TfK 2007.847 VLK

V.L.K. 25. september 2007 i kære 8. afd. S-1204-07
 

  Anklagemyndigheden mod B og A (adv. S.O. Pontoppidan, Århus).

(Eskild Jensen, Torben Geneser og Peter Buhl).

Retten i Århus, 4. afdelings kendelse af 1. juni 2007:

Retten henviser til skrivelsen af 18. august 2006 fra Politimesteren i Århus med bilag, og retsbogsudskrifterne af 13. september 2006 og 22. maj 2007.

Efter de foreliggende oplysninger, hvorefter sagen drejede sig om tyveri af effekter i et vist omfang, findes det godtgjort, at efterforskningen vedrørte en lovovertrædelse, der efter loven kan medføre fængselsstraf.

Det må endvidere lægges til grund, at politiet efter udtalelserne fra den anonyme person, hvis identitet politiet kendte, var af en sådan karakter, at politiet måtte lægge til grund, at der var opbevaret genstande, der kunne beslaglægges ved ransagningen. Som sagen er oplyst finder retten ikke, at ransagningen burde være undgået, fordi oplysningerne stammer fra en anonym person.

Herefter finder retten, at betingelserne for ransagning uden forudgående kendelse har været opfyldt, jf. retsplejelovens § 795, stk. 1, nr. 2 og § 796, stk. 3, hvorfor

bestemmes:
Politiets ransagning hos B på adressen - - - 10 godkendes.

Politiets ransagning hos A på adressen - - - 60 godkendes.

- - -

Vestre Landsrets kendelse:

Det må lægges til grund, at politiet torsdag den 17. august 2006 kl. 21.45 telefonisk modtog et tip om, at der på adressen - - - 10, 1. th., befandt sig ca. 1.000 par »Nike« sko, og at A solgte skoene for 500 kr. pr. par. Tippet kom fra en person, som var politiet bekendt, og hvis tidligere oplysninger man havde positive erfaringer med. Vedkommende fortalte, at han selv havde set skoene, og tippet indeholdt en række nærmere detaljer.

Den følgende dag indfandt politiet sig på adressen og foretog ransagning i tidsrummet fra kl. 09.40-10.10 af B's lejlighed, og derefter ransagede politiet A's lejlighed.

Henvendelsen til politiet kunne give anledning til at efterforske, om der var tale om tyveri eller hæleri, herunder eventuelt ved at foretage ransagning. Efter de oplysninger, som politiet modtog, var der imidlertid ikke grundlag for at antage, at undersøgelsens øjemed ville forspildes, dersom retskendelse skulle afventes, jf. retsplejelovens § 796. Politiet kunne derfor ikke træffe beslutning om at foretage ransagning, hvorfor

bestemmes:
Politiets ransagninger hos B og A den 18. august 2006 godkendes ikke.