TfK 2010.430 VLK
 

  V.L.K. 11. februar 2010 i kære 4. afd. S-2957-09

(Lars E. Andersen, Kirsten Thorup, Lars Christensen).

Anklagemyndigheden mod S (adv. Michael Juul Eriksen, Åbyhøj).


Retten i Hernings kendelse 18. december 2009.
- - -

Retten afsagde sålydende

Kendelse:

Den 23. november 2009 kl. 11.15 beslaglagde politiet hos B A/S, Køge, en varebil, registreringsnummer UM - - -, af mærket VW Touran, som S Autoservice ApS, Vejle, havde solgt til B A/S den 19. november 2009 for 80.000 kr. Beslaglæggelsen omfattede endvidere et indestående på ca. 20.000 kr. på en konto i Fionia Bank tilhørende S.

S Autoservice ApS havde den 15. november 2009 købt bilen af A A/S for 140.000 kr. I forbindelse med købet havde S på vegne S Autoservice ApS forevist dokumentation for, at købesummen var overført til A A/S' konto. Efter at bilen var udleveret til S, viste det sig imidlertid ikke at være tilfældet. Midt- og Vestjyllands Politi mistænker i den forbindelse S for overtrædelse af straffelovens § 171 og § 279.
Midt- og Vestjyllands Politi har påstået beslaglæggelserne opretholdt. A A/S har tilsluttet sig dette for så vidt angår bilen.

B A/S har påstået beslaglæggelsen af bilen ophævet.

De i den anledning fremsatte synspunkter fremgår dels af retsbogen for den 4. december 2009, dels af det materiale, der er fremlagt under dette retsmøde. Der henvises hertil.

Rettens bemærkninger:


Med hensyn til beslaglæggelsen af indeståendet på bankkontoen er der ikke fremkommet indsigelser. På baggrund af det i sagen foreliggende materiale godkendes den skete beslaglæggelse, og beslaglæggelsen opretholdes, jf. retsplejelovens § 806, stk. 3, jf. § 802, stk. 1.

Med hensyn til beslaglæggelsen af bilen godkendes det, jf. retsplejelovens § 806, stk. 3, at politiet den 23. november 2009 foretog beslaglæggelsen af denne henset til de i sagen foreliggende oplysninger om, at S, før han fik bilen udleveret af A A/S, foreviste en bankkvittering for, at købesummen for bilen var overført til A A/S' konto, hvilket imidlertid senere viste sig ikke at være tilfældet.
Beslaglæggelsen af bilen er sket til sikring af A A/S' mulige krav på vindikation af bilen, jf. retsplejelovens § 803, stk. 1. Det er oplyst, at A A/S ikke har udleveret den originale registreringsattest til S, og at S hverken kan have forevist original registreringsattest ved videresalget til B A/S eller overleveret den til B A/S. Den omstændighed, at personer, der køber biler af et konkursbo, repræsenteret af en advokat som kurator i boet, muligt er tilfredse med en bortkomsterklæring vedrørende registreringsattest, kan ikke tages til udtryk for en almindelig kutyme for, at original registreringsattest ikke forevises og/eller overleveres i forbindelse med handel med en brugt bil mellem bilforhandlere i almindelighed. Der er en betydelig forskel i den pris for bilen, der var i handelen mellem A A/S og S Autoservice ApS og mellem S Autoservice ApS og B A/S, idet prisen i den første handel ses væsentlig tættere på de eksempler på udbudspriser på internettet for lignende biler, der er fremlagt.

Under disse omstændigheder kan retten ikke udelukke, at B A/S i forbindelse med en senere afgørelse af spørgsmålet om A A/S kan vindicere bilen, vil blive betragtet som ondtroende aftaleerhverver. Allerede derfor bør beslaglæggelsen opretholdes i medfør af retsplejelovens § 806, stk. 3, jf. § 803, stk. 1.

Herefter

bestemmes:

Politiets beslaglæggelser den 23. november 2009 kl. 11.15 af en varebil, registreringsnummer UM - - -, af mærket VW Touran hos B A/S og af et indestående på ca. 20.000 kr. på kontonummer - - - med Fionia Bank A/S tilhørende S, godkendes.

Begge de skete beslaglæggelser opretholdes.

Vestre Landsrets kendelse.

- - -
Den 18. december 2009 har Retten i Herning afsagt kendelse, hvorefter byretten har godkendt beslaglæggelsen af blandt andet en VW Touran i medfør af retsplejelovens § 806, stk. 3, jf. § 803, stk. 1.
 
Kendelsen er kæret af B A/S.

Landsretten afsagde

Kendelse:

Det fremgår, at B A/S ikke er sigtet i forbindelse med S' salg af bilen til selskabet. Som også anført af Bernhard Gomard i Adhæsionsproces side 238, er det herefter hovedreglen, at spørgsmålet om B A/S' ret til bilen må afgøres under en civil sag anlagt af A A/S mod B A/S og ikke under straffeprocessen, der ikke vedkommer B A/S. I så fald skal der ikke ske beslaglæggelse efter retsplejelovens § 803, stk. 1, 3. led.
Efter det foreliggende finder landsretten ikke grundlag for at fravige denne hovedregel, hvorfor

bestemmes:

Byrettens kendelse ændres, således at beslaglæggelsen af bilen reg.nr. UM - - - af mærket VW Touran hos B A/S ophæves.