket - - -, jf. færdselslovens § 133 a, stk. 4.


T har erkendt sig skyldig og nedlagt påstand om rettens mildeste dom og frifindelse for påstanden om konfiskation.


Sagens oplysninger


Der er under hovedforhandlingen i sagen afgivet forklaring af T.


T har forklaret, at det er rigtigt, at hun kørte det pågældende sted på det pågældende tidspunkt. Hun havde ikke førerret på det tidspunkt. Bilen står i hendes navn. Hun har lånt pengene til bilen. Hun var på arbejde. Hun kører i hjemmeplejen. Hun blev standset i arbejdstiden. Hun har to forudgående forseelser, hvor hun har kørt uden førerret. Hun bor i - - -. Hun bor 8½ km fra en hovedvej og 4½ km fra K. Hun har 3 børn på 3, 4 og 6 år. Hun har en samlever. Han har en bil på gule plader. Det er hans arbejdsbil. Børnene skal afleveres i henholdsvis børnehave og sfo ca. 5 km fra, hvor de bor. Der er bus én gang i timen. Den offentlige transport er ikke god. De går eller tager bus, når børnene skal hentes og bringes. Det tager lang tid. Der er en Dagligbrugs i - - -, men den er dyr. Øvrige dagligvarebutikker ligger langt væk, og det tager lang tid med offentlig transport. Hendes børn er alle for tidligt fødte. Den ældste har skavanker. Han har brug for faste og trygge rammer, idet hun har fået at vide, at han muligvis har en autistisk lidelse eller noget lignende. Hun er uden job. Hun blev fyret i forbindelse med det forhold, hun er tiltalt for. Hun modtager kontanthjælp. Sagsbehandleren på kommunen har bestemt, at hun ikke sættes i aktivering, da hun ikke kan få det til at hænge sammen transportmæssigt. De bor i et andelshus, som de ikke kan sælge uden tab. Der er ingen friværdi i bilen. Den blev købt for 135.000 kr. i august 2011, og hun mener, restgælden er ca. 100.000 kr. nu. Hun betaler fortsat alle udgifter på bilen. Hun er optaget på uddannelsen som social- og sundhedshjælper i X til september. Der er mødepligt mellem kl. 8 og 9, og det kan ikke lade sig gøre for hende med offentlig transport. Hendes mand kører hjemmefra kl. 5.00-5.30. Hun generhvervede førerret i marts 2012.


T er tidligere straffet


ved vedtagelse af bødeforlæg den 15. december 2011 med bøde på 11.000 kr. for overtrædelse af bl.a. færdselslovens § 117 d, stk. 2, jf. § 56, stk. 1, i to tilfælde,


ved indenretligt ved Retten i Hillerød 26. april 2010 at have vedtaget bøde på 3.000 kr. for overtrædelse af færdselslovens § 42, stk. 1, nr. 2, samt betinget førerretsfrakendelse i 3 år fra 26. april 2010 indtil 25. april 2013, jf. færdselslovens § 125, stk. 1, nr. 3.

Rettens begrundelse og afgørelse:



T har uden forbehold erkendt sig skyldig. Tilståelsen støttes af de oplysninger, der i øvrigt foreligger. Det er derfor bevist, at tiltalte er skyldig


Straffen fastsættes til en bøde på kr. 8.500, jf. færdselslovens § 117 d, stk. 2, jf. § 56, stk. 1. 


Forvandlingsstraffen fastsættes som nedenfor bestemt.


Der er ved straffastsættelsen henset til, at der er tale om et andengangstilfælde af kørsel uden førerret.


Da T har gjort sig skyldig i overtrædelse af færdselslovens § 56, stk. 1, og to gange tidligere indenfor de seneste 3 år før det nu foreliggende forhold har gjort sig skyldig i overtrædelse af den samme bestemmelse, skal der ske konfiskation af det T tilhørende køretøj, personbil med reg.nr. - - -, stelnr. - - -, af mærket - - -, jf. færdselslovens § 133 a, stk. 4.


Retten finder ikke, at der efter T's forklaring om sine familiemæssige og sociale forhold foreligger sådanne særlige grunde, at færdselslovens § 133 a, stk. 4, bør fraviges, jf. færdselslovens § 133 a, stk. 6.


Anklagemyndighedens påstand om konfiskation tages derfor til følge som nedenfor bestemt.

- - -

Østre Landsrets dom.


Roskilde Rets dom af 21. juni 2012 (- - -) er anket af T med påstand om frifindelse for påstanden om konfiskation.


Anklagemyndigheden har påstået stadfæstelse.


Der er i landsretten afgivet supplerende forklaring af tiltalte.


T har supplerende forklaret blandt andet, at hun og ægtefællen tidligere i år ophørte med at betale afdrag på billånet - som udgjorde mere end 3.000 kr. om måneden - fordi de ikke havde råd til dette. Bilen var blevet beslaglagt af politiet og var opmagasineret et sted i Valby. Ved en fogedforretning den 21. november 2012 blev Jyske Finans A/S indsat i besiddelsen af bilen i henhold til et ejendomsforbehold. Selvom hun og ægtefællen har haft økonomiske problemer, har de sørget for at betale udgifterne til bolig og daginstitution. En konfiskation af bilen vil medføre store problemer for familien. Hun er startet på sin uddannelse i X og kører til og fra uddannelsesstedet i en ældre bil, som hendes morfar har lånt hende. Det er ikke muligt at møde til tiden eller hente børn efter undervisningens afslutning, hvis hun skal til og fra X med offentlig transport. Alle tre børn er født for tidligt og er ekstraordinært plejekrævende. Den ældste er diagnosticeret med en form for autisme. Det er meget besværligt at komme til og fra institutionen i K med offentlige transportmidler, og det kan slet ikke forenes med at skulle passe uddannelse eller job. De kunne vælge at flytte til en bopæl, som lå tættere ved uddannelsesstedet, men de vil formentlig lide et tab på ca. 400.000 kr., hvis de skal sælge andelsboligen i K. Restgælden er lidt over 600.000 kr., og andelen vil højst kunne indbringe ca. 200.000 kr. Hun var på arbejde den 4. januar 2012, da hun førte bilen. Hun plejede at køre med en kollega, men det kunne ikke lade sig gøre denne dag. Hun har ikke i øvrigt ført den pågældende bil uden førerret. Hun var i januar 2012 i fuld gang med at generhverve førerret og havde taget flere køretimer. Hun bestod både teori- og køreprøve i første forsøg og fik udstedt kørekort den 28. marts 2012.


Supplerende oplysninger


Det er oplyst for landsretten, at de to tilfælde af overtrædelse af færdselslovens § 56, stk. 1, som er omfattet af bødevedtagelsen af 15. december 2011, angår kørsler foretaget den 16. februar og 13. april 2011.

Landsrettens begrundelse og resultat:


Efter oplysningerne i sagen lægger landsretten til grund, at T indenretligt den 26. april 2010 blandt andet vedtog en betinget frakendelse af førerretten for en hastighedsforseelse, at T efterfølgende fik inddraget sin førerret, fordi hun ikke rettidigt aflagde kontrollerende køreprøve, jf. færdselslovens § 60, stk. 3, og at T ved det forhold, som er til pådømmelse i denne sag, for tredje gang inden for tre år har overtrådt færdselslovens § 56, stk. 1, ved at have ført bil uden førerret. Herefter, og uanset at T på gerningstidspunktet var i gang med at tage kørekort og fik udstedt kørekort den 28. marts 2012, tiltrædes det, at betingelserne for konfiskation af T's køretøj i medfør af færdselslovens § 133 a, stk. 4, er opfyldt.


T har påstået frifindelse for påstanden om konfiskation og har henvist til, at særlige grunde undtagelsesvis taler for dette, jf. færdselslovens § 133 a, stk. 6. Om T's familiemæssige og sociale forhold må efter T's forklaring - og i mangel af andre oplysninger herom - lægges til grund blandt andet, at T med sin ægtefælle og tre børn på 3, 4 og 6 år, er bosat i en overbehæftet andelsbolig i en afsidesliggende landsby i - - -, og at T er afhængig af at kunne benytte bil for at passe sin uddannelse i X og for at bringe og hente de tre særligt plejekrævende børn, som alle passes i daginstitution. T har forklaret, at det vil medføre en yderligere forværring af familiens belastede situation, hvis bilen konfiskeres.


Landsretten finder på baggrund af en samlet vurdering af sagens omstændigheder, herunder særligt T's sociale og familiemæssige forhold, at der foreligger sådanne særlige grunde, som taler for undtagelsesvis at fravige reglen om konfiskation af T's køretøj, jf. færdselslovens § 133 a, stk. 6.


Byrettens bestemmelse om konfiskation ophæves derfor.


Statskassen skal betale sagens omkostninger for begge retter.

Thi kendes for ret:


Byrettens dom i sagen mod T ændres, således at bestemmelsen om konfiskation af T's køretøj ophæves.


Statskassen skal betale sagens omkostninger for byretten og landsretten.