TfK 1999.91 ØLK
 

  Ø.L.K. 29. juni 1999 i kære S-0234-99

(Ina Steincke, Danielsen, Lotte Tvilling Pedersen (kst.)).

Anklagemyndigheden mod A og B (adv. Hanne Reumert, København, e.o.).

Københavns Byrets kendelse af 4. januar 1999.


Efter de foreliggende oplysninger er der rimelig grund til at mistænke endnu uidentificerede personer for overtrædelse af straffelovens § 191, der efter loven kan medføre frihedsstraf, og en ransagning må af de af anklagemyndigheden anførte grunde antages at være af væsentlig betydning for efterforskningen.

Herefter er betingelserne i retsplejelovens § 794, stk. 1 og 2, opfyldt, og Københavns Politis begæring om ransagningstilladelse imødekommes derfor i medfør af retsplejelovens § 796, stk. 2, hvorfor

bestemmes:

Polititjenestemænd ved Københavns Politi må foretage ransagning på »Fredens Ark«, 2.-salen (3. etage), Christiania.

Østre Landsrets kendelse.

Ved Københavns Byrets kendelse af 4. januar 1999 — — — blev det bestemt, at polititjenestemænd ved Københavns Politi måtte foretage ransagning på »Fredens Ark«, 2.-salen (3. etage), Christiania.

A og B har ved kæreskrift af 15. januar 1999 og skrivelse af samme dato påkæret kendelsen med påstand om, at den ophæves.

Anklagemyndigheden har påstået kendelsen stadfæstet.

Advokat Hanne Reumert har indgivet processkrift af 29. januar 1999.

Til brug for byrettens behandling af anmodningen om ransagningskendelse forelå en rapport af 29. december 1998. Heri anføres:

»På vegne af Kriminalpolitiet station 4 skal undertegnede hermed anmode om Rettens tilladelse til at foretage ransagning af 2. salen (3. etage) i Bygningen »Fredens Ark« på Christiania.

Baggrunden for anmodningen er, at herværende Kriminalpoliti ved undertegnede den 011298 modtog en anonym telefonopringning med besked om, at der blev opbevaret et større kvantum hash, 50 - 70 kg., på 3. salen eller tagetagen i nævnte bygning.

Samtidig havde politifolk under tidligere aktioner gjort iagttagelser, der til dels bekræftede nævnte oplysning.

Dette medførte, at herværende Kriminalpoliti den 4. december 1998 fik byrettens kendelse til ransagning af ovennævnte lokaliteter.

Ved denne ransagning, der fandt sted den 081298, blev der fundet 31,1 kg hash, 5,4 kg skunk, 1,34 kg svampe og 1.425 joints samt nogle tyvekoster m.v.

./. Kopi af Byrettens kendelse og baggrundsrapport vedlægges.

Den 091298 blev undertegnede kontaktet telefonisk her på stationen af den samme anonyme person, som havde givet oplysninger om ovennævnte.

Den anonyme person forespurgte til ransagningens resultat, idet pgl. havde erfaret, at det oplyste lager ikke var placeret på 3. salen eller tagetagen, men skulle befinde sig på 2. salen i »Fredens Ark«, og formentlig i den halvdel, der ligger nærmest ved Bådsmandsstræde. Det sidste kunne dog ikke oplyses med sikkerhed.

./. Oplysningsrapport vedlægges.

Vedr. det nævnte areal, der denne gang ønskes ransaget, 2. salen - 3. etage - kan det oplyses, at der politiet bekendt findes ca. 14 lejligheder på denne etage.

Politiet har nogle ældre tegninger af etagens indretning, men der er politiet bekendt foretaget adskillige ændringer siden disse tegninger blev lavet.

./. Kopi af tegningerne vedlægges.

Undertegnede skal oplyse, at der ved forespørgsel i FR på adr. Bådsmandsstræde 43, Fredens Ark, eller for den sags skyld på andre navngivne bygninger på området Christiania, ikke gives oplysninger om tilmeldte personer.

Ved forespørgsel på adressen Bådsmandsstræde 43, 1407 Kbh. K, ses ca. 800 personer tilmeldt denne adresse. Det er dog lejlighedsvis konstateret, at nogle af disse tilmeldte personer reelt ikke bor på Christiania.

Ved forespørgsel på de tilmeldte personers personnumre fremkommer der flere steder oplysninger om, at de pgl. bor c/o een bestemt bygning.

Det har dog fortsat ikke været muligt at finde frem til hverken etage, beliggenhed for lejligheden, dennes eventuelle side eller nummer.

Det skal til slut anføres, at der ikke er forespurgt på hver enkelt af de ca. 800 tilmeldte personer.«

På grundlag af den kærede kendelse blev ransagningen gennemført den 6. januar 1999. I den lejlighed og det værelse, de kærende beboede, blev der ikke fundet noget af politimæssig interesse.

Af en indberetning om ransagningen, blandt andet af »Fredens Ark«, fremgår, at der i tre lejligheder samt i spillemaskiner i mellemgangen blev fundet blandt andet hash. Der blev derudover foretaget ransagninger af flere lejligheder, hvor der ikke fandtes effekter af interesse.

Det er oplyst, at byrettens kendelse af 4. december 1998, omtalt i politiets anmodning, blev stadfæstet ved Østre Landsrets kendelse af 22. december 1998.

Landsretten anmodede i anledning af nærværende kæremål om en udtalelse fra Statsadvokaten for København. Københavns Politi afgav i anledning heraf den 11. februar 1999 følgende udtalelse:

»Vedr. baggrunden fra ransagningskendelsen henvises til vedlagte rapporter af 1., 3., 4., 9., 29. og 30. december 1998. Det fremgår heraf, at en anonym person giver oplysninger om opbevaring af euforiserende stoffer i bygningen »Fredens Ark«, Christiania. Oplysningerne er i et vist omfang blevet underbygget ved ransagningen den 8. december 1998 men også ved ransagningen den 6. januar 1999, hvor der ved ransagningen på Fredens Ark blev fundet 3868,5 gr. hash, 34 gr. pot, 222 gr. hamp, 3854 gr. skunk, 210 gr. svampe, 340 gr. hampefrø og 3269 gr. joints, (hvortil kommer fundet fra den 8. december 1998).

Mistanken for overtrædelse af straffelovens § 191 har i sagens natur været rettet mod de personer, der havde rådighed over lokaliteterne, men således at de ikke var identificeret før tidspunktet for ransagningen. Ved ransagningen blev mistanken konkret rettet mod navngivne personer, der indtil da havde været uidentificerede.

Jeg kan endvidere oplyse, at A, ifølge politiets oplysninger, i Det Centrale Personregister står tilmeldt adressen: c/o Tulipanhuset, Bådsmandsstræde 43, 1407 København K. Tulipanhuset og Fredens Ark er ikke identiske bygninger.

Problemerne omkring hvem, der har den fysiske >> 1672 >> rådighed over Forsvarets bygninger på adressen Bådsmandsstræde 43, er beskrevet i de vedlagte rapporter.

Det er endvidere min opfattelse, at selvom politiet på forhånd havde identificeret alle beboerne i Fredens Ark, 2. sal (3. etage), ville der have været det fornødne mistankegrundlag til at afsige ransagningskendelse.«

Statsadvokaten henholdt sig i skrivelse af 3. marts 1999 til denne udtalelse.

Landsretten har bestemt mundtlig behandling af kæremålet, jf. retsplejelovens § 972, stk. 2.

B har under den mundtlige forhandling forklaret, at der er to opgange til 2. sal på Fredens Ark. Der er ikke på 2. sal forbindelse mellem de to opgange. I hans opgang er der på etagen tre lejligheder og et kollektiv med fem beboere, hvoraf han er den ene. Spillemaskinerne stod ikke i hans opgang. Han kender ikke forholdene i den anden opgang.

A har ikke givet personligt møde under den mundtlige forhandling. Hun bor efter det oplyste i den anden opgang.

De kærende har under den mundtlige forhandling blandt andet anført, at der i den kærede kendelse henvises til § 794, stk. 1 og 2. Der må derfor være tale om ransagning mod mistænkte, der har rådighed over de omhandlede lokaliteter. Der er imidlertid ikke forelagt retten materiale om en konkret mistanke, idet der i kendelsen henvises til mistanke mod endnu uidentificerede personer. Mistanken er ikke rettet mod beboere i Fredens Ark. Endvidere er det ikke i kendelsen anført, på hvilke konkrete omstændigheder mistanken styrkes. Det kan ikke være afgørende, om der er folkeregistertilmelding på de adresser, der ønskes ransaget. Endelig er det ikke godtgjort, at proportionalitetskravet i § 797 fører til, at ransagningen kunne foretages.

Anklagemyndigheden har indledningsvis henvist til, at ransagningen gav politimæssigt resultat. Dernæst er det anført, at der ikke er tilmeldinger i folkeregistret vedrørende Fredens Ark, og at der i et vist omfang er tale om fællesarealer. Mistanken fremgår klart af den anonyme, troværdige henvendelse og erfaringerne om opbevaring af hash på Christiania. En hjemmel kan i hvert fald findes i § 795, stk. 1, nr. 1 og 2. Der kan ikke i ransagningskendelser kræves en uddybet begrundelse for mistankekravet.

Landsretten udtaler:

Af sagen fremgår, at en anonym person til politiet telefonisk oplyste, at der på 2. sal i Fredens Ark var et lager på 50-70 kg hash, formentlig i den del af bygningen, der lå nærmest Bådsmandsstræde. På grund af denne mistanke mod endnu uidentificerede gerningsmænd om overtrædelse af straffelovens § 191 anmodede politiet byretten om en ransagningskendelse.

Landsretten lægger til grund, at der er ca. 14 lejligheder på 2.-salen, og at mistanken ikke blev rettet mod en eller flere konkrete rådighedshavere eller vedrørte opbevaring i et eller flere konkrete rum.

Landsretten finder ikke, at politiet med føje kunne mistænke alle beboerne i de 14 lejligheder for at have forbindelse til det angivelige hashlager. Betingelsen i retsplejelovens § 794, stk. 1, nr. 1, for at tillade ransagningen af 2.-salen var derfor ikke opfyldt.

Landsretten finder ikke på det foreliggende grundlag og på nuværende tidspunkt at kunne tage stilling til, hvorvidt ransagning ville kunne være tilladt efter retsplejelovens § 795, stk. 1, nr. 2, hvis denne bestemmelse var blevet påberåbt på et tidligere tidspunkt under sagen.

Thi bestemmes:

Københavns Byrets ransagningskendelse af 4. januar 1999 ophæves.

Statskassen betaler kæremålsomkostningerne.