TfK 2010.915 VLK


V.L.K. 30. juli 2010 i kære 13. afd. S-1698-10
 

 

Anklagemyndigheden mod S.
(Fabrin, Kurt Rasmussen og Henrik Twilhøj).

Retten i Holstebros kendelse 29. juli 2010:



Ransagning


Politifuldmægtig Uffe Vilhelmsen var mødt for anklagemyndigheden.


S, som er blevet indkaldt til retsmødet, var mødt og gjort bekendt med, at han ikke har pligt til at udtale sig.


Dommeren bemærkede, at ejeren er indkaldt ved almindeligt brev af 26. juli 2010.


Der blev fremlagt anmodning af 14. juli 2010 om godkendelse af ransagning af varebil - - - med bilag.


Ransagningen er foretaget den 13. juli 2010 i tidsrummet fra kl. 16.50 til kl. 17.15. Midt- og Vestjyllands Politi har ved telefax modtaget i retten den 14. juli 2010 kl. 10.55 anmodet om, at ransagningen blev forelagt for retten. Retten har modtaget sagens bilag den 15. juli 2010.


Anklageren korrigerede anmodningen, idet efter ejerens navn og cpr. nr. rettelig skal stå: »og som S, der mistænkes for overtrædelse af afgiftslovgivningerne vedrørende indførsel og salg af øl, sodavand og spiritus, havde rådigheden over.«


Anklageren oplyste, at S på grundlag af besigtigelsen af varevognens lastrum sammenholdt med, at hans far den 11. maj 2010 er dømt for diverse overtrædelser af afgiftslovgivningerne vedrørende indførsel og salg af øl, sodavand og spiritus, med rimelighed er mistænkt for en tilsvarende overtrædelse, og at ransagningen var af væsentlig betydning for efterforskningen for at konstatere, hvad der var i varevognen. Det blev ved ransagningen fundet 80 kasser sodavand, men de blev ikke beslaglagt. Det er politiets opfattelse, at undersøgelsens øjemed ville være forspildt, hvis politiet skulle have afventet retskendelse, idet varevogen så måtte antages at være tømt. Anklageren henviste i øvrigt til det fremlagte materiale.


S oplyste, at de hentede sodavand blot var til familien, og at han havde været nede at hente dem i weekenden.


Retten afsagde

Kendelse:


Efter de foreliggende oplysninger er S med rimelig grund mistænkt for overtrædelse af afgiftslovgivningerne vedrørende indførsel og salg af øl, sodavand og spiritus, der kan medføre fængselsstraf. En ransagning må desuden af de grunde, som anklagemyndigheden har anført, antages at være af væsentlig betydning for efterforskningen. Undersøgelsens øjemed ville have været forspildt, hvis politiet skulle have afventet retskendelse.


Betingelserne i retsplejelovens § 796, stk. 3, jf. § 794, stk. 1 og 2, er derfor opfyldt, hvorfor

bestemmes:


Ransagningen foretaget den 13. juli 2010 af varebil med reg.nr. - - - godkendes.


Orienteret om kære ønskede S at kære den afsagte kendelse til landsretten og tilføjede, at hans far ikke længere bor sammen med familien, og at han ikke kan tage sig af, hvad hans far har gjort.


Sagen sluttet.


Retten hævet.

Vestre Landsrets kendelse:



Fremlagte bilag:


Udskrift af retsbogen for Retten i Holstebro med bilag.


Den 29. juli 2010 har byretten ved kendelse godkendt en ransagning, jf. retsplejelovens § 796, stk. 3, jf. § 794, stk. 1 og 2.


Kendelsen er kæret af S.


Landsretten afsagde

Kendelse:



Den pågældende bil blev bragt til standsning, mens den blev benyttet som transportmiddel på offentlig vej.


Som følge heraf findes ransagningen omfattet af retsplejelovens § 793, stk. 1, nr. 2. Da en sådan ransagning efter retsplejelovens § 796 ikke kan indbringes for retten, afvises sagen fra byretten.


Hvis S ønsker ransagningens lovlighed prøvet af retten i medfør af retsplejelovens § 746, stk. 1, må spørgsmålet herom rejses over for byretten.


Der henvises til Østre Landsrets kendelse af 9. september 1997, gengivet i Ugeskrift for Retsvæsen 1997, side 1572/2.

Thi bestemmes:


Denne sag afvises fra byretten.


Sagen sluttet.