TfK2011.659

Ø.L.K. 7. december 2010i kære 18. afd. S-3631-10

1)

Anklagemyndigheden mod S (adv. Poul Helmuth Petersen, besk.).

(Ulla Staal, Dorthe Wiisbye og Charlotte Bliss Elmquist (kst.)).

S, der af de tyske myndigheder var begæret udleveret i anledning af en sigtelse for bedrageri i Tyskland for et beløb på 6.700 euro, blev fremstillet i grundlovsforhør. S, der er dansk statsborger forklarede bl.a., at han havde bopæl i England, men tit var i Danmark. S blev efter anklagemyndighedens begæring varetægtsfængslet i medfør af retsplejelovens § 762, stk. 1, nr. 1, jf. udleveringslovens § 18 b. Landsretten traf den 15. november 2010 (med dissens) bestemmelse om, at S i stedet for varetægtsfængsling skulle deponere sit pas og give møde hos politiet på nærmere angivne tidspunkter. Efter at justitsministeriet den 26. november 2010 havde truffet bestemmelse om, at S skulle udleveres, blev S på ny anholdt og fremstillet i grundlovsforhør med begæring om varetægtsfængsling.

I Københavns Byrets retsbog af 30. november 2010 hedder det herom bl.a.:

Forsvareren supplerede forlæggelsen og oplyste, at han ønsker Justitsministeriets afgørelse indbragt for retten i h.t. udleveringslovens § 16.

Anholdte vedstod forklaring afgivet i grundlovsforhør den 11. november 2010 og forklarede supplerende, at han ofte er i Danmark. Han har samvær med sin søn hver 14. dag. Hans forældre bor også i Danmark. Han vil gerne frivilligt tage til Tyskland med henblik på at være til stede i forbindelse med en sag i Tyskland. Han er mødt op hver gang hos politiet, sådan som det blev bestemt af Østre Landsret. Selv om hans pligt til at møde op hos politiet og deponere sit pas, har han ikke fået sit pas tilbage fra politiet. Han har medvirket til at en færdselssag om en betinget frakendelse ved Retten i Lyngby er blevet afviklet. Han vil flytte tilbage til Danmark på et eller andet tidspunkt.

Anklageren begærede anholdte fængslet i 13 dage i medfør af retsplejelovens § 762, stk. 1, nr. 1, jf. udleveringslovens § 18b.

Forsvareren protesterede herimod.

Der afsagdes sålydende

Kendelse:

Anholdte er i Tyskland sigtet for overtrædelse af tysk bedragerilovgivning, og Tyskland har begæret anholdte udleveret.

Justitsministeriet har den 26. november 2010 truffet afgørelse om, at anholdte skal udleveres til strafforfølgelse i Tyskland jf. udleveringslovens § 18b. Retsplejelovens § 762, stk. 1, nr. 1, findes således opfyldt. Henset til det hidtidige forløb findes varetægtsfængslings formål som også tidligere bestemt at kunne tilgodeses ved, at S i stedet for varetægtsfængsling hos politiet deponerer sit pas og på politiets foranledning på nærmere angivne tidspunkter giver møde hos politiet for at påvise sin tilstedeværelse jf. retsplejelovens § 765, stk. 2, nr. 5, og 6, hvilket han fortsat er indforstået med.

Thi bestemmes:

Anholdte S løslades.

Han skal hos politiet deponere sit pas og ved politiets foranstaltning på nærmere angivne tidspunkter give møde hos politiet for at påvise sin tilstedeværelse.

Fristen sættes til 13 dage, således at den udløber den 13. december 2010.

Østre Landsrets kendelse:

Ved Københavns Byrets kendelse af 30. november 2010 (- - -) blev S løsladt mod deponering af pas og med pligt til på nærmere angivne tidspunkter at give møde hos politiet.

Anklagemyndigheden har kæret kendelsen og indgivet kæreskrift og heri nedlagt påstand om, at S varetægtsfængsles i medfør af retsplejelovens § 762, stk. 1, nr. 1, jf. udleveringslovens § 18 b.

Forsvareren har indleveret kæresvarskrift og heri påstået stadfæstelse.

Landsrettens begrundelse og resultat

Justitsministeriet har truffet afgørelse om, at S skal udleveres til strafforfølgning i Tyskland, hvor han efter det oplyste må forventes at blive idømt en ikke ubetydelig straf, såfremt han findes skyldig. Herefter og da S har fast bopæl i England og driver virksomhed herfra, finder landsretten, at der er bestemte grunde til at antage, at han vil unddrage sig forfølgningen i sagen. Betingelserne for varetægtsfængsling i retsplejelovens § 762, stk. 1, nr. 1, jf. udleveringslovens § 18 b, er derfor opfyldt.

Efter det hidtidige forløb af mødepligten hos politiet og de øvrige oplysninger om S' personlige forhold tiltræder landsretten, at varetægtsfængslingens formål kan tilgodeses ved, at S i stedet for varetægtsfængsling fortsat hos politiet deponerer sit pas og på nærmere angivne tidspunkter møder hos politiet, hvilket S har erklæret sig indforstået med, jf. retsplejelovens § 765, stk. 2, nr. 5 og 6.

Thi bestemmes:

Byrettens kendelse stadfæstes.