TfK 2011.868/1 HK
 

 

H.K. 22. juni 2011 i sag 106/2011

Anklagemyndigheden mod S (adv. Henrik Stagetorn, Kbh.).

Retten i Holbæks kendelse 20. januar 2011, 60-3656/2010.

Der afsagdes

kendelse:
Denne sag angår spørgsmålet, om S skal indlægges til mentalundersøgelse på en psykiatrisk afdeling.

S er sigtet for overtrædelse af straffelovens § 266 ved den 14. maj 2008 telefonisk til vicepolitikommissær P at have udtalt: »Jeg har en kanon«, »Du ved hvad der sker« og »Jeg ved hvor hun bor«, hvilket var egnet til at fremkalde alvorlig frygt for sigtedes ekshustru H's liv.

Sigtede nægter sig skyldig og ønsker af samme grund ikke at medvirke til en mentalundersøgelse.

I personundersøgelse af 16. juli 2008 anbefaler Kriminalforsorgen en mentalundersøgelse.

Den 21. april 2010 afsagde Retten i Holbæk mod sigtedes protest kendelse om, at sigtede skulle underkaste sig en ambulant mentalundersøgelse, jf. retsplejelovens § 809, stk. 1.

Retspsykiatrisk afdeling, Nykøbing Sjælland, meddelte den 8. december 2010, at sigtede ikke var villig til at deltage i en ambulant mentalundersøgelse. 

Anklagemyndigheden har herefter på ny indbragt sagen for retten til afgørelse af, om sigtede skal mentalundersøges under indlæggelse, jf. retsplejelovens § 809, stk. 2.

Anklagemyndigheden har anført, at der som anbefalet af Kriminalforsorgen bør foretages en mentalundersøgelse af sigtede, og efter hans holdning hertil må dette ske under en indllæggelse på en psykiatrisk afdeling.

Den beskikkede forsvarer har anført, at sigtelsen ikke angår et så alvorligt forhold, at der er behov for en mentalundersøgelse. På tidspunktet for de påsigtede trusler var sigtede meget påvirket af, at hans ekshustru unddrog sigtede samkvem med deres fælles datter, hvilket fortsat er tilfældet. Forholdet er mere end 2 år gammelt, og der vil højst kunne blive tale om en betinget fængselsstraf. Sigtede har tilbudt at medvirke til, at skyldsspørgsmålet afgøres først. Findes han skyldig, vil man derefter kunne få foretaget en mentalundersøgelse. En indlæggelse på en psykiatrisk afdeling vil gå ud over sigtedes arbejde og vil ikke føre til noget, da sigtede heller ikke under en indlæggelse vil medvirke til en mentalundersøgelse.

Rettens bemærkninger og afgørelse:


På baggrund af Kriminalforsorgens anbefaling findes det at være af betydning for sagens afgørelse, at sigtede underkastes en mentalundersøgelse. Henset til sigtedes holdning hertil er det påkrævet, at mentalundersøgelsen finder sted under en indlæggelse, jf. retsplejelovens § 809, stk. 2.

Derfor bestemmes:
S skal indlægges til mentalundersøgelse på en psykiatrisk afdeling.

Østre Landsrets kendelse 8. februar 2011 (18. afd.), S-306-11

(Ulla Staal, Henrik Gam, Thomas Booker (kst.)).

S har kæret Holbæk Rets kendelse af 20. januar 2011 (- - -), hvorved det blev bestemt, at han skal indlægges til mentalundersøgelse på psykiatrisk afdeling.

Forsvareren har indgivet kæreskrift.

Efter forholdets karakter og af de grunde, der i øvrigt er anført af byretten, tiltræder landsretten byrettens kendelse, hvorved bemærkes, at der ikke findes grundlag for at fastsætte en frist for underretning af byretten.

Thi bestemmes:
Byrettens kendelse stadfæstes.

Højesterets kendelse.


I tidligere instanser er afsagt kendelse af Retten i Holbæk den 20. januar 2011 og af Østre Landsrets 18. afdeling den 8. februar 2011. Procesbevillingsnævnet har den 25. marts 2011 meddelt tilladelse til, at kendelsen indbringes for Højesteret.

I påkendelsen har deltaget tre dommere: Asbjørn Jensen, Thomas Rørdam og Henrik Waaben.

Påstande

Kærende, S, har nedlagt principal påstand om ophævelse af byrettens og landsrettens kendelser, hvorefter S skal mentalundersøges under indlæggelse, og subsidiær påstand om fastsættelse af en frist for underretning af retten om undersøgelsens forløb, således at retten kan tage stilling til, om indlæggelsen skal opretholdes.

Anklagemyndigheden har påstået stadfæstelse.

Sagsfremstilling

Af personundersøgelse i medfør af retsplejelovens § 808 af 16. juni 2008 fremgår bl.a.:

. . .

Ved en upåkæret kendelse af 21. april 2010, afsagt på skriftligt grundlag, bestemte Retten i Holbæk, at S skulle underkastes ambulant mentalundersøgelse med følgende begrundelse:

»Da det efter de foreliggende oplysninger om sigtedes forhold findes at være af betydning for sagens afgørelse, at han underkastes mentalundersøgelse, tages anklagemyndighedens begæring til følge som nedenfor bestemt, jf. retsplejelovens § 809, stk. 1.«

Af Retten i Holbæks retsbog af 17. januar 2011 fremgår bl.a.:

»Der blev fremlagt anmodning af 21. december 2010 fra Midt- og Vestsjællands Politi med bilag om et retsmøde til afgørelse af, om mentalundersøgelse af sigtede S skal ske under indlæggelse.

Anklageren gennemgik sagen og nedlagde påstand om, at sigtede skal mentalundersøges under indlæggelse, jf. retsplejelovens § 809, stk. 2.

Advokat Trudsø meddelte, at sigtede nægter sig skyldig i at have fremsat trusler overfor vicepolitikommissær P og af samme grund ikke vil medvirke til en mentalundersøgelse.

Anklageren bekræftede på forsvarerens forespørgsel, at der ikke efter 14. maj 2008 er rejst nye sigtelser mod S.

S oplyste, at han er i arbejde og har fundet en lejlighed i Brønshøj. Han har stadig ikke set sin nu 10-årige datter.«

Anbringender

Advokat Henrik Stagetorn har anført bl.a., at det er uproportionalt at gennemføre en mentalundersøgelse af S under indlæggelse på psykiatrisk afdeling, under hensyn til at der vil blive tale om en indlæggelse af betydelig varighed, at sigtelsen vedrører ét tilfælde af telefoniske trusler efter straffelovens § 266 med et gerningstidspunkt tilbage i foråret 2008, at truslerne efter sigtelsen ikke er fremsat direkte over for den forurettede, men alene over for en polititjenestemand, at S er >> 2645 >> ustraffet og ifølge oplysninger fra den mødende anklager ved retsmødet den 17. januar 2011 ikke har verserende sigtelser, at S er ukendt i det psykiatriske system, at han har egen lejlighed og fast arbejde som - - -, og at en mentalundersøgelse under indlæggelse på en psykiatrisk afdeling vil gøre det umuligt for ham at beholde sit job. Grundet sagens konkrete omstændigheder, S' personlige forhold og den hengåede tid må S endvidere forventes at blive idømt en kortere betinget dom i tilfælde af domfældelse.

Til støtte for den subsidiære påstand har advokaten anført, at der i retspraksis er en række eksempler på, at retten har bestemt, at der skal fastsættes en frist for underretning af retten om undersøgelsens forløb, således at retten kan tage stilling til, om indlæggelsen skal opretholdes. Der er ikke andre områder inden for straffeprocessen, hvor en sigtet er frihedsberøvet uden at den tidsmæssige udstrækning er undergivet domstolskontrol. Da S klart har tilkendegivet, at han på ingen måde ønsker at medvirke til mentalundersøgelsen, bør retten fastsætte en frist, der er så kort som mulig.

Anklagemyndigheden har anført bl.a., at spørgsmålet, om en mentalundersøgelse har betydning for sagens afgørelse, beror på en konkret vurdering, der foruden det umiddelbare indtryk af sigtede under afhøringerne og hans adfærd under en eventuel varetægtsfængsling omfatter den aktuelle sag, tidligere sager, oplysningerne om hans personlige forhold i en personundersøgelse efter retsplejelovens § 808 og oplysninger om tidligere psykiatrisk behandling eller sociale hjælpeforanstaltninger. Det må tillige tages i betragtning, at undersøgelsen kan være en belastning for sigtede og vil kunne medføre en forsinkelse af sagen.

Mentalundersøgelse bør derfor kun iværksættes, når undersøgelsen må antages at kunne få betydning for sagens afgørelse. Mentalundersøgelse bør i reglen ikke iværksættes, når der ikke er spørgsmål om anden retsfølge end bøde. Såfremt der er spørgsmål om anden retsfølge end bøde, vil en manglende mentalundersøgelse kunne medføre, at personen ikke vil blive undergivet den for vedkommende bedst egnede behandling. Mentalundersøgelse skal som udgangspunkt ske ambulant, men undersøgelse under indlæggelse kan være indiceret, hvis sigtede nægter at medvirke til en ambulant undersøgelse. En eventuel indlæggelse må ikke udstrækkes længere, end hvad der er nødvendigt af hensyn til mentalundersøgelsen. Selv om der ikke gælder de samme direkte proportionalitetsbetragtninger ved en frihedsberøvelse, der sker i forbindelse med en indlæggelse til mentalundersøgelse som ved f.eks. varetægtsfængsling, er det et krav, at sagen efter lovovertrædelsens karakter og den forventede straf har en vis tyngde, og at en mentalundersøgelse - under hensyn til den frihedsberøvelse, der vil være nødvendig for at gennemføre den - vil stå i et rimeligt forhold til den straf, der kan forventes, hvis sigtede findes skyldig.

Landsrettens kendelse er afsagt på grundlag af en konkret vurdering af sagens karakter og de foreliggende oplysninger om tiltaltes personlige forhold. Sagen angår endvidere trusler efter straffelovens § 266 og således en straffelovsovertrædelse, der bl.a. er omfattet af den type personfarlig kriminalitet, som kan danne grundlag for forvaring, og som indebærer, at der i almindelighed ikke fastsættes længstetid i tilfælde af særforanstaltning, jf. straffelovens § 68 a, stk. 2, jf. stk. 1.

Over for den subsidiære påstand, har anklagemyndigheden anført, at der er tale om en fakultativ adgang for retten til efter omstændighederne at fastsætte en frist for en fornyet forelæggelse for retten. Det beror på rettens vurdering i det enkelte tilfælde, om dette bør ske for at sikre, at en frihedsberøvelse, der er nødvendig for at gennemføre mentalundersøgelsen, ikke udstrækkes længere end nødvendigt eller længere, end hvad der vil stå i et rimeligt forhold til den straf, som S må forventes idømt, hvis han findes skyldig.

Højesterets begrundelse og resultat


På baggrund af de personoplysninger, der forelå om S, da Retten i Holbæk den 21. april 2010 traf afgørelse om ambulant mentalundersøgelse, sammenholdt med karakteren af det påsigtede enkeltstående trusselsforhold begået den 14. maj 2008 finder Højesteret, at det er tvivlsomt, om det var tilstrækkeligt indiceret at træffe afgørelse om ambulant mentalundersøgelse.

Herefter, og da en mentalundersøgelse under indlæggelse vil indebære en længere frihedsberøvelse, som vil stå i klart misforhold til sagens betydning og den straf, som kan forventes, hvis S findes skyldig, tager Højesteret S' principale påstand om ophævelse af byrettens og landsrettens kendelser til følge, således at S ikke skal mentalundersøges under indlæggelse.

Thi bestemmes:

Byrettens og landsrettens kendelser om mentalundersøgelse af S under indlæggelse ophæves.

Statskassen skal betale kæresagens omkostninger for landsret og Højesteret.