TfK 2012.1073

V.L.K. 12. september 2012 i anke 14. afd. i S-0466-12
 

 

Anklagemyndigheden mod T (adv. Flemming Funch, Vallensbæk Strand).
(Erik P. Bentzen, Stig Glent-Madsen og Dorthe Laursen (kst.)).

Fremlagte bilag:


- påtegning af 10. september 2012 fra Statsadvokaten for Midt-, Vest- og Sydøstjylland.


Statsadvokaten for Midt-, Vest- og Sydøstjylland har anmodet om, at der afsiges kendelse om mentalundersøgelse af tiltalte, T, under indlæggelse.


Forsvareren har protesteret mod anmodningen og har til støtte herfor anført, at tiltalte ikke har protesteret mod ambulant mentalundersøgelse, men at han ikke har råd til transport fra bopælen i - - - til retspsykiatrisk afdeling i Aalborg, og at transporten for tiltalte med offentlige transportmidler vil vare ca. 4 timer. Tiltalte er således indstillet på ambulant mentalundersøgelse, men anklagemyndigheden skal sørge for transporten i den forbindelse.


Anklagemyndigheden har fastholdt anmodningen og har anført, at tiltalte til trods for tre indkaldelser ikke er mødt på retspsykiatrisk afdeling i Aalborg. Det er endvidere anført, at det ikke er politiets opgave at transportere personer, der ikke er varetægtsarrestanter, til ambulante mentalundersøgelser.


Landsretten afsagde

Kendelse:



Det fremgår, at anklagemyndigheden ved brev af 28. februar 2012 anmodede retspsykiatrisk afdeling i Aalborg om at foretage en supplerende mentalundersøgelse af tiltalte til brug for ankesagen.


Det er oplyst, at tiltalte herefter har været indkaldt til undersøgelse tre gange, men ikke har givet møde. Retspsykiatrisk afdeling i Aalborg har herefter returneret sagen til anklagemyndigheden.


Af en e-mailkorrespondance mellem forsvareren, retspsykiatrien og anklagemyndigheden fremgår, at forsvareren allerede i marts 2012 gjorde opmærksom på, at tiltalte ikke havde råd til transporten til Aalborg.


Der er efter de foreliggende oplysninger ikke grundlag for at antage, at tiltalte nægter at medvirke til en ambulant mentalundersøgelse, men at hans udeblivelse fra undersøgelse skyldes udgiften og tiden til transport med offentlige transportmidler fra bopælen i - - - til Aalborg. På denne baggrund finder landsretten det ikke påkrævet, at tiltalte indlægges under mentalundersøgelsen. Landsretten har endvidere lagt vægt på, at transporten af tiltalte vil kunne tilrettelægges, uden at det er politiet, der forestår selve transporten.

Thi bestemmes:


Landsretten tager ikke anklagemyndighedens anmodning om, at mentalundersøgelsen af tiltalte sker under indlæggelse, til følge.


Sagen udsat.