TfK 2012.371

Ø.L.D. 30. januar 2012 i anke 21. afd. S-2227-11
 

 

Anklagemyndigheden mod T (adv. Michael Sahl Nielsen, besk.).
(Bloch Andersen, Louise Saul og Mikael Friis Rasmussen (kst.)).

Københavns Byrets dom af 30. juni 2011:



Sagens baggrund og parternes påstande.


Anklageskrift er modtaget den 15. november 2011.


T er tiltalt for overtrædelse af


1. bekendtgørelse nr. 399 af 4. maj 2006 § 18, stk. 1, jf. § 13, stk. 3 og 4,


ved den 28., 29. maj og 13. juli, samt 14. september 2010, at have ført personbil, - - -, i erhvervsmæssigt øjemed i 4 vagt/kørselsperioder, selv om trafikbogen i 3 tilfælde ikke ført korrekt med hensyn til førerkortnummer, og den 3., 5., 19., 22., 26. juni 2010 og den 16., 17., 23. juli, samt den 13. august og 14. september 2010, og at have ført bilen i 10 vagt/kørselsperioder, selv om trafikbogen i 10 tilfælde ikke var ført korrekt med hensyn til begyndelses- og sluttidspunkter for fejltur straks efter konstatering, samt ved den 8. og 17. juni og 11. september 2010 i 3 vagt/kørselsperioder, at have foretaget rettelser i trafikbogen i 2 tilfælde, samt ved den 14. september 2010 at have undladt ved vagtens/kørslens begyndelse, at føre trafikbogen med hensyn til fornavn, efternavn, fødselsdato og førerkortnummer.


2. færdselslovens § 117a, stk. 2, nr. 1,


ved den 20. maj 2010 kl. 16.30 til 21. maj 2010 kl. 02.30 at have ført personbil, - - -, ad ukendt strækning i Københavns området, selv om han var frakendt førerretten.



Tiltalte er tidligere straffet af betydning for denne sag, senest


ved den 20. maj 2010 at have vedtaget en bøde på 3.500 kr. for overtrædelse af færdselslovens § 42, stk. 1, nr. 1., jf. § 119 A, samt førerretsfrakendelse jf. færdselslovens § 126, stk. 1, nr. 8, jf. § 125, stk. 2. i 6 måneder fra den 20. maj 2010 til den 19. november 2010.


Forklaringer.


Der er afgivet forklaring af tiltalte og vidnerne politiassistent A og B.


Tiltalte har til retsbogen afgivet følgende forklaring:


»…


Tiltalte har nægtet sig skyldig, men har i øvrigt ikke afgivet forklaring


…«


Vidnet politiassistent A har til retsbogen afgivet følgende forklaring:


»…


Vidnet forklarede, at han er rapportoptagende betjent og var i gang med et kursus vedrørende kontrol af hyrevogne. En dag lavede han en kontrol i Kastrup og fik her fat i en chauffør, der hed C. Denne havde hverken sit kørekort eller førerkort med. Da vidnet kikkede i trafikbogen, kunne han se, at denne dagen før, nemlig den 14. september var uden tilførsler. Vidnet spurgte herefter C, hvem der havde kørt, og denne oplyste nu, at det var broderen der havde kørt den 14. september 2010. Vidnet ringede herefter til T, som erkendte, over for betjenten, at han havde kørt hyrevognen den dag, og at trafikbogen ikke var udfyldt fra kørslen. T blev herefter sigtet for forholdet. Da vidnet gik i gang med den yderligere efterforskning, konstaterede han i kriminalregisteret, at T var frakendt førerretten fra den 20. maj 2010 til den 19. november 2010. Vidnet rettede herefter henvendelse til vognmanden, B, og fik via hans datter udleveret trafikbøgerne for den forgangne periode. Vidnet kontrollerede herefter, hvornår tiltalte havde kørt, og hvad han havde tjent i den pågældende periode. Efterfølgende fik vidnet oplyst fra vognmanden, at chaufførerne kun får 50 % af indtægten udbetalt. Dette har relation til konfiskationspåtegning. Allerede første gang vidnet ringede til tiltalte, blev denne vred, da han hørte sigtelsen. Og da vidnet efterfølgende ville konfrontere tiltalte med den fortsatte efterforskning, blev denne gentagne gange vred på vidnet og lagde røret på. Derfor er tiltalte ikke afhørt yderligere. Anklageren foreviste nu trafikbogen fra den 14. september 2010, som efter det oplyste, vedrører tiltaltes kørsel fra kl. 12.00 til kl. 20.00.


…«


Vidnet B har til retsbogen afgivet følgende forklaring:


»…


Vidnet forklarede, at han er vognmand, og at tiltalte var ansat hos ham, som chauffør fra den 26. august 2009 til september 2010. Tiltalte blev afskediget i forbindelse med sigtelsen. Vidnet forklarede, at det var ham selv der kørte om dagen, og tiltalte der kørte om natten. Vidnet har to nøgler til sin bil. En har han selv, og den anden har T. Vidnet har ikke haft andre ansatte, men det kan meget vel være at T's bror, C, har kørt en enkel gang. Når vidnet ansætter en chauffør, kontrollerer han dennes kørekort og førerkort. Vidnet forventer, at chaufføren selv giver meddelelse, hvis han fradømmes kørekortet. Vidnet vidste ikke, at tiltalte var frakendt førerretten. Når tiltalte er færdig med sin vagt, afleverer han bilen på vidnets bopæl, hvorefter vidnet tager den, når han begynder kørslen. Han ser således kun sin chauffør, når de cirka ugentligt laver regnskab. I ferieperioder afregner chaufførerne først, når vidnet kommer hjem.


…«


Rettens begrundelse og afgørelse.


forhold 1-74


Da tiltalte under sagen ikke har afgivet forklaring, lægger retten ved sagens afgørelse vægt på de fremlagte bilag, og den af vidnet afgivne forklaring. Af bilagene fremgår, at tiltalte har udfyldt trafikbogen med sit navn og de beløb, der er indkørt på de dage, der er beskrevet i anklageskriftet. Som følge af den anførte bevisførelse anses tiltalte for skyldig i overensstemmelse med den rejste tiltale som beskrevet i anklageskriftet.


Da tiltalte har begået lovovertrædelserne i erhvervsmæssigt øjemed, og da det findes dokumenteret, at tiltalte har tjent et beløb svarende til det påståede konfiskationsbeløb, tages påstanden om konfiskation til følge som nedenfor bestemt.


Straffen fastsættes til fængsel i 10 måneder jf. færdselslovens § 117 a, stk. 2 nr. 1, og bekendtgørelse nr. 399 af 4. maj 2006 § 18, stk. 1 jf. § 13, stk. 3, og 4.


Fuldbyrdelsen af 6 måneder af straffen udsættes i medfør af straffelovens § 56, stk. 1 jf. § 58, stk. 1, på vilkår som nedenfor bestemt.


Retten har ved strafudmålingen lagt vægt på, at tiltalte kontinuerligt og i erhvervsmæssigt øjemed har ført bilen, selvom han var frakendt førerretten.


Den nedlagte konfiskationspåstand tages i medfør af straffelovens § 75, stk. 1, til følge som nedenfor bestemt.

Thi kendes for ret:


Tiltalte T straffes med fængsel i 10 måneder.


Fuldbyrdelsen af 6 måneder af fængselsstraffen udsættes og bortfalder efter forløbet af en prøvetid på 2 år på betingelse af,


at tiltalte ikke begår strafbart forhold i prøvetiden


Hos tiltalte konfiskeres kr. 102.120,50 kr.

Østre Landsrets dom:



Københavns Byrets dom af 30. juni 2011 (- - -) er anket af T med påstand om frifindelse, subsidiært formildelse.


Anklagemyndigheden har påstået skærpelse.


Tiltalte har ikke ønsket at afgive forklaring for landsretten.


Der er for landsretten afgivet supplerende forklaring af vidnerne A og B.


Vidnet politibetjent A har supplerende forklaret blandt andet, at tiltaltes bror, C, under kontrollen den 15. september 2010 oplyste tiltaltes telefonnummer, hvorefter vidnet ringede til tiltalte. Tiltalte erkendte sin kørsel den 14. september 2010. Efter at have efterforsket sagen yderligere kontaktede han tiltalte igen flere gange for at få tiltalte til at komme ind til en afhøring, men tiltalte ønskede ikke at samarbejde.


Vidnet B har supplerende forklaret blandt andet, at tiltalte på baggrund af køresedlerne afregnede en gang om ugen ved aflevering af det indkørte beløb. Kuverten blev afleveret til vidnet eller, hvis vidnet ikke var hjemme, til et familiemedlem. Aflønning skete en gang om måneden. Han kan ikke med sikkerhed udelukke, at tiltaltes bror kan have kørt bilen mere end en enkelt gang. Det er chaufføren, der udfylder tallene på køresedlen og tæller sammen, men hvis han selv har kørt, kan han sagtens finde på at overføre dagens sluttal til næste dags seddel som starttal.


Personlige oplysninger


Tiltalte har om sine personlige forhold oplyst, at han igen er i arbejde som taxachauffør. Han kører primært aften og nat. Han har tidligere arbejdet i detailhandelsbranchen, men har de sidste 11 år arbejdet som taxachauffør. Han har ejerbolig, men økonomien er meget anstrengt. Han bor sammen med sin hustru og deres 2 mindreårige børn. Han tager nogle regnskabskurser ved siden af sin taxakørsel.


Tiltalte er senest straffet ved udeblivelsesdom af 28. juni 2010 afsagt af Glostrup Ret med bøde for overtrædelse af færdselslovens § 56, stk. 1, og § 4, stk. 1.


Landsrettens begrundelse og afgørelse



Det må lægges til grund, at vognmanden alene har haft tiltalte ansat i den pågældende periode. Selvom vognmanden ikke hver gang har set tiltalte afhente og aflevere taxaen, er dette dog sket ved vognmandens bopæl, og vognmanden har ikke haft mistanke om, at andre end tiltalte har ført taxaen. Hertil kommer, at trafikbogen er udfyldt med tiltaltes navn, fødselsdato og førerkortnummer. På denne baggrund, og da tiltalte ifølge A's forklaring over for ham erkendte at have ført taxaen den 14. september 2010, finder landsretten det bevist, at tiltalte har gjort sig skyldig i overensstemmelse med anklageskriftet i forhold 2-74.


Under hensyn hertil og til trafikbogens øvrige udvisende findes tiltalte endvidere skyldig i forhold 1.


Straffen fastsættes efter de af byretten nævnte bestemmelser og til dels efter straffelovens § 89 i relation til udeblivelsesdommen af 28. juni 2010 til fængsel i 6 måneder.


Fuldbyrdelsen af 3 måneder af straffen udsættes i medfør af straffelovens § 58, stk. 1, jf. § 56, stk. 1, på vilkår som nedenfor bestemt.


Der er ved strafudmålingen lagt vægt på de hensyn, som er anført af byretten, og på den anden side, at tiltalte ikke er blevet sigtet efter hvert forhold, men først i forbindelse med sagens opklaring.


Det tiltrædes, at der hos tiltalte af de grunde, som er anført af byretten, konfiskeres et beløb på 102.120.50 kr.

Thi kendes for ret:


Byrettens dom i sagen ændres, således at T straffes med fængsel i 6 måneder.


Fuldbyrdelsen af 3 måneder af fængselsstraffen udsættes og bortfalder efter en prøvetid på 2 år fra dato på betingelse af,


at tiltalte ikke begår strafbart forhold i prøvetiden.


I øvrigt stadfæstes dommen.