TfK 2001.120/2 HK
 

  H.K. 30. november 2000 i sag 474/2000
Anklagemyndigheden mod T6 (adv. Elisa Boelskifte, Roskilde).

Af Østre Landsrets retsbog 9. oktober 2000 (1. afd.)

(Kroman, Birte Lynæs, Talevski (kst.)) fremgår bl.a.:

Forsvarerne for de tiltalte T6 og T7 gjorde navnlig gældende, at der ikke forelå en særlig bestyrket mistanke med hensyn til de tiltalepunkter, der lå over det erkendte omfang, og at de erkendte lovovertrædelser alene kan give grundlag for en retsfølge, der vil stå i misforhold til frihedsberøvelsen.

— — —

Landsretten skal udtale:

For så vidt angår de tiltalte T6 og T7 findes betingelserne for varetægtsfængsling efter retsplejelovens § 762, stk. 2, nr. 1, fortsat at være opfyldt, hvorved bemærkes, at frihedsberøvelsen i hvert fald for tiden ikke står i misforhold til den forventede retsfølge, hvis de tiltalte findes skyldige.

Højesterets kendelse.

Den påkærede kendelse om fortsat varetægtsfængsling er afsagt af Østre Landsrets 1. afdeling den 9. oktober 2000 og er indbragt for Højesteret af T6 med påstand om løsladelse.

Landsretten har henholdt sig til afgørelsen.

Anklagemyndigheden har påstået stadfæstelse.

I påkendelsen har deltaget fem dommere: Pontoppidan, Marie-Louise Andreasen, Torben Melchior, Per Walsøe og Poul Søgaard.

Forsvareren har bl.a. anført, at der ikke er særlig bestyrket mistanke om, at tiltalte har indsmuglet hash i videre omfang end erkendt. Også under hensyn til tidspunktet for domsforhandlingen er der derfor en betydelig risiko for, at varetægtsfængslingen vil stå i misforhold til den forventede straf. Tiltaltes personlige forhold taler ligeledes for løsladelse nu.

Anklagemyndigheden har gjort gældende, at der er en særlig bestyrket mistanke i alle de forhold, for hvilke der er rejst tiltale, og for hele den mængde, der er angivet i tiltalen. Anklagemyndigheden har herved henvist til regnskaber, der er fundet hos andre tiltalte, teleoplysninger vedrørende T7's mobiltelefon, tilvirkning af dykkerflasker (forhold 18) samt aflytninger.

Det fremgår af sagen, at tiltalte har været varetægtsfængslet siden den 21. januar 2000. I perioden indtil 6. juli 2000 var fængslingsgrundlaget retsplejelovens § 762, stk. 1, nr. 3, derefter § 762, stk. 2, nr. 1. Tiltalte har været fængslet i isolation fra den 21. januar til den 14. juni 2000.

Ved anklageskrift af 21. september 2000 er der rejst tiltale for overtrædelse af straffelovens § 191, stk. 2, jf. stk. 1, mod 8 personer. Sagskomplekset omfatter indførsel med henblik på videreoverdragelse af ca. 1,8 tons hash og overdragelse af ca. 900 kg. De tiltalte T6 og T7 er sammen med andre tiltalt for indførsel og forsøg på indførsel af ca. 700 kg hash. Heraf har de erkendt indførsel af 149 kg.

Domsforhandling under medvirken af nævninger er berammet til 21 dage i perioden 23. januar til 18. maj 2001.

Højesterets bemærkninger.

Højesteret tiltræder, at der er særlig bestyrket mistanke om, at T6 har overtrådt straffelovens § 191, stk. 2, jf. stk. 1, ved med henblik på videreoverdragelse at have indført og forsøgt at indføre hash i Danmark i betydeligt omfang.

Det er ikke af anklagemyndigheden gjort gældende, at tiltalte havde en central rolle i organisering og finansiering af indførslen. Under henvisning hertil og til den tid, tiltalte har været varetægtsfængslet, samt til oplysningerne om tidspunktet for domsforhandlingen finder Højesteret, at hensynet til retshåndhævelsen ikke kan begrunde en fortsat varetægtsfængsling. Tiltalte bør derfor løslades.

Thi bestemmes:
Tiltalte, T6, skal løslades.