TfK 2000.641/1 VLD
 

  V.L.D. 23. august 2000 i anke 11. afd. i S-1155-00

(Hanne Kildal, Thrane, Ingelise Jellesen (kst.) med domsmænd).

Anklagemyndigheden mod B (adv. Erling Kragh-Pedersen, Aalborg, e.o.).

Aalborg Rets 12. afdelings dom 14. februar 2000.

Denne sag, der er behandlet under medvirken af domsmænd, og som vedrører krav om erstatning for tort i medfør af retsplejelovens § 1018 h, er af Statsadvokaten for Aalborg indbragt for retten ved sålydende tilkendegivelse af 5. oktober 1999:

A og B blev den 7. september 1998 i forretningen Fona, Nytorv 9, Aalborg, optaget af et overvågningskamera, i forbindelse med, at de havde indfundet sig som kunder i forretningen.

Da der havde været tyveri fra forretningen, blev denne videooptagelse udleveret til Aalborg Politi til brug for efterforskningen. Tyveriet fremgår ikke af videooptagelsen, men det var politiets opfattelse, at de stjålne effekter måtte være fjernet fra forretningen i en pose eller taske.

Da A og B havde haft en stofpose med i forretningen, blev videooptagelsen efter politiets anvisning forevist i TV-Danmarks indslag »Politirapporten« den 23. september 1998 med angivelse af, at de var mistænkt i forbindelse med tyveriet, og at man ønskede oplysninger til brug for identifikationen af de pågældende.

A og B blev begge den 24. september 1998, kl. 09.05, anholdt som sigtet for tyveri, ved den 7. september 1998, kl. ca. 15.00, i forretningen Fona, Nytorv 9, Aalborg, at have stjålet 4 højttalere. De blev begge løsladt den 24. september 1998 henholdsvis kl. 10.35 og kl. 10.45.

Den 17. november 1998 opgav politimesteren i Aalborg påtale mod begge sigtede.

Ved skrivelse af 19. november 1998 fremsatte advokat Erling Kragh-Pedersen på vegne A og B krav om erstatning for uberettiget anholdelse. Advokaten fremsatte endvidere krav om erstatning for tort på henholdsvis 50.000 kr. og 60.000 kr. i anledning af det beskrevne tv-indslag.

Ved skrivelse af 19. april 1999 ydede Rigsadvokaten i medfør af retsplejelovens § 1018 a, stk. 1, erstatning på 1.600 kr. til begge sigtede for uberettiget anholdelse. Rigsadvokaten ydede yderligere i medfør af retsplejelovens § 1018 b og § 1018 h erstatning for tort på 5.000 kr. til begge sigtede.

Ved skrivelse af 21. april 1999 har advokat Erling Kragh-Pedersen påklaget Rigsadvokatens afgørelse til Justitsministeriet og fastholdt kravene om torterstatning på henholdsvis 50.000 kr. og 60.000 kr.

Justitsministeriet har den 15. september 1999 tiltrådt Rigsadvokatens afgørelse.

Advokat Erling Kragh-Pedersen har ved skrivelse af 16. september 1999 begæret sagen indbragt for retten.

— — —

Anklagemyndigheden har under sagen forevist videooptagelse af den omhandlede passage i fjernsynsudsendelsen.

Anklagemyndigheden har endvidere dokumenteret rapportmateriale og korrespondance mellem politiet og fjernsynsstationen, og mellem politimesteren og de erstatningssøgendes advokat samt Rigsadvokatens og Justitsministeriets afgørelser.

Det hedder i Rigsadvokatens afgørelse af 19. april 1999 blandt andet:

— — —

Endvidere skal jeg meddele, at der i medfør af retsplejelovens §§ 1018 b og 1018 h kan ydes Deres klienter en erstatning for tort skønsmæssigt fastsat til 5.000 kr. til hver, — — — forrentet fra den 20. november 1998, hvor Statsadvokaten i Aalborg modtog Deres skrivelse, med 5% p.a. over den til enhver tid fastsatte officielle diskonto.

Jeg har ved min afgørelse lagt vægt på, at politiet har udvist manglende omhu og derfor har handlet erstatningspådragende i forbindelse med omtalen af Deres klienter som mistænkte i tv-programmet »Politirapporten«.

— — —

Anklagemyndigheden har under sagen påstået frifindelse for kravet om yderligere erstatning for tort.

Anklagemyndigheden har gjort gældende, at de erstatningssøgende kun ville kunne genkendes af et begrænset antal personer, og at det af indslaget alene fremgik, at de erstatningssøgende var under mistanke for at have forbindelse med tyveriet, der ikke blev filmet, ligesom de viste billeder var af ringe kvalitet. Krænkelsen af de erstatningssøgende har således været af begrænset omfang, og der kan ikke tilkomme dem yderligere erstatning end allerede meddelt af Rigsadvokaten.

De erstatningssøgende har gjort gældende, at der er tale om gengivelse i form af levende billeder, vist 2 gange i løbet af den pågældende dag af en lokalfjernsynsstation med et seerområde dækkende omkring 50.000 seere. Politiet har endvidere handlet erstatningspådragende ved at overgive videooptagelsen til fjernsynsstationen, med angivelse af at de erstatningssøgende var mistænkte. Der tilkommer derfor de erstatningssøgende godtgørelse for tort efter erstatningsansvarslovens § 26, idet der foreligger en betydelig krænkelse af privatlivets fred.

Domsmandsrettens bemærkninger:

Domsmandsretten tiltræder, at politiet har handlet erstatningspådragende i forbindelse med omtalen af de erstatningssøgende som mistænkte.

Selvom indslaget i fjernsynsudsendelsen var af begrænset varighed (ca. 2 minutter) og billederne var forholdsvis utydelige, finder domsmandsretten, særligt under hensyn til fjernsynsstationens ikke ubetydelige dækningsområde, sammenholdt med at oplæseren i udsendelsen anvendte ord som »bande slår til« og »mistænkt«, og med den omstændighed, at udsendelsen fremstod som udført i samarbejde med politiet, hvorved den fik et autoritativt præg, at udsendelsen har indebåret en sådan påvirkning af de erstatningssøgendes oplevelse af eget værd og omdømme, at de er berettiget til yderligere tortgodtgørelse som nedenfor bestemt, jf. erstatningsansvarslovens § 26, jf. retsplejelovens § 1018 h. — — —


Vestre Landsrets dom.

— — —

Erstatningssøgende (B) har påstået torterstatningen forhøjet til 50.000 kr. med procesrente fra den 20. november 1998.

Anklagemyndigheden har påstået torterstatningen fastsat til 5.000 kr.

Den optagne videooptagelse, der blev udsendt i fjernsynet to gange, henholdsvis kl. 17,30 og kl. 22,45, er forevist under domsforhandlingen i landsretten.

Det er for landsretten oplyst, at TV Danmark efterfølgende har bragt oplysning om, at mistanken mod de to personer var grundløs.

Erstatningssøgende har forklaret, at folk ringede til ham og sagde, at de havde set ham i fjernsynet. Han rettede derfor selv henvendelse til politiet den 24. september 1998. — — —

Landsrettens begrundelse og resultat:

5 voterende udtaler:

Af de grunde, som byretten har anført, tiltrædes det, at erstatningen bør forhøjes ud over det administrativt fastsatte beløb på 5.000 kr. Disse voterende finder efter en samlet bedømmelse af de af byretten anførte omstændigheder, at det yderligere beløb, der skal tilkendes erstatningssøgende, bør fastsættes til 10.000 kr. med renter som krævet.

1 voterende finder den af byretten tilkendte yderligere erstatning på 2.000 kr. passende fastsat og stemmer for at stadfæste dommen.

Der træffes afgørelse efter stemmeflertallet. — — —