TfK 2002.208 VLK

V.L.K. 7. januar 2002 i kære 7. afd. S-0054-02
 

  Anklagemyndigheden mod U1 (adv. Jens Graven Nielsen, Ølgod) U2 (adv. Henrik Bruun Kornerup, Varde) U3 (adv. Lars Lindhard, Esbjerg) og U4 (adv. Knud Sander, Esbjerg).

(Fritse Hove, Elisabeth Mejnertz og Lindqvist (kst.)).

Kendelse afsagt af Retten i Varde den 28. december 2001:

Sagens bilag var til stede i retten.

For anklagemyndigheden mødte politiassessor Bente Vyff Hansen.

Den for U2 beskikkede forsvarer advokat Henrik Bruun Kornerup var mødt.

Den for U3 beskikkede forsvarer advokat Lars Lindhard var mødt.

Den for U4 beskikkede forsvarer advokat Knud Sander var mødt.

Som tolk mødte A.

Der fremlagdes samtykkeerklæring vedrørende fristforlængelse for U1.

Det oplystes, at U2 er anbragt i arresten i Ålborg, mens U3 og U4 er anbragt i arresten i Ringkøbing.

Anklageren redegjorde for baggrunden for, at de fængslede på grund af vejret ikke er blevet fremstillet under retsmødet. Det gjordes gældende, at en fremstilling ville have været forbundet med uforholdsmæssige vanskeligheder, jf. retsplejelovens § 767, stk. 1.

Forsvarerne bemærkede, at der trods snevejret ikke har været problemer med at komme frem ad hovedvejene. Snevejret har i øvrigt været varslet i god tid, og politiet burde derfor om fornødent have sørget for at kunne transportere de fængslede til Varde på anden måde, eksempelvis med tog. Der er derfor ikke i retsplejelovens § 767, stk. 1, fornødent grundlag for at undlade at fremstille de fængslede i retten.

Anklageren redegjorde i øvrigt for sagsbehandlingen med henblik på en effektuering af udvisningen.

Det oplystes, at sagen alene afventer en fremsendelse af de fængsledes pas fra den rumænske ambassade. Passene forventes fremsendt fra ambassaden den 12. januar 2002, hvorefter de fængslede få dage efter vil kunne hjemsendes med fly. U3 og U4 har underskrevet deres ansøgning om pas den 5. december 2001, mens U2 har underskrevet sin ansøgning den 11. december 2001. Ansøgningerne er af politiet i Varde videresendt samlet til den administrative myndighed i København - DCP, der har modtaget ansøgningerne den 14. december 2001 og videresendt disse til ambassaden den 19. december 2001.

Forsvarerne bemærkede, at sagsbehandlingen angiveligt har været for langvarig. De fængslede har været uforstående over for dette, og de har derfor ønsket at være til stede i retten for at få oplysninger herom samt om, hvornår sagen kan forventes færdigbehandlet, så de kan komme til Rumænien.

Anklageren begærede fristen for varetægtsfængsling i medfør af udlændingelovens § 35, stk. 1, nr. 1, forlænget.

Forsvarerne protesterede imod begæringen. Subsidiært nedlagde forsvarerne påstand om, at en fortsat fængsling sker med kortest mulig frist, således at de fængslede snarest muligt får lejlighed til at møde i retten, samt om, at der sker en påtale over for politiet i anledning af den manglende fremstilling af de fængslede under retsmødet.

Advokat Kornerup oplyste, at han fra den rumænske ambassade har fået oplyst, at sagsbehandlingen hos ambassaden først vil kunne genoptages den 5. januar 2002.

Anklageren erklærede sig indforstået med, at der fastsættes en kortere frist for en fortsat fængsling med henblik på, at de fængslede får lejlighed til at være til stede i retten.

Der afsagdes sålydende

Kendelse:


Der findes fortsat at være bestemte grunde til at anse varetægtsfængsling for nødvendig for at sikre de fængsledes tilstedeværelse, indtil en eventuel bestemmelse om udvisning kan fuldbyrdes.

Betingelserne for en fortsat varetægtsfængsling efter udlændingelovens § 35, stk. 1, nr. 1, findes derfor opfyldt.

Det påtales, at politiet ikke har sørget for at transportere de fængslede til retten, således at de har kunnet være til stede under retsmødet.

Hverken den manglende fremstilling af de fængslede, eller oplysningerne om sagsbehandlingen med henblik på at effektuere udvisningen af de fængslede giver imidlertid tilstrækkeligt grundlag for en løsladelse.

Med henblik på, at de fængslede snarest muligt får lejlighed til at blive fremstillet i retten, fastsættes fristen for den fortsatte fængsling som nedenfor bestemt.

Vestre Landsrets kendelse:

Den påkærede påtale over for politiet er meddelt den 28. december 2001 af Retten i Varde.

Henset til oplysningerne om vejrliget den pågældende dag og navnlig på baggrund af, at det efter politimesterens redegørelse må lægges til grund, at politiet skriftligt med kopi til forsvarerne samme formiddag anmodede om rettens stillingtagen til anmodningen om ikke at fremstille de pågældende efter retsplejelovens § 767, stk. 1 - hvilken skrivelse retten og forsvarerne efter det oplyste ikke reagerede på inden retsmødet - har der ikke været tilstrækkeligt grundlag for at påtale den manglende fremstilling af de fængslede, hvorfor

bestemmes:

Den påkærede påtale ophæves.