UfR 1999.642/1 VLD
 

  Beslutning af 7. januar 1999 i anke 4. afd. S-2978-98

(Sigrid Ballund, Kirsten Thorup, Charlotte Schrøder (kst.) med domsmænd).

Anklagemyndigheden mod T (adv. Jørgen Molbech Bendtsen, Ikast, e.o.).

Vestre Landsrets retsbog den 7. januar 1999.

. . .

For anklagemyndigheden mødte statsadvokatfuldmægtig Pernille Radsted, Viborg.

Den beskikkede forsvarer, advokat Jørgen Molbech Bendtsen, Ikast, var mødt.

Tiltalte var fremstillet i håndjern.

Tiltalte blev bevogtet af to polititjenestemænd. Den ene af disse oplyste, at tiltalte var i håndjern, fordi han efter et retsmøde den 1. december 1998 forsøgte at undvige. Såfremt retsformanden måtte bestemme, at tiltalte skulle være til stede i retten herunder under afhøringen uden håndjern, kunne politiet ikke påtage sig ansvaret for bevogtningen af tiltalte under retsmødet.

Anklageren henholdt sig til det, som polititjenestemanden havde anført.

Forsvareren protesterede mod, at tiltalte under domsforhandlingen, herunder afhøringen, skulle være i håndjern.

På retsformandens forespørgsel bekræftede tiltalte, at han havde forsøgt at undvige som beskrevet af den ledsagende polititjenestemand.

Retsformanden bestemte, at tiltalte ikke må være belagt med håndjern under retsmødet. Retsformanden bemærkede, at den indtil den 1. oktober 1978 gældende bestemmelse i retsplejelovens § 766, stk. 1, hvorefter en sigtet skulle fremstilles i retten »fri for bånd«, udgik i forbindelse med vedtagelsen af lov nr. 243 af 8. juni 1978 tillige med bestemmelsen i § 766, stk. 2, hvorefter ingen tvang måtte udøves mod en sigtet. Bestemmelserne var udtrykkelige udslag af retsplejelovens bestemte afstandtagen fra inkvisitoriske forhørsmetoder, og det kan ikke - heller ikke efter bemærkningerne i forarbejderne til lov nr. 243 af 8. juni 1978 - antages, at der med lovændringen er tilsigtet nogen ændring heraf.

Retsformanden bestemte herefter, at de polititjenestemænd, der ledsagede tiltalte, skulle placeres på hver sin side af tiltalte. Retsformanden bemærkede, at det i øvrigt er politiet, der afgør, hvordan tiltalte skal bevogtes under retsmødet, jf. afgørelsen gengivet i Ugeskrift for Retsvæsen 1955, s. 931.