UfR 1996.27
 

 

Af sagen fremgik, at sigtede S ved dom af 16. juni 1995 blev dømt for i perioden 24. februar til 25. maj 1995 i 7 tilfælde at have kørt bil uden at have erhvervet kørekort. Der var nu rejst sigtelse mod S for i yderligere 7 tilfælde i perioden 28. maj til 27. juni 1995, heraf 4 efter dommen af 16. juni, at have kørt uden kørekort.

Københavns politi foretog den 27. juni 1995 en foreløbig beslaglæggelse af en personbil tilhørende S. S protesterede mod beslaglæggelsen og forklarede bl.a., at personbilen var købt af ham og hans samleverske i sameje, samt at han aldrig havde haft kørekort.


Uddrag af Københavns Byrets kendelse af 11. juli 1995:


Anklageren nedlagde påstand om opretholdelse af beslaglæggelsen.


Forsvareren protesterede herimod.


Der afsagdes sålydende

kendelse:


Henset til, at S konsekvent har anvendt det pågældende motorkøretøj, jf. herved navnlig dommen af 16. juni 1995, der vedrører 7 tilfælde af overtrædelse af færdselslovens § 56, stk. 1, over en kortere periode, og til det hurtige recidiv, må det antages, at der kan blive tale om konfiskation af den omhandlede bil eller eventuelt værdikonfiskation af S' andel, jf. straffelovens § 75, stk. 2. Da det for at sikre muligheden herfor skønnes fornødent at bilen tages i forvaring,

bestemmes:


Den af Københavns politi den 27. juni 1995 foretagne foreløbige beslaglæggelse af personbil reg. nr. RE - - - opretholdes i medfør af retsplejelovens § 825, jf. § 824.


Det offentlige udreder endeligt sagens omkostninger, herunder 1.200 kr. + moms i salær til den beskikkede forsvarer, advokat Henrik Perregaard.


S kærede kendelsen med påstand om udlevering af bilen.


Anklagemyndigheden påstod stadfæstelse.


Under kæresagen intervenerede Jysk Diskontering A/S med den begrundelse, at selskabet havde pant i bilen.

Uddrag af Østre Landsrets kendelse:



Af de af byretten anførte grunde, og idet det for landsretten anførte ikke kan føre til andet resultat, stadfæster landsretten kendelsen om beslaglæggelse af bilen. Det bemærkes, at landsretten såvel som byretten ikke har taget stilling til, hvorvidt radioanlægget, der ikke nødvendigvis er en del af bilen, er beslaglagt eller vil kunne beslaglægges med henblik på konfiskation. Det tilføjes endvidere, at panthavernes retsstilling afgøres efter færdselslovens § 133 a), stk. 2, jf. straffelovens § 76, stk. 3.


I anledning af at byretten i forbindelse med beslaglæggelseskendelsen uden angivelse af hjemmel har bestemt, at det salær på 1.200 kr. + moms, der samtidig blev tillagt forsvareren, skal udredes endeligt af det offentlige, udtaler to af landsrettens dommere, at det følger af retsplejelovens § 1007, stk. 1 og § 1008, stk. 1, at afgørelsen af, hvem der endeligt skal afholde sagens omkostninger, afhænger af udfaldet af straffesagen, dog således at der gælder nogle undtagelser herfra i medfør af bestemmelser i det pågældende kapitel i retsplejeloven. Lignende regler følges, når en strafferetlig forfølgning afsluttes på anden måde end ved dom.


Idet det ikke ses, at byretten på sagens nuværende stadium har haft det fornødne grundlag for at tage stilling til, i hvilket omfang sigtede er pligtig at erstatte det offentlige sagsomkostninger, og da det følger af retsplejelovens § 1013, stk. 1, eller princippet heri, at den overordnede instans uden påstand herom prøver omkostningsspørgsmålet, finder disse dommere, at byrettens afgørelse herom bør ophæves som nærmere nedenfor anført.


En dommer stemmer imod at ophæve byrettens bestemmelse om sagsomkostninger under henvisning til, at spørgsmålet ikke er inddraget under kæresagen og i øvrigt ikke ses omfattet af bestemmelsen i retsplejelovens § 1013, stk. 1.


Der afsiges om dette spørgsmål kendelse efter stemmeflerheden.

Thi bestemmes:


Den påkærede kendelse om beslaglæggelse stadfæstes.


Byrettens bestemmelse om, hvem der endeligt skal afholde det tilkendte forsvarersalær, ophæves, og spørgsmålet om forsvarerens salær for dette kæremål og om, hvordan beslaglæggelsessagens omkostninger for begge instanser skal afholdes endeligt, afgøres ved dommen eller anden endelig afgørelse af sagen.