TfK2014.1157

V.L.K. 9. september 2014i kære 14. afd. S-1771-14

Anklagemyndigheden mod T (adv. Jørgen Merrild Bie, Horsens).

(John Lundum, Ida Skouvig og Birthe V. Jespersen (kst.)).

Retten i Horsens' kendelse af 29. august 2014:

Ingen var indkaldt eller mødt.

Der blev fremlagt:

E-mail af 28. august 2014 kl. 15.49, der er modtaget i retten d.d., fra Sydøstjyllands Politi vedhæftet anmodning af 28. august 2014 med bilag

E-mail af 29. august 2014 kl. 12.12 fra den beskikkede forsvarer, advokat Jørgen Merrild Bie, med vedhæftet bilag

Den for vidnet F beskikkede bistandsadvokat, advokat Jytte Smidstrup, har fået tilsendt kopi af Sydøstjyllands Politis brev med bilag.

I anklagemyndighedens anmodning af 28. august 2014 er anført følgende:

»Jeg skal i ovenstående sag anmode om, at der den 1. september 2014 i stedet for hovedforhandling foretages indenretlig afhøring af vidnet F i medfør af retsplejelovens § 843, stk. 1.

Vidnet har indtil denne uge opholdt sig i Spanien, idet hun ikke længere har lovligt ophold i Danmark. Da hovedforhandling ikke kan gennemføres den 1. september 2014 på grund af tiltaltes psykiske tilstand, skal jeg fremkomme med ovenstående anmodning. Der vedlægges dokumentation herfor.

Da det endnu ikke vides, hvornår en ny hovedforhandling kan findes sted, henset til tiltaltes tilstand og det, at han skal udleveres til Danmark fra Sverige, må det befrygtes, at vidnets forklaring vil gå tabt, idet forholdet, der er rejst tiltale for, er begået 26. januar 2013 og særlig henset til, at det ikke vides, hvorvidt vidnet vil komme til Danmark for at afgive forklaring i forbindelse med næste hovedforhandling.

Kontakten til vidnet er indtil nu foregået via en veninde, som har haft kontakt til vidnet gennem facebook. Det vides ikke, hvorvidt det på et senere tidspunkt vil være muligt at få kontakt til vidnet.

På baggrund af vedlagte kendelse U2013.2422V er det min opfattelse, at der kan foretages en indenretlig afhøring af vidnet, når hovedforhandlingen endnu ikke er påbegyndt.

Jeg skal venligst anmode om, at retten om at træffe kendelse om ovenstående snarest muligt.«

Af den til anmodningen vedlagte erklæring af 26. august 2014 fra overlæge Jana Villem, Psykiatrisk akut och heldygsnsvvärd, Örebro, Sverige, fremgår følgende om tiltalte:

»Härmed intygas att ovan rubricerad patient är inlagd på psykiatrisk klinik p g a hög risk för självmordshandlingar. Han behöver tät övervakning för att förhindra att han skadar sig själv.

Behovet av övervakning bedöms vara behövligt i minst några veckor. Med tätt övervakning menas personlig tillsyn var 10:e minut.«

Forsvareren har protesteret imod anklagemyndighedens anmodning og har bl.a. oplyst, at han havde planlagt at afholde et møde med tiltalte, hvorunder den endelige tilrettelæggelse af forsvaret skulle ske, når tiltalte kom til Danmark forud for hovedforhandlingen, men at han som følge af tiltaltes indlæggelse og psykiske helbredstilstand ikke vil kunne afholde et sådant møde inden den 1. september 2014.

Retten i Horsens har den 25. september 2013 afsagt kendelse om varetægtsfængsling in absentia af tiltalte. Retten i Horsens har endvidere den 28. november 2013 afsagt kendelse om, at tiltalte må midlertidigt udleveres til retsforfølgning i Danmark, idet han ved retsforfølgningens afslutning skal tilbageføres til fortsat afsoning af en frihedsstraf i Sverige.

Retten afsagde

Kendelse:

T, der er svensk statsborger og bosat i Sverige, er bl.a. tiltalt for at have begået røveri af særlig grov beskaffenhed og legemsangreb af særlig rå, brutal eller farlig karakter over for bl.a. F den 26. januar 2013.

F, som efter det oplyste er thailandsk statsborger uden lovligt ophold i Danmark, og som i følge anklagemyndigheden derfor »indtil denne uge [har] opholdt sig i Spanien«, er indkaldt som vidne til den berammede hovedforhandling den 1. september 2014.

På baggrund af det i den psykiatriske erklæring af 26. august 2014 anførte må det - som også forudsat af anklagemyndigheden - lægges til grund, at tiltalte som følge af sin psykiske helbredstilstand vil have lovligt forfald ved den berammede hovedforhandling den 1. september 2014, og at denne som følge heraf ikke vil kunne gennemføres.

Da hovedforhandlingen endnu ikke er påbegyndt, finder retten, at anklagemyndighedens anmodning om indenretlig afhøring af vidnet F som anført af anklagemyndigheden må behandles i medfør af reglen i retsplejelovens 843, stk. 1.

Det følger af bestemmelsen i retsplejelovens § 843, stk. 4, at en sådan bevisoptagelse skal ske efter reglerne i retsplejelovens kapitel 67 og 68, herunder reglen i § 748, stk. 1, hvoraf det bl.a. fremgår, at sigtede er berettiget til at overvære alle retsmøder i sagen, hvilket er udtryk for et grundlæggende retssikkerhedsmæssigt princip.

Da tiltalte som ovenfor anført vil have lovligt forfald ved den berammede hovedforhandling den 1. september 2014, vil han også have lovligt forfald ved en eventuel indenretlig afhøring samme dag, og som udgangspunkt vil afhøringen derfor ikke kunne foretages.

Når der endvidere henses til, det efter de af anklagemyndigheden fremlagte oplysninger ikke kan siges at være tilstrækkeligt sandsynliggjort, at F ikke vil give møde, når tiltalte til sin tid ikke længere har lovligt forfald, tiltaltes lovlige forfald på det foreliggende grundlag alene skønnes at vare i »mindst nogle uger«, og forsvareren har oplyst, at han som følge af tiltaltes indlæggelse og psykiske helbredstilstand ikke vil kunne afholde det forudsatte møde om sagen med tiltalte inden den 1. september 2014, finder retten ikke, at anklagemyndighedens anmodning bør tages til følge.

Det bemærkes i øvrigt, at der efter de foreliggende oplysninger ikke er grundlag for i medfør af retsplejelovens § 748, stk. 5, at udelukke tiltalte fra at overvære en eventuel indenretlig afhøring, smh. bestemmelsen i retsplejelovens § 856, stk. 1.

Derfor

bestemmes:

Anklagemyndighedens anmodning om indenretlig afhøring af vidnet F den 1. september 2014 tages ikke til følge.

Retten aflyste hovedforhandlingen den 1. september 2014 og udsatte sagen på berammelse af nyt tidspunkt for hovedforhandlingen.

Retten hævet.

Vestre Landsrets kendelse:

Landsretten tiltræder, at der under de foreliggende omstændigheder ikke har været grundlag for at tage anklagemyndighedens anmodning om afhøring af vidnet F uden tiltaltes tilstedeværelse til følge.

Landsretten stadfæster herefter byrettens kendelse.

- - -