U.1967.778H
H. D. 30. august 1967 i sag I 128/1967


Korsør rets dom 26. april 1967.


Under denne sag, der er fremmet til dom under medvirken af domsmænd, er der ved anklageskrift af 22. marts 1967 af Statsadvokaten for Sjælland ved herværende ret rejst tiltale mod Niels Peter Bent Christensen, født den 23. januar 1924 i Slagelse, Sct. Mikkels sogn, boende Nic. Rumpsvej 13, Korsør, til straf for overtrædelse af færdselslovens § 24, stk. 1, og § 37, stk. 1, ved den 21. januar 1967 ca. kl. 11.30 at have ført personmotorvogn EN 24.198 ad Kongebroen, Korsør, mod vest ind på Tårnborgvej - hovedvej uden nr. - på groft uforsvarlig måde, idet han undlod at udvise agtpågivenhed og undlod at opfylde ubetinget vigepligt over for personmotorvogn EN 24.587, der med specialarbejder Tage Andersen som fører kørte ad Tårnborgvej mod nord, hvilket bevirkede, at køretøjerne stødte sammen og blev beskadiget.


Der nedlægges påstand om, at tiltalte i medfør af færdselslovens § 70 stk. 1, jfr. stk. 3, frakendes retten til at føre motordrevet køretøj, hvortil der kræves førerbevis, i et af retten fastsat tidsrum.


Der nedlægges endvidere påstand om erstatning. Tiltalte er ikke fundet tidligere straffet.


Det fremgår af rapporten, at tiltalte ved nedkørslen fra Kongebroen, hvor der er stiplede linier mod Tårnborgvej, har undladt at holde tilbage for en fra hans venstre side ad Tårnborgvej kørende motorvogn, hvorved der skete påkørsel. Der er efter politirapporten god oversigt over trafikken fra venstre side. Uheldet er sket i klart vejr.


Tiltalte har erkendt sig skyldig, men har nægtet, at der er tale om groft uforsvarlig kørsel. Han har forklaret, at han ved pågældende lejlighed var kørt ned ad Kongebroen mod Tårnborgvej, idet han skulle svinge til venstre mod byen. Han holdt stille og afventede forbikørsel af nogle biler, og på et tidspunkt, hvor han mente at have set sig for til begge sider uden at se trafik, kørte han frem og drejede til venstre, men opdagede i få meters afstand en bil, der kom inde fra byen, og denne stødte mod venstre side af tiltaltes vogn. Tiltalte erkender at have skylden for sammenstødet, men benægter, at der var tale om groft uforsvarlig kørsel. Tiltalte er godt kendt på stedet og ved, at der er vanskelige forhold, når man skal køre frem.


Der er under sagen afgivet vidneforklaring af politibetjent Leon Nielsen og specialarbejder Tage Andersen, Rødhøjvej, Svendstrup.


Leon Nielsen har oplyst, at oversigtsforholdene er gode, når trafikken stopper op helt fremme ved indmundingslinien.


Tage Andersen har oplyst, at han den pågældende dag i sin bil kom kørende ad Tårnborgvej mod nord og skulle passere nedkørselsvejen fra Kongebroen. Han så, at tiltaltes vogn holdt tilbage, og kørte frem i tillid til, at den ville afvente hans forbikørsel, men i ganske få meters afstand, kørte den anden vogn frem og vidnets vogn kørte ind i siden på den, uden at der var tid til at bremse eller give signal.


Vidnet har fået sin vogn repareret uden udgift for sig og har intet erstatningskrav.


Erstatningskravet er afgjort mellem de implicerede selskaber, idet »Codan« har anerkendt erstatningspligten over for modpartens selskab »Hafnia«.


Da oversigtsforholdene mod nord ikke er gode idet vejen krummer noget, er trafikanter nødt til fortrinsvis at have den største del af opmærksomheden rettet mod nord, hvor biler ofte dukker frem med ret god fart. Mod syd er der en telefonboks der tager noget af udsigten. Under disse omstændigheder findes tiltalte, der har holdt og afventet, at han kunne køre frem, ikke at kunne siges at have udvist et groft uforsvarligt forhold ved at køre frem uagtet der kom trafik fra hans venstre side. Retten kan derimod godkende at tiltalte er skyldig i overtrædelse af de andre i anklageskriftet nævnte bestemmelser.


Tiltalte vil derfor i medfør af færdselslovens § 69, stk. 1, jfr. §§ 24, stk. 1, og 37, stk. 1, være at anse med en straf, der findes at kunne bestemmes til en statskassen tilfaldende bøde stor 400 kr. med en forvandlingsstraf af hæfte i 6 dage. - - -


Efter retsformandens bestemmelse tillægges der ikke »Codan« regres mod tiltalte. - - -

Østre Landsrets dom 8. juni 1967 (VII afd.).


Den indankede dom, der er afsagt den 26. april 1967 af retten i Korsør, er påanket af anklagemyndigheden til domfældelse efter anklageskriftet samt skærpelse.


Tiltalte Niels Peter Bent Christensen har påstået stadfæstelse.


For landsretten er der foruden af tiltalte afgivet forklaring af vidnerne specialarbejder Tage Andersen og overbetjent Leon Villy Nielsen.


Ifølge et fremlagt rids har tiltalte, når han holdt stille ved indmundingslinien, frit udsyn over 42 m mod nord og 50 m mod syd ad hovedvejen. Der er på hovedvejen syd for Kongebroen hastighedsbegrænsning til 50 km/t. Ved sammenstødet skete der ifølge en optagen politirapport kun ringe skade på EN 24.198, der havde fået trykket venstre forskærm. EN 24.587 fik beskadiget venstre forskærm og styretøjet og blev transporteret fra stedet.


Tiltalte har forklaret, at sammenstødet skete, da han var kørt ca. 1 vognlængde frem over indmundingslinien. Han har ikke set modparten før sammenstødet.


Vidnet Andersen har om sammenstødet forklaret som tiltalte. Han kørte med en hastighed af 45-50 km/t. Der skete kun ringe skade på hans vogn.


Vidnet overbetjent Nielsen har bl. a. forklaret, at tiltaltes automobil efter uheldet holdt ca. midt på hovedvejen som vist på et fremlagt rids.


Retten finder det efter bevisførelsen herunder den af tiltalte afgivne forklaring godtgjort, at tiltalte har forset sig som i dommen fastslået. Da den idømte straf findes passende, vil dommen i så henseende være at stadfæste.


3 af rettens medlemmer finder under hensyn til at forseelsen er begået i bymæssig bebyggelse og på et sted hvor oversigtsforholdene er dårlige, ikke at den af tiltalte udviste kørsel kan betegnes som groft uforsvarlig og stemmer derfor for at stadfæste dommen i dens helhed.


3 af rettens medlemmer udtaler: Ved at køre i hvert fald 1 vognlængde frem på hovedvejen uden at iagttage den fra hans venstre side ad hovedvejen kommende vogn, der efter vidnet Andersens forklaring i forbindelse med oplysningen om de opståede skader, må antages at være fremført med moderat fart, findes tiltalte at have ført motorkøretøj på groft uforsvarlig måde, de stemmer derfor for at retten til at være fører af motorkøretøj, hvortil der kræves førerbevis, i medfør af færdselslovens § 70, stk. 1, frakendes tiltalte for et tidsrum af 6 måneder.


Der vil herefter være at give dom som nedenfor bestemt. - - -


Den indankede dom bør ved magt at stande. - - -

Højesterets dom.


Den i denne sag af Østre Landsret afsagte dom er med Justitsministeriets tilladelse indanket for Højesteret af anklagemyndigheden med påstand om skærpelse, navnlig således at førerretten frakendes tiltalte.


Tiltalte har påstået stadfæstelse.


I pådømmelsen har deltaget syv dommere: Lorenzen, Trolle, Gjerulff, Theodor Petersen, Spleth, Hvidt og Helga Pedersen.

Fem dommere- Lorenzen, Theodor Petersen Spleth, Hvidt og Helga Pedersen - udtaler:


Under hensyn til, at tiltalte har holdt stille for at orientere sig med hensyn til færdselen ad hovedvejen, og iøvrigt af de i dommen i så henseende anførte grunde tiltrædes det, at tiltaltes kørsel ikke er anset for groft uforsvarlig. Disse dommere stemmer herefter for at stadfæste dommen, dog at bøden findes at burde forhøjes til 600 kr. med en forvandlingsstraf af hæfte i 10 dage.


To dommere - Trolle og Gjerulff - der med flertallet er enige i straffens fastsættelse, finder af de i dissensen til landsrettens dom anførte grunde, at tiltaltes kørsel må anses for groft uforsvarlig og stemmer derfor for at frakende tiltalte førerretten for et tidsrum af 6 måneder.


Der vil være at give dom efter stemmeflertallet.

Thi kendes for ret:


Landsrettens dom bør ved magt at stande, dog at bøden fastsættes til 600 kr. med forvandlingsstraf af hæfte i 10 dage.


Sagens omkostninger for Højesteret, herunder salær til landsretssagfører Bunken 500 kr., udredes af det offentlige.