Lov nr. 411 af 10. juni 1997 Ransagning behandles i lovbemærkningernes kapitel 5.
 
 
Til § 793

Bestemmelsen i stk. 1 indeholder en beskrivelse af de lokaliteter og genstande, der er omfattet af ransagningsreglerne i kapitel 73.

Ransagning af de lokaliteter og genstande, der er nævnt i stk. 1, nr. 1, er de mest intense indgreb, mens de mindre indgribende ransagninger er beskrevet i stk. 1, nr. 2. Udgangspunktet for denne sondring er nærmere omtalt i de almindelige bemærkninger, pkt. 5.3.2.

I betænkningen om ransagning s. 50-52 er der foretaget en gennemgang af bestemmelsen i grundlovens § 72, der stiller krav om retskendelse for undersøgelse af hus og af breve og andre papirer. Stk. 1, nr. 1, omhandler de indgreb, der må anses for omfattet af grundlovens § 72, og indgreb, der i intensitet må sidestilles hermed, medens stk. 1, nr. 2, omfatter alle andre ransagninger.

Sondringen har betydning for den foreslåede kompetenceregel, hvorefter ransagninger, der er omfattet af § 793, stk. 1, nr. 2, over for mistænkte kan besluttes af politiet uden retskendelse, jf. lovforslagets § 796, stk. 1. Sondringen har også betydning bl.a. for betingelserne for at foretage ransagning mod en mistænkt, jf. lovforslagets § 794, stk. 2.

Kapitel 73 omfatter kun indgreb, der er straffeprocessuelle tvangsindgreb. Om forståelsen af dette begreb henvises til de almindelige bemærkninger pkt. 5.3.1. og betænkningen s. 35-37. Undersøgelser, som enhver lovligt kan foretage, eller som vedrører lokaliteter eller genstande, som er frit tilgængelige for politiet, er ifølge stk. 2 ikke omfattet af reguleringen. Der er ikke fastlagt en præcis nedre grænse for, hvad der er ransagning og dermed omfattet af reguleringen, og hvilke undersøgelser politiet frit kan foretage, fordi de ligger under denne grænse. I betænkningen s. 42-45 diskuteres denne nedre grænse, der belyses ved eksempler. Om afgrænsningen af ransagning over for offentlige myndigheders kontrolforanstaltninger uden for strafferetsplejen henvises til betænkningen s. 45-47 og de almindelige bemærkninger pkt. 5.3.1.

Stk. 3, 1. pkt. , indeholder en henvisning til reglerne om ransagning med henblik på anholdelse og fuldbyrdelse af en straffedom i retsplejelovens §§ 759 og 761, jf. bemærkningerne til lovforslagets § 2, nr. 4. Af ordet »tillige« følger, at politiet kan vælge mellem at anvende reglerne i §§ 759 og 761 eller kapitel 73, hvilket har praktisk betydning, hvor der foretages ransagning både med henblik på f.eks. at finde spor af en forbrydelse og at anholde den person, der er mistænkt for forbrydelsen.

Bestemmelserne i stk. 3, 2. og 3. pkt. , indeholder en afgrænsning af ransagning over for indgreb i meddelelseshemmeligheden, som er reguleret i retsplejelovens kapitel 71, og legemsindgreb, som er reguleret i kapitel 72. Da reglerne om legemsindgreb også omfatter visitation af det tøj, som en person er iført, foreslås det, at sådan visitation, som ellers er omfattet af ordlyden af § 793, stk. 1, nr. 2, holdes uden for reguleringen i kapitel 73. Derimod anses undersøgelse af tøj i øvrigt samt tasker, som medbringes af en person, for omfattet af reglerne om ransagning. Der henvises til betænkningen s. 39-40.