TfK2012.1034

V.L.K. 20. august 2012 i kære 10. afd. S-1784-12

 

 

Anklagemyndigheden mod T (adv. Jørn Brandenhoff Schmidt, Kolding).
(Poul Hansen, Fabrin og Thomas Jønler).

Retten i Koldings dom af 16. august 2012:



Denne sag er behandlet som tilståelsessag.


Retsmødebegæring er modtaget den 13. juli 2012.


T er tiltalt for overtrædelse af


1. straffelovens § 192a, stk. 1, nr. 1,


ved den 24. juni 2012 ca. kl. 10.50 på - - -, Kolding, under særligt skærpende omstændigheder, at have været i besiddelse af et knækket, oversavet jagtgevær med patroner isat.


2. straffelovens § 290, stk. 1, hæleri,


ved den 24. juni 2012 ca. kl. 10.50 på - - -, Kolding, at have været i besiddelse af et fjernsyn, selvom han vidste eller bestemt formodede, at det stammede fra en strafbar lovovertrædelse.


Påstande


Anklagemyndigheden har påstået tiltalte straffet med fængsel i 1 år.


Anklagemyndigheden har påstået konfiskation hos tiltalte af et oversavet jagtgevær med ammunition, jf. straffelovens § 75, stk. 2.


Tiltalte har erkendt sig skyldig. Han har påstået straffen gjort delvist betinget, således at 3-4 måneder skal afsones, og har accepteret konfiskationspåstanden.


Sagens oplysninger


Tiltalte, T, har forklaret, at han opbevarede geværet under sin seng. Han havde lånt det for at beskytte sig selv. Han var blevet truet på livet af en person, som havde en pistol. Den person, der har truet ham, er fra det kriminelle miljø. Han truede tiltalte, fordi en tredje person havde fortalt, at tiltalte havde stjålet nogle af hans stoffer. Det var imidlertid ikke korrekt. Den pågældende tredje person havde selv stjålet stofferne fra den pågældende. Tiltalte havde haft geværet i omkring 3 måneder, da det blev fundet. Han har ikke prøvet at skyde med det. Han har selv sat patronerne i. Han fik det oversavede gevær og patronerne samlet i en taske. Han håbede på, at den pågældende, som havde truet ham, ville vende om, hvis han så, at tiltalte havde et gevær i hånden.


Han kender ikke nogen fra rockermiljøet. Foreholdt sin forklaring, som gengivet i afhøringsrapport af 24. juni 2012, bilag 1.5, side 2, sidste afsnit, forklarede han, at han ikke har sagt til politiet, at han har en del bekendte i rockermiljøet. Han har en enkelt bekendt, som han dog ikke har noget at gøre med. Det er i periferien af hans omgangskreds, at der er personer fra rockermiljøet. Han bruger euforiserende stoffer on/off. Han tager nogle gange fantasy for at få sine ben til at slappe af. Han har spasticitet i benene og er kørestolsbruger. Han kan godt klare sig uden stoffer. Han har tidligere haft et misbrug, men har derefter i en periode på 8 år ikke indtaget stoffer.


Forevist fotos i bilag 1.4 forklarede han, at geværet blev opbevaret knækket i en skuffe under hans seng. Det lå på en måde, så han hurtigt kunne gribe ned efter det, hvis det blev nødvendigt. Han ved ikke meget om våben, men har fået oplyst, at sikringen slår til, når våbnet er knækket. Sikringen skal slås fra, for at man kan skyde med våbnet.


Om forhold 2 forklarede han, at han har købt tv'et for 2.000 kr. af en person ved navn - - -. Han vidste godt, at tv'et var meget mere værd, og at det var stjålet.


Personlige oplysninger


Kriminalforsorgen har i en personundersøgelse af 17. juli 2012 konkluderet, at der til en betinget dom anbefales tilsyn af Kriminalforsorgen i 1 år med vilkår om behandling for misbrug af euforiserende stoffer, og at tiltalte ikke er egnet til en betinget dom med vilkår om samfundstjeneste.


Tiltalte har om sine personlige forhold forklaret, at han i arresten har været i motivationsbehandling mod misbrug af euforiserende stoffer. Han ønsker at komme helt ud af stofmisbruget. Han mener selv, at han er egnet til samfundstjeneste. Han har i forbindelse med ansøgning om førtidspension været i arbejdsprøvning 2 timer om dagen, hvilket gik fint. Han har faet en bøde for overtrædelse af våbenbekendtgørelsen. Det skyldtes, at politiet fandt en butterflykniv på hans værelse. Han havde fået kniven på en ferie, da han var 13 år gammel.


Tiltalte er tidligere straffet,


ved den 25. maj 2011 at have vedtaget en bøde på 3.500 kr. for overtrædelse af blandt andet våbenbekendtgørelsens § 44, stk. 4, jf. § 15, stk. 1, nr. 5.


Rettens begrundelse og afgørelse


Tiltalte har uden forbehold erkendt sig skyldig. Tilståelsen støttes af de oplysninger, der i øvrigt foreligger. Det er derfor bevist, at tiltalte er skyldig.


Straffen fastsættes til fængsel i 1 år.


Straffebestemmelserne er straffelovens § 192a, stk. 1, nr. 1, og § 290, stk. 1.


Påstanden om konfiskation tages til følge i medfør straffelovens § 75, stk. 2.


Retten har lagt vægt på, at tiltalte havde lånt det oversavede jagtgevær for at kunne forsvare sig selv, fordi han var blevet truet på livet af en person i narkomiljøet. Retten har endvidere lagt vægt på, at tiltalte gennem 3 måneder opbevarede våbnet umiddelbart tilgængeligt med patroner isat. På denne baggrund er der ikke grundlag for at gøre nogen del af straffen betinget.


Tiltalte har været frihedsberøvet fra den 24. juni 2012.

- - -

I retsbog af 16. august 2012 fra Retten i Kolding er der anført:

- - -


Retten afsagde dom.



Tiltalte blev gjort bekendt med dommens konklusion og reglerne om anke.


Domfældte udbad sig betænkningstid med hensyn til anke.


Anklageren begærede domfældte fortsat varetægtsfængslet i medfør af retsplejeloven § 762, stk. 2, nr. 1. Anklageren henviste til, at hensynet til retshåndhævelsen kræver, at tiltalte er varetægtsfængslet under eventuel anke, eller indtil fuldbyrdelse kan iværksættes i betragtning af forholdets grovhed, våbnets karakter og tiltaltes tilknytning til et kriminelt miljø.


Forsvareren begærede tiltalte løsladt. Hensynet til retshåndhævelsen kræver ikke yderligere varetægtsfængsling i betragtning af, at tiltalte nu har været varetægtsfængslet i ca. 2 måneder. Tiltalte har ikke tilknytning til et kriminelt miljø og er ikke banderelateret. Han er ikke tidligere straffet af betydning for sagen, bortset fra en våbenlovsovertrædelse, der vedrørte besiddelse af en butterflykniv, han havde fået som gave som 13-årig.


Retten afsagde

kendelse:


Tiltalte har været frihedsberøvet siden 24. juni 2012. Han er ved rettens dom i dag straffet med 1 års fængsel for overtrædelse af straffelovens § 192a, stk. 1, nr. 1, og § 290, stk. 1. Tiltalte er ikke tidligere straffet for personfarlig kriminalitet eller kriminalitet, der har indebåret brug af våben. Det er alene hans forbrug af euforiserende stoffer, der knytter ham til et kriminelt miljø. På denne baggrund kræver hensynet til retshåndhævelsen ikke, at tiltalte fortsat skal være varetægtsfængslet under eventuel appel, eller indtil fuldbyrdelse iværksættes. Derfor

bestemmes:


tiltalte, T, skal løslades.


Anklageren kærede kendelsen til Vestre Landsret.

- - -

Vestre Landsrets kendelse:


- - -


Den 16. august 2012 har byretten afsagt kendelse om løsladelse efter dom af T.


Kendelsen er kæret af anklagemyndigheden. Byretten har tillagt kæremålet opsættende virkning.


Landsretten afsagde

Kendelse:


Landsretten er enig i byrettens resultat og begrundelsen herfor. Landsretten stadfæster derfor byrettens kendelse.