UfR 2012.857 ØLK
 

 

Ø.L.K. 23. november 2011 i kære 22. afd. nr. S-3462-11

(Niels Boesen, Jens Kruse Mikkelsen, Lone Bach Nielsen (kst.)).

Anklagemyndigheden mod T (adv. Torben Brinch Bagge, Frederiksberg, besk.).

Københavns Politis skrivelse af 31. oktober 2011 til Københavns Byret.

»Advokat Torben Bagge har ved skrivelse af 19. oktober 2011 anmodet om, at besøgskontrol ophæves for hans klient T, cpr-nr. - - - i relation til dennes kone og børn.


Københavns Politi, Task Force Øst kan ikke imødekomme forsvarernes begæringer, hvorfor sagen indbringes for retten.


I den forbindelse skal jeg anmode om, at der berammes et retsmøde.


T er sigtet i forening med yderligere en række medgerningsmænd for overtrædelse af straffelovens § 191, ved at have indsmuglet flere ton hash med henblik på videresalg, og blev ved grundlovsforhøret fængslet bl.a. i henhold til retsplejelovens § 762, stk. 1, nr. 3.


Sagen mod T m.fl. efterforskes stadig, men anklagemyndigheden har med henblik på at forhindre en langvarig varetægtsfængsling udfærdiget et anklageskrift, samt foranstaltet sagen berammet. Sagen er berammet til foretagelse over 20 retsdage med start den 13. april 2012 og afslutning den 15. juni 2012.


Anklagemyndigheden skal i den forbindelse fastholde, at T forsat skal være undergivet besøgskontrol.


Til støtte for denne anmodning anføres:


• at der er tale om organiseret kriminalitet med indsmugling af en stor mængde narkotika på tværs af landegrænser,


• at de øvrige sigtede nægter sig skyldige,


• at ingen af de sigtede har villet udtale sig i sagen, hvorfor der er stor risiko for, at de sigtede vil kunne samstemme forklaringer, såfremt besøgskontrol ophæves,


• at sagen ikke skal kunne påvirkes på anden måde, eksempelvis ved, at »nye vidner« retter henvendelse til politiet for at give de pågældende et alibi på overdragelsestidspunkterne,


• at T er broder til medtiltalte - - -, hvorfor der er en særdeles stor påvirkningsrisiko, selvom der er tale om besøg af familie.«

Københavns Byrets kendelse 16. november 2011, SS 1-24893/1011.



Anklageren gjorde rede for sagen, herunder at arrestanten har anmodet om ophævelse af besøgskontrol for så vidt angår dennes kone og 4 børn.


Anklageren påstod besøgekontrollen opretholdt og henviste til det anførte i indbringelsesskrivelsen.


Forsvareren påstod besøgskontrollen ophævet.


Tiltalte forklarede, at han ønsker besøgskontrollen for så vidt angår hans kone og hans børn ophævet. Han har tvillinger på 7 år, en dreng på 15 år og en datter på 19 år. Når der er kontrolleret besøg, kan det alene foregå om formiddagen og frem til kl. 13.30. Der er ikke mulighed for besøg i weekenden. Ved kontrolleret besøg er der politi til stede. Det er ikke politifolk, der har med sagen at gøre, eller har kendskab til sagen. Tiltalte sidder i en specialafdeling i Vestre fængsel. Afdelingen hedder »Vest 1«. I denne afdeling sidder indsatte med tilknytning til Hells Angels. De er i alt 13 personer på afdelingen, heraf 4 afsonere. Af de 4 afsonere er de 2 fuldgyldige medlemmer af Hells Angels. De 2 andre er henholdsvis en hang-arounds og et medlem af AK81. En af afsonerne, - - -, har orlov hver tredje weekend. Af de 13 har 9 besøgskontrol. Herudover er der 5, som er varetægtsfængslet, og som ikke har besøgskontrol eller brevkontrol. Han er sammen med personerne på afdelingen fra kl. 07.00 til kl. 20.30, hvor de kan tale sammen og spille bordtennis. Personerne får endvidere besøg af fuldgyldige medlemmer af Hells Angels, og det vil derfor være meget let, såfremt man ønsker at give oplysninger videre. Han har endvidere deltaget i et retsmøde ved Retten i Svendborg, hvor han og broren kunne tale sammen i retten, idet de blev placeret samlet i et lokale, der stødte op til retslokalet. Der var politi til stede, men det var politibetjente, som havde stået for transporten og overvågningen. Han kunne uden problem tale med broren. Herudover har han være kørt til fristforlængelse sammen med broren, hvor de kunne tale uhæmmet sammen. Det var efter oplevelsen i Svendborg, at han rettede henvendelse til politiet og sagde, at han ikke kunne forstå, hvorfor han ikke kunne have ukontrolleret besøg af sin hustru og sine børn. Når der ikke kan arrangeres besøg i weekenderne, må børnene og konen tage fri fra skole og arbejde for at besøge ham.


Forsvareren har til støtte for en ophævelse af besøgskontrollen bl.a. anført, at der ikke af hensyn til varetægtsfængslingens øjemed er grund til at modsætte sig, at besøgene fra T's hustru og børn sker ukontrolleret, og betingelserne i retsplejelovens § 771 for at modsætte sig ukontrolleret besøg er derfor ikke opfyldt. Det er således usandsynligt, at T i det miljø, han befinder sig i, ville inddrage sin kone og børn. Endvidere kunne han som forklaret formidle informationer gennem andre personer, hvis det var det, han ønskede.


Retten afsagde sålydende

kendelse:


Efter sagens karakter og omfang, og under hensyn til at der er flere medgerningsmænd i sagen, herunder medgerningsmænd på fri fod, finder retten, at en ophævelse af besøgskontrollen i forhold til - - - vil medføre en risiko for, at tiltalte vil vanskeliggøre efterforskningen af sagen. Retten finder derfor, at varetægtsfængslingens øjemed fortsat begrunder opretholdelse af besøgskontrol i forhold til de nævnte personer, jf. retsplejelovens § 771, hvorfor

bestemmes:


Besøgskontrollen i forhold til - - - opretholdes.

Østre Landsrets kendelse.


T, der er varetægtsfængslet i medfør af retsplejelovens § 762, stk. 1, nr. 3, indtil der er afsagt dom i sagen, hvor han er tiltalt for overtrædelse af bl.a. straffelovens § 191, har kæret Københavns Byrets kendelse af 16. november 2011 (- - -) om besøgskontrol, jf. retsplejelovens § 771. Tiltalte har anmodet om mundtlig forhandling af kæren.


Det er oplyst, at der er berammet hovedforhandling i sagen over 20 retsdage fra den 13. april 2012 til den 15. juni 2012. Tiltalte har været frihedsberøvet siden den 15. april 2011.


Landsretten har ikke fundet grundlag for at afholde mundtlig forhandling, jf. retsplejelovens § 972, stk. 2.


Landsretten afsagde sålydende

kendelse:


Efter oplysningerne om de forhold, hvorunder tiltalte er varetægtsfængslet, og de muligheder, tiltalte har haft for at kommunikere med sin medtiltalte bror, finder landsretten, at der ikke er fuldt tilstrækkeligt grundlag, jf. retsplejelovens § 771, stk. 1, for at opretholde besøgskontrollen i forhold til tiltaltes kone og fire børn.

Thi bestemmes:


Besøgskontrollen for T's kone og fire børn ophæves.