TfK2002.43 ØLD

Ø.L.D. 22. oktober 2001 i anke 22. afd. S-2003-01
 

  Anklagemyndigheden mod T (adv. Steffen Thorborg Sørensen).

(Black, Lars Lindencrone Petersen og Elisabeth Andreasson (kst.)).

Brøndbyerne Rets dom af 27. april 2001:

Anklageskriftet er modtaget den 7. februar 2001 med bilag.

T er tiltalt for

Overtrædelse af færdselslovens § 118, jf. § 15, stk. 3,

ved torsdag den 21. december 2000 kl. 15.44, at have ført Mazda 323 personbil, reg.nr. - - - ad Holbækmotorvejen mod vest i Vallensbæk Kommune og undladt at afpasse afstanden til de forankørende, så der ikke var fare for påkørsel, hvis køretøjet foran standsede eller dets hastighed nedsattes.

Anklagemyndigheden har nedlagt påstand om, at retten til at føre motordrevet køretøj, hvortil der kræves kørekort, frakendes tiltalte betinget i medfør af færdselslovens § 126, stk. 1, nr. 1, jf. § 128.

Tiltalte er ikke tidligere straffet.

Tiltalte har nægtet sig skyldig.

Der er under sagen afgivet forklaring af tiltalte og vidneforklaring af politiassistent A.

Der er under sagen forevist Provida videooptagelse.

Rettens bemærkninger:


Retten bemærker indledningsvis, at anklageskriftet burde have indeholdt en angivelse af udførelsesmåde eller andre nærmere omstændigheder i forbindelse med kørslen, som f.eks. tiltaltes hastighed, afstanden til den forankørende og den strækning, hvorunder der blev kørt for tæt. Da der er tale om overtrædelse af en bestemmelse af enkelt indhold, må anklageskriftet imidlertid anses for på fornøden måde at opfylde betingelserne nævnt i retsplejelovens § 831, stk. 1.

På grundlag af den af vidnet politiassistent A afgivne forklaring sammenholdt med den foreviste videooptagelse finder retten det bevist, at tiltalte over en strækning på ca. 1300 meter kørte 8-10 meter bag en anden bil med en hastighed af ca. 90-95 km/t, og at tiltalte lidt senere over en strækning på ca. 900 meter kørte 7-10 meter bag en anden bil med en hastighed af ca. 90-110 km/t. Retten finder retten det derfor bevist, at tiltalte er skyldig i overensstemmelse med anklageskriftet.

Straffen fastsættes efter færdselslovens § 118, stk. 1, jf. § 15, stk. 3 til en bøde på 1.500 kr. med forvandlingsstraf af hæfte i 6 dage.

Da tiltalte har ført bilen som anført ovenfor, finder retten, at tiltalte har forøget faren for at forvolde skade på person eller ting så meget, at tiltalte har ført motordrevet køretøj, hvortil der kræves kørekort, under tilsidesættelse af væsentlige hensyn til færdselssikkerheden.

Efter færdselslovens § 126, stk. 1, nr. 1, jf. stk. 2, jf. § 128 frakendes tiltalte herefter retten til at føre sådant køretøj betinget på nedennævnte vilkår.

Østre Landsrets dom:

Brøndbyernes Rets dom af 27. april 2001 (- - -) er anket af T med påstand om frifindelse.

Anklagemyndigheden har påstået stadfæstelse.

Der er i landsretten afgivet forklaring af tiltalte og vidnet politiassistent A.

Den videooptagelse, som vidnet politiassistent A har foretaget, er afspillet i landsretten. Det fremgår af denne, at den kørsel, som tiltalen angår, er foretaget over to tidsmæssigt adskilte strækninger, og at vidnet efter at have optaget tiltaltes kørsel på den første strækning kørte frem foran tiltaltes køretøj og af motorvejens højregående gren, og at tiltalte kort derefter overhalede vidnet, hvorefter vidnet optog tiltaltes anden kørsel.

Anklageskriftet indeholder ikke angivelse af den eller de strækninger, hvorunder den anførte videooptagelse har fundet sted, den hastighed, hvormed tiltalte førte sit køretøj, eller afstanden til det forankørende køretøj.

Efter bevisførelsen og således som sagen er procederet af anklagemyndigheden, lægger landsretten til grund, at tiltalen omfatter tiltaltes to kørsler i kombination.

Landsretten finder under disse omstændigheder, at anklageskriftet ikke opfylder de krav, som stilles i retsplejelovens § 930, jf. § 926, jf. § 831, stk. 1, nr. 3, til den tilstrækkelige og tydelige betegnelse af det forhold, tiltalen angår.

Tiltalte frifindes derfor for den rejste tiltale.