UfR.2008.539.Ø viser, at Ikke alle fornærmelige
udtalelser er omfattet af ordensbekendtgørelsen

 


Af advokat Claus Bonnez, Landsforeningen KRIM

1. juni 2008


Der forelå ikke en overtrædelse af ordensbekendtgørelsens § 3, stk. 1, da en person på Christiania gentagne gange havde  tiltalt en patruljerende mandlig politiassistent som "Louise". Landsretten lagde til grund, at omkringstående havde hørt udtalelserne og havde grint samtidigt med, at de også selv begyndte at kalde den pågældende "Louise", da de havde hørt tiltalte gøre dette. En betjent forklarede som vidne, at de øvrige tilstedeværende i tiltaltes gruppe "i kor" var begyndt at "råbe" det omhandlede udtryk.

Landsretten fandt ikke, at "handlemåden har haft en sådan karakter, at den kan anses for fornærmelig adfærd omfattet af ordensbekendtgørelsens § 3, stk. 1."

 
  Ø.L.D. 7. november 2007 i anke 22. afd. nr. S-2075-07
(Ole Græsbøll Olesen, Gitte Rubæk Pedersen, Malene Eigtved (kst.)).
Anklagemyndigheden mod T (adv. Hanne Reumert, Kbh., besk.).


Københavns Byrets dom 8. december 2006.

Sagens baggrund og parternes påstande.
Anklageskrift er modtaget den 17. oktober 2006.
T er tiltalt for overtrædelse af
ordensbekendtgørelsens § 18, stk. 1, jf. § 3, stk. 1,
ved torsdag den 31. august 2006 kl. 11.32 på Pusherstreet ud for Bageriet, Bådsmandsstræde, 1407 København K, at have udvist fornærmelig adfærd, der var egnet til at forstyrre den offentlige orden, idet han gentagne gange tiltalte en mandlig uniformeret polititjenestemand som »Louise«, hvorved 7-10 omkringstående personer begyndte at grine og tiltale samme polititjenestemand som »Louise«.
Anklagemyndigheden har nedlagt påstand om bødestraf.
Tiltalte har påstået frifindelse, subsidiært rettens mildeste dom.
Forklaringer.
Der er under sagen afgivet forklaring af tiltalte.
Tiltalte har til retsbogen afgivet følgende forklaring:
». . . Tiltalte afgav forklaring og erkendte de faktiske omstændigheder. Tiltalte kan ikke se, at det er nedsættende at kalde en mandlig betjent for Louise . . .«.

Rettens begrundelse og afgørelse:
Ved tiltaltes forklaring og de i øvrigt foreliggende oplysninger er det bevist, at tiltalte er skyldig i overensstemmelse med tiltalen. Retten har herved lagt til grund, at tiltalte under de foreliggende omstændigheder må have indse eller burde have indset, at han udviste fornærmelig adfærd ved at tiltale en mandlig betjent som »Louise«.  >> 540 >> 
Straffen fastsættes til en bøde på 600 kr., jf. ordensbekendtgørelsens § 18, stk. 1, jf. § 3, stk. 1. Forvandlingsstraffen er fængsel i 4 dage.

Thi kendes for ret:

Tiltalte, T, straffes med en bøde på 600 kr.
Forvandlingsstraffen er fængsel i 4 dage.
Tiltalte skal betale sagens omkostninger.

Sagen blev med procesbevillingsnævnets tilladelse anket til landsretten.

Østre Landsrets dom.
Københavns Byrets dom af 8. december 2006 er anket af tiltalte med påstand om frifindelse. 2)
Anklagemyndigheden har påstået stadfæstelse.
Der er i landsretten afgivet supplerende forklaring af tiltalte, der har forklaret i det væsentlige som i byretten. Der er endvidere afgivet forklaring af politibetjent - - -.
Tiltalte har supplerende forklaret blandt andet, at han stod og talte med nogle kammerater, da fem uniformerede betjente gik forbi. Den ene havde langt hår, og tiltalte sagde: »Hva' så Louise?«. Det var ikke ment som en tiltale. Betjenten vendte sig om og spurgte: »Hvad sagde du?«, hvortil tiltalte svarede: »Jeg sagde Louise«. Tiltalte er vant til ved fodboldkampe, hvor der er langhårede mandlige spillere, at råbe »Louise« af dem. De personer, tiltalte stod sammen med, begyndte at råbe »Louise« mod betjenten. Tiltalte gjorde det ikke selv, idet han kun sagde Louise 2 gange som beskrevet.
Politibetjent - - - har forklaret blandt andet, at han sammen med andre uniformerede betjente patruljerede på Christiania. Han husker ikke, om der var kvindelige kollegaer i gruppen. Tiltalte stod i en gruppe på 7-10 personer, og vidnet kunne høre, at tiltalte var i færd med at fortælle de øvrige, at man i forsvaret kalder en person, der er langhåret, for Louise. Da vidnet gik forbi tiltalte, rettede tiltalte henvendelse til vidnet og kaldte herunder 3-5 gange vidnet for »Louise«. Det var til stor moro for de øvrige tilstedeværende, der i kor begyndte at råbe »Louise« mod vidnet. Vidnet husker ikke, hvad tiltalte sagde, da vidnet talte med tiltalte, men han opfattede det nedsættende, at tiltalte havde kaldt ham Louise. Vidnet husker ikke, om samtalen forløb som beskrevet af tiltalte. Vidnet, der ikke var langhåret på det pågældende tidspunkt, har været i forsvaret og ved derfra, at langhårede personer i militæret bliver kaldt »Louise«, og at anvendelsen af »Louise« er nedsættende ment.

Landsrettens begrundelse og resultat:
Uanset at tiltalte flere gange kaldte den mandlige polititjenestemand for »Louise«, hvilket afstedkom, at andre tilstedeværende grinte og gjorde det samme, finder landsretten ikke, at handlemåden har haft en sådan karakter, at den kan anses for fornærmelig adfærd omfattet af ordensbekendtgørelsens § 3, stk. 1.

Herefter frifindes tiltalte.

Thi kendes for ret:


Tiltalte, T, frifindes.

Statskassen skal betale sagens omkostninger for begge retter.