TfK 2010.402 VLK


V.L.K. 8. februar 2010 i kære 6. afd. S-2578-09

 

  Anklagemyndigheden mod S (adv. Mikael Skjødt, København).


(Kristian Petersen, Henrik Estrup og Michael Møllegaard Jessen (kst.))

Retten i Aalborgs kendelse af 19. oktober 2009:

- - -
S var indkaldt ved almindelig brev, men var ikke mødt.

Der blev fremlagt anmodning om godkendelse af beslaglæggelse af 11. oktober 2009 af bil, mærket Audi, reg.nr. CST - - -, tilhørende og benyttet af S, der mistænkes for overtrædelse af registreringsafgiftslovens § 7, stk. 3, ved at være bruger af den ovennævnte svensk indregistrerede personbil.

Anklageren/ToldSkat påstod beslaglæggelsen godkendt og opretholdt og redegjorde nærmere herfor og dokumenterede i uddrag fra sagens fremlagte bilag.

Retten afsagde
Kendelse:

Det fremgår af rapportmaterialet, at bilen er beslaglagt under en rockerfest, ved hvilken S fungerede som vagt, og at han kom kørende til festen i bilen, der indeholdt hans ejendele. Hans kæreste og deres børn er tilmeldt en adresse i Danmark, og der var barnesæde i bilen. S er tilmeldt en adresse i Sverige, hvor i alt 10 personer er tilmeldt.

S modtager overførselsindkomst i Danmark og er ikke registreret med arbejde eller skat i Sverige. Af de fremlagte kontoudtog fremgår ingen betalinger i Sverige. Af politirapporter fremgår, at S i 4 tilfælde er set køre i bilen i Danmark. På denne baggrund er S med rimelig grund mistænkt for overtrædelse af registreringsafgiftsloven, og betingelserne for beslaglæggelse efter toldlovens § 83, jfr. retsplejelovens § 806, findes opfyldt, herunder at øjemedet ville forspildes, hvis rettens forudgående kendelse skulle være afventet.

Derfor bestemmes:

Retten godkender, at politiet den 11. oktober 2009 beslaglagde personbil, mrk. Audi, reg.nr. CST - - -, og beslaglæggelsen opretholdes.

Vestre Landsrets kendelse:


Landsretten afsagde

Kendelse:

Den 10. oktober 2009 beslaglagde politiet en svensk indregistreret personbil, som S havde rådighed over, ved Hells Angels klubhus i Aalborg. S blev i den forbindelse sigtet for overtrædelse af registreringsbekendtgørelsens § 99, jf. § 7, stk. 3, jf. § 3, ved som bruger med bopæl eller hjemsted her i landet ikke at have ladet svensk indregistreret bil CST - - - indregistrere her i landet.

Det er politiets opfattelse, at S bor i - - -, og at den adresse i Sverige, som politiet har fået oplyst fra svenske myndigheder, er en proformaadresse.

S gør under sagen gældende, at han har bopæl i Sverige på den oplyste adresse.

Da S havde forlangt beslaglæggelsen forelagt for retten, forelagde politiet den 11. oktober 2009 beslaglæggelsen for Retten i Aalborg med anmodning om godkendelse, jf. toldlovens § 83, jf. retsplejelovens § 806, stk. 3.

Spørgsmålet blev behandlet under et retsmøde den 19. oktober 2009, og beslaglæggelsen blev godkendt. S var ikke mødt. Det fremgår af retsbogen, at han var indkaldt ved almindeligt brev.

Det fremgår af sagen, at brevet var sendt til adressen i - - - og ikke til adressen i Sverige.

For landsretten har S påstået byrettens kendelse ophævet og sagen hjemvist til byretten, subsidiært frifindelse.
Han har gjort gældende, at han ikke inden retsmødet har fået underretning om det.

Anklagemyndigheden har påstået kendelsen stadfæstet.

Landsrettens begrundelse og resultat:


Sigtede skal ifølge retsplejelovens § 748, stk. 1, 1. pkt., så vidt muligt underrettes om alle retsmøder og er berettiget til at overvære dem.
Det er uklart, om den adresse i Sverige, der fremgår af sagens dokumenter, og hvor S gør gældende, at han bor, er S' reelle adresse, eller om der som hævdet af politiet er tale om en proformaadresse.

Ved alene at sende underretningen om retsmødet til den adresse i - - -, hvor S efter politiets opfattelse bor, og ikke tillige til adressen i Sverige, har S ikke fået behørig underretning om retsmødet. Landsretten ophæver herefter byrettens kendelse og hjemviser sagen til byretten til fornyet behandling.

Thi bestemmes:

Byrettens kendelse ophæves, og sagen hjemvises til fornyet behandling ved byretten.

Sagen sluttet.