UfR 1984.762 HK
 

 

H. K. K. 26. juni 1984 i sag 97/1984
Rigsadvokaten mod B (adv. A).

Vordingborg rets kendelse 7. september 1983.


Da politiet i Vordingborg under fortsat efterforskning til mulig strafferetlig forfølgning i medfør af skattekontrollovens § 43 stk. 5 af dødsboet efter den for groft skattesvig sigtede den 20/6 1983 afdøde B ved tilvejebringelse af materiale, der på foranledning af den sigtede nu afdøde har været nedgravet for at undgå, at det blev inddraget under efterforskningen, har påvist grunde til at antage, at der forefindes spor af overtrædelsen eller dokumenter, der kan beslaglægges hos

- - -

2. advokaterne A og C., specielt hjembragt af disse fra Schweiz under rejser hertil efter B's varetægtsfængsling og død, vil begæringen om ransagning af de nævntes kontorer med tilhørende rum og gemmer i medfør af rpl. § 795 stk. 1 nr. 1 og nr. 2 b være at tage til følge.

Med henblik på spørgsmål om beslaglæggelse af dokumenter, der måtte blive forefundet ved ransagningen, som bevismateriale, tillades det ved ransagningen i medfør af rpl. § 799 stk. 5, jfr. § 791 uanset eventuelt manglende samtykke inden 14 dage at indbringe sådanne dokumenter for retten til afgørelse af spørgsmålet om beslaglæggelse.

- - -

Østre Landsrets kendelse 16. december 1983 (7. afd.).


Vordingborg rets kendelse af 7. september 1983 - - - er kæret af advokaterne A og C med påstand om, at den hos dem foretagne ransagning og beslaglæggelse ophæves som uhjemlet, subsidiært som ulovligt gjort.

Anklagemyndigheden har påstået stadfæstelse.

Kæremålet har været forhandlet mundtligt.

De kærende har til støtte for deres principale påstand henvist til, at det materiale, der medfulgte politiets ransagningsbegæring til byretten i Vordingborg, indeholdt urigtige oplysninger, idet det bl.a. af materialet fremgik, at de kærende under rejser til Schweiz skulle have hjemtaget regnskabsmateriale vedrørende afdødes udenlandske selskabsaktiviteter, samt at de kærende skulle være bedt om, og have nægtet, at udlevere dokumentmateriale vedrørende afdøde. Endvidere har de kærende henvist til, at der ikke i retsplejeloven er hjemmel til at henlægge det første gennemsyn af beslaglagt materiale til politiet.

For så vidt angår den subsidiære påstand har de kærende henvist til, at der ikke er givet samtykke til ransagning uden tilstedeværelse af vidner, samt at politiet også medtog forsvarermateriale.

Anklagemyndigheden har bekræftet, at de kærende ikke forinden kendelsen om ransagning er blevet bedt om at udlevere materiale, som måtte være i deres besiddelse, og har tilføjet, at der ikke for politiet har været grund til at antage, at de kærende ville optræde illoyalt.

Til støtte for ransagningen og beslaglæggelsen har anklagemyndigheden herefter nærmere anført, at det af efterforskningsmæssige grunde var nødvendigt at foretage en samtidig ransagning hos de personer, der kunne ligge inde med materiale af betydning for sagen, det vil sige foruden hos de kærende tillige hos afdødes revisor og to medsigtede direktører, og i overensstemmelse hermed er ransagningsbegæringen begrundet. Kendelsens bestemmelse om politiets adgang til at foretage første gennemsyn er i overensstemmelse med retspraksis i større straffesager med omfattende regnskabsmateriale. Det var politiets opfattelse, at de kærende ikke ønskede vidner tilkaldt, og egentligt forsvarermateriale blev straks tilbagegivet de kærende, som i øvrigt selv forestod den faktiske udlevering til politiet.

Landsretten skal udtale:

Efter det foreliggende har betingelserne for ransagning og beslaglæggelse efter retsplejelovens § 795, stk. 1, nr. 1) og nr. 2) b, og § 799, stk. 5, været til stede.

Bestemmelsen om, at politiet på vilkår som i kendelsen fastsat skal være berettiget til at undersøge forefundne dokumenter tiltrædes.

Som sagen er oplyst, herunder gennem ransagningsrapporten af 21. september 1983, kan det ikke antages, at politiet har medtaget materiale, der er omfattet af bestemmelsen i retsplejelovens § 782, stk. 2.

Politiet burde have sikret sig de kærendes samtykke i, at der ikke tilkaldtes vidner.

- - -

Højesterets kæremålsudvalgs kendelse.

Den i denne sag af Østre Landsret afsagte kendelse er med Justitsministeriets tilladelse af advokat A påkæret til Højesteret med påstand om, at den i henhold til Vordingborg rets kendelse iværksatte ransagning og beslaglæggelse ophæves.

Anklagemyndigheden har påstået stadfæstelse af landsrettens kendelse.

I påkendelsen har deltaget tre dommere: Høeg, Funch Jensen og Munch.

For Højesteret har anklagemyndigheden henvist til, at der fra forsvarets side er foretaget selvstændige efterforskningsmæssige skridt i udlandet, at sigtelserne i sagen var af betydeligt omfang, og at der samtidig foretoges ransagning hos andre personer i forbindelse med sagen.

Advokat A har bl.a. anført, at der som af anklagemyndigheden for landsretten erkendt ikke har været grund for politiet til at antage, at advokaterne ville optræde illoyalt, at der ikke var noget, der indicerede, at disse var i besiddelse af materiale vedrørende de ulovlige forhold, og at formålet med advokat C's rejse til Schweiz var at fremskaffe beviser for afdødes bopælsforhold.

Efter en konkret vurdering af de i sagen foreliggende oplysninger findes den skete ransagning og beslaglæggelse hos forsvareren og dennes medarbejder at have været tilstrækkeligt begrundet i sagens omstændigheder.

Landsrettens kendelse vil derfor være at stadfæste med den ændring, at beslaglæggelsen ikke burde have omfattet korrespondance mellem sigtede og dennes forsvarere eller disses interne notater.

Thi bestemmes:

Landsrettens kendelse stadfæstes med den ændring, at beslaglæggelsen ikke burde have omfattet korrespondance mellem sigtede og dennes forsvarere og disses interne notater.