TfK 2006.551 VLK

V.L.K. 16. maj 2006 i kære 3. afd. S-0637-06
 

  Anklagemyndigheden mod A (adv. Bjarne Overmark, Randers).

(Inger Nørgaard, Annette Dellgren og Axel Lund (kst.)).

Retten i Grindsteds kendelse af 27. februar 2006:

Den 27. november 2005 beslaglagde Politimesteren i Varde et beløb på 416.000,00 kr. og 2000 Euro hos A, Randers, i forbindelse med dennes udrejse af Billund Lufthavn. Denne sag drejer sig om, hvorvidt beslaglæggelsen kan godkendes.

Påstande:

Politimesteren i Varde har påstået, at beslaglæggelsen godkendes.

A har påstået, at beslaglæggelsen ikke godkendes.

Sagsfremstilling:

Den 25. november 2005 rettede en anonym person henvendelse til Randers Politi og oplyste, at han var vidende om, at A ville udføre 300.000,00 kr. i sorte penge af Danmark søndag den 27. november 2005.

Oplysningen blev videregivet til Politimesteren i Varde, som forestår udrejsekontrollen af Billund Lufthavn. Politimesteren i Varde underrettede ToldSkat.

Den 27. november 2005 standsede Toldvæsenet A i forbindelse med, at han skulle udrejse til Tyrkiet. Han blev bedt om at tømme sine lommer og fremtog i den forbindelse et beløb på 426.000,00 kr. og 2000 Euro. Tolderne tilkaldte herefter politiet, som optalte beløbet og bad A underskrive en konfiskationserklæring på 416.000,00 kr. og 2000 Euro. Der blev ikke tilkaldt tolk under forløbet, og der er enighed om, at A ikke ved sin underskrift accepterede en konfiskation af beløbet.

Fredag den 28. november 2005 underrettede Politimesteren i Varde Politimesteren i Randers om forløbet. I en fortsat anmeldelsesrapport af 28. november 2005 udarbejdet af vicepolitikommissær V, Politimesteren i Varde, hedder det bl.a.:

»…

Jf. KR og tilgængelige oplysninger ses der ikke umiddelbart at være belæg for, at pengene stammer fra eller vil blive brugt til en overtrædelse af straffeloven jf. toldlovens § 83.

SKAT, Billund Lufthavn, v/- - - blev dags morgen underrettet af undertegnede og gjort bekendt med ovennævnte betragtninger. Der var enighed om, at pengene ikke skulle være videregivet til politiet. - - - oplyste, at pgI. skyldte omkring kr. 162.000,- i moms samt endvidere omkring kr. 234.000,- i skat. Han ville foranledige toldfogeden hertil i dagens løb.

Vkk. - - -, Randers politi, kontaktede undertegnede telefonisk og oplyste, at man ikke kunne se med hvilken hjemmel pengene var inddraget, hvilket jeg gav ham medhold i.

Der var ingen sag i Randers, ligesom man ikke ville starte en sag.

Der ville således ikke blev foretaget videre

…«

Samme dag foretog pantefogeden udlæg i størstedelen af beløbet, og senere blev der også foretaget udlæg i den resterende del af beløbet. A har indbragt spørgsmålet om lovligheden af udlæggene for Retten i Grindsted.

Den 27. december 2005 henvendte A's advokat, advokat O, sig til Politimesteren i Varde og bad om en redegørelse for forløbet. Det fremgår af en politirapport af 27. december 2005, at ToldSkat havde foretaget udlæg i beløbet. Ifølge rapporten var det advokatens opfattelse at »tilbageholdelsen og udlægget var i strid med lovgivningen, ligesom størsteparten af beløbet ikke tilhørte A«.

Den 8. januar 2006 skrev advokat O til Politimesteren i Varde og krævede, at det beslaglagte beløb blev udleveret, idet »politiet ikke har ret til vilkårligt at tage penge fra borgerne og overdrage disse til SKAT, for at SKAT derefter på ikke-hjemlet grundlag beslaglægger pengene«.

Den 10. januar 2006 indbragte Politimesteren i Varde sagen for retten.

Forklaringer:

A har forklaret, at han bor i Randers, og at han indrejste i februar måned 1996. For 8 år siden købte han et cafeteria, som han har drevet sammen med sin kone. Han forstår dansk, men kan ikke udtrykke sig klart på dansk og har derfor i det væsentligste stået i køkkenet. Søndag den 27. november 2005 var han på vej til Tyrkiet på et 3 ugers ophold. I tolden blev han tilbageholdt med 426.000,00 kr. samt 2.000 Euro af toldvæsenet. Af det beløb var 70.000,00 kr. hans egne og resten nogle penge, som han havde lånt af 5 venner og nogle familiemedlemmer. Formålet med pengene var at tage til Tyrkiet og købe et hus til sig selv. Han havde på det tidspunkt sit cafeteria til salg og ville derfor få mulighed for at tilbagebetale pengene. Hele beløbet lå i hans lommer fordelt mellem hans to jakkelommer og to bukselommer. Han havde ikke tænkt på at overføre pengene ved hjælp af banken. Han blev en halv time før afgang standset af to toldere, som sagde, at han efter de danske regler ikke måtte medbringe et så stort beløb. Han svarede, at det vidste han ikke. Derefter fortalte han, hvor pengene kom fra, og hvorfor han havde medtaget dem. Tolderne sagde, at det var i orden, men at de ville kontakte politiet. Herefter kom der en politimand og tog pengene fra ham. Han spurgte politimanden, hvornår han kunne få pengene tilbage. Politimanden sagde, at de ville tage pengene og levere dem til Randers politi, hvor han kunne få nærmere besked. Politimanden fortalte ikke, hvorfor de tog pengene bortset fra, at han havde medbragt et stort beløb. Politimanden bad ham om at skrive under på et stykke papir som kvittering på, hvor mange penge der var. Papiret blev ikke gennemgået nærmere, men han fik et gennemslag, som han heller ikke forstod. Han blev ikke vejledt om, at han kunne indbringe sagen for retten. Efter 14 dage kom han hjem fra Tyrkiet og ventede på at få svar fra politiet. Hans kone kontaktede senere politiet for at høre nærmere til pengene. Da hun ikke fik et fornuftigt svar, gik han til advokat.

- - -

Rettens begrundelse og resultat:


Det må lægges til grund, at Politimesteren i Randers den 25. november 2005 fik et anonymt tip om, at en person ville udføre 300.000,00 kr. i sorte penge gennem Billund Lufthavn den 27. november 2005. I forbindelse med toldmyndighedernes efterforskning blev A ved udrejsen fra Billund visiteret af toldmyndighederne og fundet i besiddelse af 426.000,00 kr. og 2.000 Euro fordelt i 4 lommer.

Under hensyn til det anonyme tips, og at A bar et så stort kontant beløb på sig, finder retten, at han med rimelig grund var mistænkt for en lovovertrædelse, som var undergivet offentlig påtale, og at der var grund til at antage, at pengene skulle konfiskeres. Da A var på vej ud af landet, var betingelserne for at beslaglægge pengene på øjemedet derfor opfyldt, jf. retsplejelovens § 806, stk. 3, jf. § 802, stk. 1.

A underskrev en konfiskationserklæring, men det må lægges til grund, at konfiskationserklæringen kun var en kvittering for, at politiet tog 415.000,00 kr., og 2.000,00 Euro fra ham, og ikke en godkendelse af beslaglæggelsen. Det må også under hensyn til hele hændelsesforløbet have stået politiet klart, at A ikke kunne godkende beslaglæggelsen.

Det kan efter de forklaringer, som er afgivet, endvidere lægges til grund, at A ikke blev vejledt om muligheden for at få spørgsmålet om beslaglæggelsens lovlighed efterprøvet af domstolene, jf. herved retsplejelovens § 807, stk. 1. Det var først ved advokat O's telefoniske henvendelse til politiet den 27. december 2005, at der blev givet en nærmere redegørelse for sagen, og efter advokat O's skriftlige henvendelse til Politimesteren i Varde den 8. januar 2006, at sagen blev indbragt for retten.

Retten finder, at Politimesteren i Varde ved ikke at have givet A vejledning om, at han kunne få spørgsmålet om beslaglæggelsens lovlighed efterprøvet af retten, har begået en alvorlig sagsbehandlingsfejl, som har tilsidesat så væsentlige hensyn til A's retssikkerhed, at beslaglæggelsen ikke kan godkendes, jf. herved princippet i retsplejelovens § 746, stk. 3.

A's påstand tages derfor til følge. A har haft en advokat til at føre sagen, og retten finder, at det offentlige derfor skal betale ham sagsomkostninger.

Thi bestemmes:
Beslaglæggelsen kan ikke godkendes.

Det offentlige betaler sagens omkostninger.

Vestre Landsrets kendelse:


Fremlagte bilag:

Brev af 28. april 2006 fra advokat O.

Sagens tidligere fremlagte bilag var til stede.

Den 27. februar 2006 har byretten afsagt kendelse, hvorefter beslaglæggelse af 416.000 kr. og 2.000 EURO i medfør af retsplejelovens § 806, stk. 3, jf. § 802, stk. 1, ikke blev godkendt.

Kendelsen er kæret af anklagemyndigheden.

Anklagemyndigheden har ved fremsendelsen af kæremålet oplyst bl.a., at det den 28. november 2005 stod klart, at politiet i Randers ikke fandt grundlag for at indlede en strafferetlig undersøgelse af A, og at Skattecenter Billund den 28. november 2005 foretog udlæg i beløbet for gæld til det offentlige på i alt 399.504 kr., samt på ny foretog udlæg den 1. februar 2006 for 30.191 kr.

Landsretten afsagde - vedtaget af landsdommerne Inger Nørgaard, Annette Dellgren og Axel Lund (kst.) -

Kendelse:

Det tiltrædes, at Politimesteren i Varde ved ikke at have givet A vejledning om, at han kunne få spørgsmålet om beslaglæggelsens lovlighed efterprøvet af retten, har begået så væsentlige formelle fejl, der har bevirket en tilsidesættelse af væsentlige hensyn til hans retssikkerhed, at beslaglæggelsen ikke kan godkendes. Det bemærkes, at der ikke herved er taget stilling til gyldigheden af udlæg foretaget af Skattecenter Billund den 28. november 2005 og den 1. februar 2006.

Thi bestemmes:

Byrettens kendelse stadfæstes.