TfK 2012.651/1
 

 

H.K. 2. april 2012 i sagerne 49/2012 og 50/2012

Rigsadvokaten mod T1 (adv. Henrik Stagetorn, Kbh., besk.) og T2 (adv. Jan Schneider, Åbyhøj, besk.).


Østre Landsrets kendelse 14. december 2011 (15. afd.), S-2994-11


(Finn Morten Andersen, Ulla Langholz, Kolja Staunstrup (kst.)).


Ved Københavns Byrets dom af 29. september 2011 (SS 2-15682/2010) blev T1, T3 og T4, dømt skyldige i blandt andet overtrædelse af straffelovens § 237, jf. § 21.


T2 blev ved samme dom dømt skyldig i overtrædelse af navnlig straffelovens § 192a, stk. 1, nr. 1 og 2.


T1, der har været frihedsberøvet fra den 4. maj 2010, blev efter straffelovens § 237, jf. § 21, jf. § 23, stk. 1, 2. pkt., jf. § 89, idømt en tillægsstraf af fængsel i 2 år og 9 måneder.


T3, der har været frihedsberøvet fra den 22. oktober 2009, blev efter straffelovens § 181, stk. 1, § 192 a, stk. 1, nr. 1, jf. våbenlovens § 10, stk. 1, jf. § 2, stk. 1, jf. § 1, stk. 1, nr. 1 og 3 (tidligere nr. 1 og 2), straffelovens § 237, jf. § 21, jf. § 81 a, stk. 2, jf. stk. 1, § 245, stk. 1, jf. § 81 a, stk. 1, og § 293a, idømt fængsel i 9 år.


T4, der har været frihedsberøvet fra den 4. maj 2010, blev efter straffelovens § 192 a, stk. 1, nr. 1, jf. våbenlovens § 10, stk. 1, jf. § 2, stk. 1, jf. § 1, stk. 1, nr. 1 og 3 (tidligere nr. 1 og 2), og straffelovens § 237, jf. § 21, jf. § 81 a, stk. 2, jf. stk. 1, idømt fængsel i 7 år.


T2, der har været frihedsberøvet fra den 24. juni 2010, blev efter straffelovens § 192 a, stk. 1, nr. 1 og 2, jf. våbenlovens § 10, stk. 1, jf. § 2, stk. 1, jf. § 1, stk. 1, nr. 1 og 4 (tidligere nr. 1 og 3), jf. straffelovens § 89, idømt en tillægsstraf af fængsel i 3 år.


Dommen er anket af de tiltalte med påstand om frifindelse og af anklagemyndigheden med påstand om skærpelse og i relation til T3 tillige om domfældelse efter anklageskriftet.


Statsadvokaten har ved brev af 6. december 2011 samt mundtligt anmodet om, at fængslingsfristen for de 4 tiltalte i medfør af retsplejelovens § 769, stk. 3, jf. § 762, stk. 2 nr. 1, jf. retsplejelovens § 767, stk. 2, forlænges, indtil der er afsagt dom i sagen.


De tiltalte har protesteret mod fortsat varetægtsfængsling og har påstået løsladelse. De beskikkede forsvarere har navnlig henvist til, at henset til den tid, de tiltalte har været varetægtsfængslet, kræver hensynet til retshåndhævelsen ikke, at de tiltalte er fortsat varetægtsfængslet. For så vidt angår de tiltalte T1 og T2 er tillige henvist til proportionalitetshensyn, idet disse tiltalte, hvis byrettens afgørelse stadfæstes, til sin tid vil have afsonet mere end 2/3 af den idømte straf.


Sagen er berammet til hovedforhandling over 51 dage i perioden fra den 9. maj 2012 til den 23. november 2012.


De tiltalte har været fremstillet i landsretten, hvor spørgsmålet har været mundtligt forhandlet.


De tiltalte T1, T3 og T4 er alle ved Københavns Byrets dom af 29. september 2011 fundet skyldig i medvirken til forsøg på manddrab. T2 er ved samme dom fundet skyldig i overtrædelse af straffelovens § 192 a ved besiddelse af et større antal våben, herunder et oversavet jagtgevær, en maskinpistol og nogle håndgranater. Kravet til mistankegrundlaget i retsplejelovens § 762, stk. 2, nr. 1, er således opfyldt.


Uanset den lange tid, de tiltalte har været varetægtsfængslet, og uanset de tiltalte T1 og T2 ved en stadfæstelse af byrettens dom vil have afsonet mere end 2/3 af den idømte straf, findes hensynet til retshåndhævelsen afgørende at tale for fortsat varetægtsfængsling, til der er afsagt dom i sagen. Landsretten har herved navnlig lagt vægt på sigtelsernes meget alvorlige karakter og de tiltaltes tilknytning til rockermiljøet, ligesom de tiltalte indgår i et større sagskompleks, som omfatter i alt 16 tiltalte, hvis sager skal afgøres samlet.

Thi bestemmes:


De tiltalte, T1, T3, T4 og T2, skal være varetægtsfængslet, indtil der er afsagt dom i sagen.

- - -

Højesterets kendelse.



I tidligere instanser er afsagt kendelse af Østre Landsrets 15. afdeling den 14. december 2011.


I påkendelsen har deltaget fem dommere: Peter Blok, Lene Pagter Kristensen, Jon Stokholm, Vibeke Rønne og Jens Peter Christensen.


Påstande


De kærende, T1 og T2, har nedlagt påstand om løsladelse.


Indkærede, anklagemyndigheden, har nedlagt påstand om stadfæstelse.


Anbringender


T1 har anført bl.a., at han har været frihedsberøvet siden den 4. maj 2010 og ved [byrettens] dom blev idømt fængsel i 2 år og 9 måneder. Fortsat varetægtsfængsling vil derfor være i strid med proportionalitetsprincippet i retsplejelovens § 762, stk. 3. Det er fast antaget i litteratur og praksis, at proportionalitetsafvejningen skal foretages på baggrund af den sædvanlige adgang til prøveløsladelse. Statistiske oplysninger om prøveløsladelse af personer, der afsoner i lukket fængsel, er uden betydning for den konkrete proportionalitetsafvejning. Der skal ved vurderingen tages udgangspunktet i den straf, som byretten har udmålt, og det er i den sammenhæng uden betydning, at anklagemyndigheden har anket dommen til skærpelse. Ankesagen er berammet til foretagelse i perioden maj til november 2012.


Han har den 5. marts 2012 været frihedsberøvet svarende til 2/3 af den af byretten udmålte fængselsstraf, hvilket normalt fører til prøveløsladelse, jf. straffelovens § 38, stk. 1. Landsrettens afgørelse om fortsat varetægtsfængsling er således i strid med § 762, stk. 3. Afgørelsen er endvidere i strid med Den Europæiske Menneskerettighedsdomstols praksis vedrørende Den Europæiske Menneskerettighedskonventions artikel 5, stk. 3.


Det beror ikke på hans forhold, at der vil gå 2½ år fra anholdelse til endelig dom. Han er alene tiltalt og dømt i et enkelt forhold, der kunne være udskilt til særskilt behandling, og byretten har fundet, at hans medvirken har været af underordnet karakter, jf. straffelovens § 23, stk. 1, 2. pkt. Det forhold, at anklagemyndigheden har valgt at samle flere uafhængige sager i en samlet sag, afskærer ikke T1 fra retten til at få afgjort sin sag inden for rimelig tid, jf. Den Europæiske Menneskerettighedskonventions artikel 6.


Landsretten har ikke foretaget en differentieret proportionalitetsafvejning mellem T2 og T1 på den ene side og T3 og T4 på den anden side, selvom de sidstnævnte er idømt straffe på henholdsvis 9 og 7 års fængsel. Landsrettens kendelse må tages som udtryk for, at der for personer med tilknytning til rocker- eller bandemiljøet gælder særlige regler for proportionalitetsafvejningen efter retsplejelovens § 762, stk. 3. I forarbejderne til »Bandepakken« kan der ikke udledes noget til støtte for et sådant synspunkt.


T2 har gjort samme anbringender gældende som T1 og har supplerende anført, at han alene er dømt for overtrædelse af våbenlovgivningen under særligt skærpende omstændigheder, og at der ikke er påvist konkrete omstændigheder, der taler imod prøveløsladelse af ham. På denne baggrund, og da den lange varetægtsfængsling skyldes anklagemyndighedens beslutning om kumulation, og at de medtiltaltes forsvarere havde vanskeligt ved at beramme sagen på et tidligere tidspunkt, vil varetægtsfængslingen frem til domsafsigelsen i ankesagen stå i misforhold til den retsfølge, som kan ventes. Han har været frihedsberøvet siden den 24. juni 2010 og blev ved [byrettens] dom idømt fængsel i 3 år.


Rigsadvokaten har anført bl.a., at spørgsmålet om et muligt prøveløsladelsestidspunkt må indgå i den konkrete vurdering af, om fortsat varetægtsfængsling kan finde sted, men at også andre momenter indgår i vurderingen. I den konkrete helhedsvurdering af, om hensynet til retshåndhævelsen tilsiger, at de kærende ikke er på fri fod, indgår bl.a. oplysninger om karakteren af den pådømte kriminalitet samt de omstændigheder og den sammenhæng, hvori handlingerne er foretaget.


I de foreliggende sager taler de pådømte forholds alvorlige karakter og omstændighederne omkring forholdene afgørende for fortsat varetægtsfængsling, også selvom de kærende ved en stadfæstelse af byrettens dom i givet fald vil have afsonet mere end 2/3 af straffen. Anklagemyndigheden har i øvrigt anket med påstand om skærpelse af straffen.


Spørgsmålet om prøveløsladelse beror på en konkret vurdering, som foretages af Direktoratet for Kriminalforsorgen. Uanset at udgangspunktet efter straffelovens § 38, stk. 1, er, at spørgsmålet om prøveløsladelse vurderes, når der er udstået 2/3 af straffen, har domfældte ikke et retskrav på prøveløsladelse på dette tidspunkt, og i praksis er der meddelt afslag på prøveløsladelse i omkring halvdelen af sager vedrørende personer, der afsoner straf i lukkede fængsler. De kærende vil som følge af deres tilknytning til rockermiljøet skulle afsone i et lukket fængsel.

Højesterets begrundelse og resultat



Fire dommere - Peter Blok, Lene Pagter Kristensen, Jon Stokholm og Vibeke Rønne - udtaler:


Efter retsplejelovens § 762, stk. 3, kan fortsat varetægtsfængsling ikke anvendes, i det omfang en fortsat frihedsberøvelse vil stå i misforhold til bl.a. den retsfølge, som kan ventes, hvis den varetægtsfængslede findes skyldig. Dette gælder, uanset om en varetægtsfængsling er begrundet i hensynet til retshåndhævelsen, og der må ved vurderingen af den forventede retsfølge tillige tages fornøden hensyn til muligheden for at opnå prøveløsladelse til normal tid, jf. straffelovens § 38, stk. 1.


Under hensyn til det således anførte og til længden af de perioder, som de tiltalte allerede har været varetægtsfængslet, finder vi, at det følger af retsplejelovens § 762, stk. 3, at de tiltalte skal løslades.


Dommer Jens Peter Christensen udtaler:


Af de grunde, som landsretten har anført, stemmer jeg for at stadfæste landsrettens kendelse.


Der træffes afgørelse efter stemmeflertallet.

Thi bestemmes:


T1 og T2 løslades.