TfK 2010.830/1 ØLK
 

  Ø.L.K. 9. juni 2010 i kære 11. afd. nr. S-1667-10

(Karsten Bo Knudsen, Ole Græsbøll Olesen, Anne Louise Bormann).

Anklagemyndigheden mod P (adv. Torben Koch, Kbh.).

Af statsadvokatens brev af 17. marts 2010 til klageren fremgår bl.a.:

»Jeg har modtaget Deres brev, hvori De anmelder en polititjenestemand for magtmisbrug/vold i forbindelse med Deres anholdelse den 7. februar 2010 kl. ca. 01:00 på Bowlingcentret i Kastrup.

Jeg begynder nu at behandle sagen.

Jeg har forstået Deres klage således, at denne vedrører:

1. at den civile betjent P i forbindelse med anholdelsen greb Dem om halsen (brydegreb) og tvang Dem til jorden

2. at den civile betjent P, da han førte Dem mod udgangen, forsøgte at skubbe Deres hoved ind i nogle skabe, samt at betjenten udtalte: »Næste gang ryger du med hovedet først, og så bløder du, vil du gerne bløde?«

3. at den civile betjent P sparkede Dem i knæhaserne og maste Dem ind i bilen mens han udtalte: »Hvis du siger mere din bums, så smadrer jeg dig din fucking Amagerdreng«

4. at De ikke får oplyst, hvad De blev anholdt for

5. at De ikke får lov til at tage Deres sko på ud på toilettet, hvor der ligger urin på gulvet samt

6. at De blev anholdt på så spinkelt et grundlag 

Punkt 1-3 er klager over politiets adfærd samt anmeldelse om vold, og disse behandles af mig sammen med Politiklagenævnet for København og Bornholm.

Punkt 4-6 er klager over politiets dispositioner. Sådanne klager behandles af Politidirektøren i København, hvorfor jeg dags dato har videresendt disse punkt til Politidirektøren til besvarelse.

- - -«

Københavns Byrets afgørelse 27. april 2010, 98-8883/2010.

I anledning af Deres begæring modtaget den 26. april 2010 fra Statsadvokaten for København m.fl., om at få beskikket advokat Torben Koch som advokat i den sag, hvor [klager] har klaget over Dem i forbindelse med en anholdelse den 7. februar 2010 på Bowlingcentret i Kastrup, skal man herved meddele Dem, at retten på det foreliggende ikke finder tilstrækkeligt grundlag for beskikkelse af advokat.

- - -

Østre Landsrets kendelse.

P har kæret Københavns Byrets afgørelse af 27. april 2010 (- - -), hvorefter retten har afslået at beskikke advokat for polititjenestemand P i anledning af en klagesag mod ham.

Det fremgår af sagen, at klagen vedrører en anholdelse, hvor P ifølge klageren angiveligt har udsat ham for vold og trusler om vold. Klagen er ikke afvist som åbenbart grundløs.

Det fremgår af forarbejderne til retsplejelovens kapitel 93 b, at advokatbeskikkelse ofte vil være indiceret, når der er tale om klage over vold og anden hårdhændet behandling i forbindelse med anholdelse.

På baggrund af klagesagens karakter finder landsretten, at der skal beskikkes en advokat for P i hvert fald i medfør af retsplejelovens § 1019 e, stk. 2, hvorfor

bestemmes:
Byrettens kendelse ændres, således at der beskikkes advokat for P under klagesagens behandling.