Uddrag af lovforslag nr. 180 fremsat den 14. marts 2007 af justitsministeren (Lene Espersen)

Forslag

til

Lov om ændring af færdselsloven

 

"...5.2.1. Straf

5.2.1.1. Overtrædelse af den foreslåede nulgrænse

Udvalget har foreslået, at straffen for overtrædelse af den foreslåede nulgrænse for kørsel med bevidsthedspåvirkende stoffer i blodet skal svare til straffen for overtrædelse af færdselslovens § 53, stk. 1, om spirituskørsel med en promille på 0,51. Udvalgets forslag vil indebære, at der i førstegangstilfælde skal udmåles en bødestraf svarende til en halv måneds nettoløn.

Udvalget har anført, at der vil kunne dømmes for overtrædelse af nulgrænsen – ligesom for spirituskørsel – uanset om det kan påvises, at føreren faktisk har været påvirket af det pågældende stof. Udvalget har endvidere anført, at det ikke vil være praktisk muligt at operere med en højere koncentration af et stof end, at nulgrænsen er overskredet.

Også når det drejer sig om gentagelsestilfælde, har udvalget foreslået, at en overtrædelse af nulgrænsen skal straffes som spirituskørsel med en promille på 0,51. Dette vil indebære, at straffen i andengangstilfælde udmåles til fængsel i 10 dage, i tredjegangstilfælde til fængsel i 20 dage osv.

I tilfælde af spirituskørsel efter færdselslovens § 53, stk. 1, gøres fængselsstraffen, første gang den udmåles, som udgangspunkt betinget med vilkår om samfundstjeneste eller alkoholistbehandling. Udvalget har foreslået, at en fængselsstraf for overtrædelse af nulgrænsen tilsvarende kan gøres betinget med vilkår om samfundstjeneste eller behandling mod narkotikamisbrug første gang, den udmåles. Som ved spirituskørsel har udvalget foreslået, at der kun kan idømmes betinget dom én gang inden for en doms gentagelsesvirkningsperiode.

De gældende retningslinjer for strafudmålingen (strafpositioner) i sager om spirituskørsel vil efter udvalgets forslag skulle anvendes således ved overtrædelse af den foreslåede nulgrænse:

Overtrædelse af den foreslåede nulgrænse*

Strafposition (svarende til spirituskørsel
med en promille på 0,51)

1. gang

Bøde (½ måneds nettoløn)

2. gang

10 dages fængsel**

3. gang

20 dages ubetinget fængsel

4. gang

30 dages ubetinget fængsel

5. gang

40 dages ubetinget fængsel

6. gang

50 dages ubetinget fængsel

* Skemaet angiver retningslinjerne for strafudmålingen i tilfælde, hvor der aktuelt er tale om overtrædelse af den foreslåede nulgrænse, mens de tidligere overtrædelser, der udløser gentagelsesvirkningen, efter udvalgets forslag også vil kunne være overtrædelser af bestemmelserne om spirituskørsel eller føreevnekriteriet, jf. herved pkt. 5.2.3 nedenfor.

Der vil – afhængig af straffen i førstegangstilfældet – blive idømt enten en ubetinget frihedsstraf eller en betinget frihedsstraf med vilkår om samfundstjeneste samt en tillægsbøde på en måneds nettoløn eller en betinget frihedsstaf med vilkår om alkoholistbehandling samt en tillægsbøde.

Der henvises til betænkningens kapitel 6, afsnit 6.7.1.1.

5.2.1.2. Overtrædelse af færdselslovens § 54, stk. 1 (føreevnekriteriet)

Udvalget har peget på, at den gældende bestemmelse i færdselslovens § 54, stk. 1, omfatter kørsel i tilstande, der skyldes en række forskellige årsager, herunder sygdom, træthed samt påvirkning af opstemmende eller bedøvende midler. Det er derfor ikke muligt at gennemføre retningslinjer om strafudmålingen for overtrædelse af denne bestemmelse, der hviler på føreevnekriteriet, på samme måde som ved spirituskørsel efter færdselslovens § 53, stk. 1, hvor strafudmålingen i førstegangstilfælde er afhængig af alkoholpromillens størrelse. En tilnærmelse af strafniveauet for spirituskørsel efter færdselslovens § 53, stk. 1, og overtrædelse af føreevnekriteriet i færdselslovens § 54 forudsætter efter udvalgets opfattelse, at der opstilles regler, der tilstræber at differentiere strafudmålingen efter grovheden af overtrædelserne.

Udvalget har anført, at ved førstegangstilfælde af spirituskørsel udmåles fængselsstraf (20 dages fængsel som udgangspunkt betinget med vilkår om samfundstjeneste eller alkoholistbehandling), hvis alkoholpromillen har overskredet 2,00. Det er herved uden betydning, hvor uforsvarlig kørslen i øvrigt har været. Alene den omstændighed, at førerens alkoholpromille har overskredet 2,00, og at førerens tilstand i sig selv derfor indebærer en betydelig risiko for færdselssikkerheden, er tilstrækkelig til at udløse fængselsstraf. Foreligger der herudover konkrete kørselsfejl, vil der kunne blive tale om skærpelse af straffen.

Udvalget har i den forbindelse anført, at en tilnærmelse af strafudmålingen for overtrædelse af føreevnekriteriet i færdselsloven § 54 til strafudmålingen for spirituskørsel vil kunne ske gennem en formulering af et grovhedskriterium for overtrædelser af føreevnekriteriet, der modsvarer det forhold, at alkoholpromillen ved spirituskørsel har overskredet 2,00.

Udvalget har på denne baggrund foreslået, at der i tilfælde, hvor der (i førstegangstilfælde) foreligger en overtrædelse af føreevnekriteriet, som udgangspunkt skal idømmes en bødestraf svarende til 1 måneds nettoløn. Udvalget har anført, at det herved markeres, at det må anses for mere strafværdigt at føre motordrevet køretøj i en situation, hvor det er bevist, at den pågældende var ude af stand til at føre motordrevet køretøj på fuldt betryggende måde (føreevnekriteriet) end i en situation, hvor dette ikke er bevist, men hvor den pågældende har kørt med et klassificeret stof i blodet (den foreslåede nulgrænse).

Udvalget har endvidere foreslået, at der indsættes en bestemmelse i færdselsloven, hvorefter den, der overtræder føreevnekriteriet under særdeles skærpende omstændigheder, straffes med fængsel. Udvalget har fundet, at det vil være nærliggende at anse betingelsen om særdeles skærpende omstændigheder for opfyldt, hvis den pågældende ved en klinisk lægeundersøgelse er blevet fundet påvirket i middel grad eller derover. Udvalget har foreslået, at strafudmålingen i gentagelsestilfælde kommer til at svare til straffen for spirituskørsel med en promille over 2,00, hvis det beskrevne grovhedskriterium er opfyldt.

De gældende retningslinjer for strafudmålingen (strafpositioner) i sager om spirituskørsel vil efter udvalgets forslag skulle anvendes således ved overtrædelse af føreevnekriteriet:

Overtrædelse af
føreevnekriteriet*

Uden særdeles skærpende
omstændigheder

Under særdeles skærpende
omstændigheder

1. gang

Bøde (en måneds nettoløn)

20 dages fængsel**

2. gang

10 dages fængsel***

30 dages fængsel***

3. gang

20 dages ubetinget fængsel

40 dages ubetinget fængsel

4. gang

30 dages ubetinget fængsel

50 dages ubetinget fængsel

5. gang

40 dages ubetinget fængsel

60 dages ubetinget fængsel

6. gang

50 dages ubetinget fængsel

70 dages ubetinget fængsel

* Skemaet angiver retningslinjerne for strafudmålingen i tilfælde, hvor der aktuelt er tale om overtrædelse af føreevnekriteriet, mens de tidligere overtrædelser, der udløser gentagelsesvirkningen, efter udvalgets forslag også vil kunne være overtrædelser af bestemmelserne om spirituskørsel eller den foreslåede nulgrænse, jf. herved pkt. 5.2.3 nedenfor.

Frihedsstraffen udmåles som udgangspunkt som en betinget frihedsstraf med vilkår om samfundstjeneste samt en tillægsbøde på en måneds nettoløn eller en betinget frihedsstaf med vilkår om alkoholistbehandling.

* Der vil – afhængig af straffen i førstegangstilfældet – blive idømt enten en ubetinget frihedsstraf eller en betinget frihedsstraf med vilkår om samfundstjeneste samt en tillægsbøde på en måneds nettoløn eller en betinget frihedsstaf med vilkår om alkoholistbehandling samt en tillægsbøde.

Der henvises til betænkningens kapitel 6, afsnit 6.7.1.2. ..."