Det var ikke en fornærmelse højlydt at kalde en
politiassistent, der gik patrulje for en "båtnakke"

 

Af Claus Bonnez, Formand for Landsforeningen KRIM

1. juni 2008

Østre Landsret fandt i UfR.2008.574.ØLD. ikke, at det var "fornærmeligt" i en sådan grad, at det var omfattet af restaurationsloven, at en person på restaurant "Månefiskeren" på Christiania "højlydt" omtalte en polititjenestemand som "båtnakke". Landsretten fandt ikke, at "handlemåden havde en sådan karakter, at den kan anses for en fornærmelig eller lignende adfærd omfattet af restaurationslovens § 32, stk. 1."

Restaurationslovens § 32, stk. 1, lyder således: 

  "I restaurationer, hoteller og andre serveringssteder, hvortil der er offentlig adgang, er det forbudt at udvise støjende, voldelig, fornærmelig eller lignende adfærd, der er egnet til at forstyrre den offentlige orden eller medføre ulempe for andre tilstedeværende eller omboende."
 
Der er således tale om en bestemmelse med et indhold, der i vidt omfang svarer til Ordensbekendtgørelsens § 3, stk. 1, der forbyder "slagsmål, skrigen, råben eller anden støjende, voldelig, fornærmelig eller lignende optræden, der er egnet til at forstyrre den offentlige orden".
 
  Ø.L.D. 30. november 2007 i anke 4. afd. nr. S-501-07
(Birte Lynæs, Karsten Bo Knudsen, Stig Nørskov-Jensen (kst.)).
Anklagemyndigheden mod T (adv. Hanne Reumert, Kbh., besk.).


Københavns Byrets dom 17. august 2006
.
Sagens baggrund og parternes påstande.
Anklageskrift er modtaget den 25. april 2006.

T er tiltalt for overtrædelse af
restaurationslovens § 37, stk. 1, nr. 1, jf. § 32, stk. 1, ved fredag den 17. februar 2006 kl. 11.52 i Månefiskeren, Bådsmandsstræde 43, 1407 København K, at have udvist fornærmelig optræden, idet han tiltalte en uniformeret polititjenestemand som »båtnakke«.

Anklagemyndigheden har nedlagt påstand om bødestraf.
Tiltalte har påstået frifindelse. Tiltalte har erkendt at have sagt »båtnakke«, men har nægtet, at det er en overtrædelse af restaurationsloven.

Forklaringer.
Der er afgivet forklaring af tiltalte og vidnerne politibetjent G og politiassistent L.
Tiltalte har forklaret, at han sad og spiste morgenmad på Månefiskeren, da der kom en patrulje ind og gik rundt og kiggede. De gik rundt i ca. 10 minutter. Personalet sagde til politiet, at de snart måtte gå. Normalt plejer politiet at gå efter kort tid. Tiltaltes kammerat stillede et spørgsmål til en betjent. Betjenten svarede ikke. Tiltalte sagde henvendt til sin kammerat, »hvorfor snakker du overhovedet til de båtnakker, der er betalt for at arbejde uden at svare«. Indsatslederen kom herefter over til tiltalte og påtalte, at tiltalte havde talt til en betjent på denne måde. Tiltalte tog kraftigt afstand herfra, idet han ikke havde talt til andre end sin kammerat. For tiltalte er ordet »båtnakke« blot et spøjst udtryk. Han kan ikke sige, hvad det præcis betyder. For ham er det et lidt nedladende udtryk.
G har forklaret, at han den pågældende dag sammen med kolleger var på rutinemæssig kontrol på Månefiskeren. Da de kom ind startede der en råben og skrigen. De blev der derfor 3-4 minutter for at få ro på. Det er meget forskelligt, hvor lang tid de er derinde. Efter 3-4 minutter var de på vej ud, og da de fleste betjente var kommet ud, kom tiltalte hen til en person, som havde stået og stillet vidnet en masse spørgsmål under hele forløbet. Vidnet havde ikke svaret på disse spørgsmål. Tiltalte sagde noget i retning af, at vidnet ikke svarede, da han var en båtnakke. Vidnet var ikke i tvivl om, at ordet båtnakke var henvendt til vidnet. Tiltalte blev herefter sigtet og taget med udenfor. Vidnet kan ikke huske, hvad der præcis skete, da de gik ud, men vidnet tror, at de fik diverse skældsord med på vejen, da de plejer at gøre det. De tog tiltalte med ud for at kunne ordne politiforretningen i fred og ro. Vidnet opfatter ordet båtnakke som nedladende.
L har forklaret, at de gik ind på Månefiskeren for at lave et tjek. Der var en masse, der råbte. Da de havde stået derinde i ca. 3-5 minutter, begyndte de at gå ud. Da vidnet var på vej ud, var der en, der henvendte sig til vidnets kollega G. En eller anden havde stået og sagt en masse til G, som denne ikke havde svaret på. Tiltalte kom hen og sagde, »han svarer ikke fordi han er en båtnakke«. Det blev sagt højt og tydeligt, så alle kunne høre det. Reaktionen, da betjentene tog fat i tiltalte, var, at de andre tilstedeværende for op og råbte ad betjentene. Tiltalte blev bedt om at følge med ud, før de tog fat i tiltalte.
Der er under domsforhandlingen afspillet en cd-rom med episoden i Månefiskeren.
Personlige oplysninger.
Tiltalte er ikke tidligere straffet.

Rettens begrundelse og afgørelse:
Efter bevisførelsen lægges det til grund, at tiltalte sagde: »Det er båtnakker, der er betalt for at holde kæft«, samt at det blev sagt tydeligt ud i rummet, hvor der befandt sig flere politibetjente samt gæster i Månefiskeren.
Udtalelsen faldt, efter at politiet havde været i Månefiskeren gennem flere minutter. Før udtalelsen kom, var stemningen ophidset/spændt, som følge af at flere gæster ønskede, at politiet skulle forlade stedet.
Ordet »båtnakke« kan oversættes med dum og/eller irriterende.
Uanset at ikke enhver fornærmelig ytring er retsstridig, finder retten, at ordet »båtnakke« i den sammenhæng, det her blev sagt, udgør en fornærmelig optræden, der var egnet til at forstyrre den offentlige orden.
Tiltalte er derfor skyldig i overenstemmelse med anklageskriftet.
Straffen fastsættes til en bøde på 600 kr. jf. restaurationslovens § 37, stk. 1, nr. 1, jf. § 32, stk. 1.
Forvandlingsstraffen er fængsel i 4 dage.

Thi kendes for ret:
Tiltalte, T, straffes med en bøde på 600 kr.
Forvandlingsstraffen er fængsel i 4 dage.
Tiltalte skal betale sagens omkostninger.

Østre Landsrets dom.

Københavns Byrets dom af 17. august 2006 er med Procesbevillingsnævnets tilladelse anket af T med påstand om frifindelse.
Anklagemyndigheden har påstået stadfæstelse.
Der er i landsretten afgivet supplerende forklaring af tiltalte og vidnet, politibetjent G, der begge har forklaret i det væsentlige som i byretten.
Den i byretten af vidnet L afgivne forklaring er dokumenteret i medfør af retsplejelovens § 965 c, stk. 4.
Der er også under hovedforhandlingen i landsretten afspillet en dvd med episoden i Månefiskeren. Det fremgår heraf, at tiltalte under episoden højlydt til en anden tilstedeværende gæst sagde: »Han er båtnakke, han er betalt for at holde kæft, ikke«. Da tiltalte herefter blev anholdt, benyttede adskillige af de tilstedeværende betegnelsen båtnakker om polititjenestemændene på stedet.
Anklageren har på forespørgsel oplyst, at kun tiltalte er blevet sigtet og tiltalt i anledning af episoden.

Landsrettens begrundelse og resultat:

Ifølge Den Danske Ordbog er en båtnakke en person, som man synes er dum eller irriterende. Udtrykket har således en nedladende betydning.
Uanset at tiltalte i nærværelse af tilstedeværende polititjenestemænd og andre, der opholdt sig i serveringsstedet Månefiskeren højlydt til en anden tilstedeværende gæst omtalte en af de tilstedeværende polititjenestemænd som båtnakke, finder landsretten ikke, at handlemåden havde en sådan karakter, at den kan anses for en fornærmelig eller lignende adfærd omfattet af restaurationslovens § 32, stk. 1.
Tiltalte frifindes herefter.

Thi kendes for ret:

Tiltalte, T, frifindes.
Statskassen skal betale sagens omkostninger for begge retter.