UfR 2001.1571 VLD

 

 

V.L.D. 20. april 2001 i anke 11. afd. S-0428-01

(Thrane, Hanne Kildal, Peter Toftager (kst.)).

Anklagemyndigheden mod T (adv. Peer Johnsen, Hjørring, e.o.)

Af sagen fremgik, at T for to tilfælde af spirituskørsel, hvoraf én kørsel foregik uden kørekort på grund af administrativ inddragelse efter første kørsel, blev idømt hæfte i 30 dage, der gjordes betinget bl.a. med vilkår om alkoholistbehandling. Endvidere idømtes T, der havde en bruttoindkomst på 150.000 kr., en tillægsbøde på 3.000 kr. og frakendtes førerretten i 4 år.
Anklagemyndigheden ankede dommen med påstand om skærpelse af tillægsbøden. T påstod stadfæstelse.
I Vestre Landsrets dom hedder det:
— — —
Anklagemyndigheden har til støtte for sin påstand henvist til færdselslovens § 118 a og har anført, at tillægsbøden, der udmåles som led i den betingede dom, skal fastsættes til det dobbelte, når der foreligger to kørsler til samlet pådømmelse, og at bøden for overtrædelse af færdselslovens § 56, stk. 1, skal fastsættes til 5.000 kr.
Tiltalte har ikke personligt været til stede under ankesagens behandling.
Landsrettens begrundelse og resultat:
 
Det fremgår af færdselslovens § 117, stk. 1, 2. pkt., at straffen for hver af spirituskørslerne i forhold 1 og 2 isoleret set ville medføre frihedsstraf. Som følge heraf har byretten i overensstemmelse med fast praksis i sager om flere spirituskørsler til samlet pådømmelse udmålt en frihedsstraf på hæfte i 30 dage. I det foreliggende tilfælde er straffen gjort betinget med vilkår om alkoholistbehandling, og tillægsbøden er fastsat til 3.000 kr. i overensstemmelse med bemærkningerne til lov nr. 230 af 4. april 2000 om ændring af færdselsloven, uanset at der foreligger to kørsler til samlet pådømmelse. Landsretten finder ikke, at bestemmelserne om absolut kumulation i færdselslovens § 118 a, stk. 3 og 4, som blev indføjet ved lov nr. 475 af 31. maj 2000 - som anført af anklagemyndigheden - kan føre til, at den i medfør af straffelovens § 58, stk. 2, fastsatte tillægsbøde forhøjes til det dobbelte.
 
Ifølge færdselslovens § 117, stk. 5, 1. pkt., straffes overtrædelse af § 56, stk. 1, med bøde. Ved udmålingen af denne bøde tages særligt hensyn til størrelsen af en opnået eller tilsigtet økonomisk fordel, jf. 2. pkt. I det foreliggende tilfælde er kørslen i forhold 3 foregået, efter at tiltaltes kørekort er blevet administrativt inddraget, og landsretten finder derfor ikke, at bestemmelsen om udmåling af en skærpet bøde efter 2. pkt. finder anvendelse. Bøden herfor kan passende fastsættes til 1.500 kr. i medfør af færdselslovens § 117, stk. 5, 1. pkt.
 
Herefter fører bestemmelsen i færdselslovens § 118 a til, at den tillægsbøde, der er udmålt som led i den betingede frihedsstraf for spirituskørslerne, forhøjes med dette beløb til 4.500 kr. med forvandlingsstraf som nedenfor bestemt.
Med den anførte ændring stadfæster landsretten dommen. — — —