Oversat fra engelsk af advokat Claus Bonnez

 

 

Præmis 47 til 56 i afgørelsen Kaste og Mathisen mod Norge afgjort af Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol (EMD) under sagsnumrene 18885/04 og 21166/04 den 9. november 2006 lyder oversat til dansk således: 


".. 47. EMD vil undersøge den aktuelle sag i lyset af de principper, som er gengivet i EMDs praksis (se især Luca gengivet ovenfor i §§ 37-43). Det bemærkes, at regeringen og også den anden klager lagde nogen vægt på overvejelserne bag princippet om, at myndighederne er forpligtede til at gøre ethvert rimeligt forsøg på at sikre, at et vidne er til stede. EMD er af den opfattelse, at tilstedeværelsen af et vidne er en forudsætning for forsvarets muligheder for at udspørge vidnet. Der skal således være en realistisk og tilstrækkelig mulighed for at afhøre vidnet (ibid, præmis 39).

48. Med hensyn til omstændighederne i den aktuelle sag bemærker EMD, at indledningsvist var det kun forsvareren for den anden klager, som protesterede mod anklagemyndighedens begæring om tilladelse til at oplæse D's udtalelser til politiet og anmodede om, at sagen blev udsat. Forsvareren for den første klager udtalte, at han ikke ville tilkendegive en klar holdning med hensyn til, om dokumentation af forklaringerne skulle tillades (se præmis 10 ovenfor). Efter at Højesteret havde imødekommet anklagemyndighedens begæring, tilsluttede forsvareren for den første klager sig ikke forsvareren for den anden klager og begærede sagen sagen udsat (se præmis 11 ovenfor). EMD bemærker, at hvis den første klagers forsvarer var af den opfattelse, at det var vigtigt for dennes sag, at D's forklaringer ikke blev dokumenteret, kunne det principielt forventes, at han ville have givet udtryk for dette.

49. EMD har dog bemærket sig den første klagers forklaring med hensyn til rækkefølgen af indsigelserne, som regeringen ikke har bemærkninger til, nemlig at forsvareren for den anden klager udtalte sig først. Når henses til Højesterets behandling af den anden klagers indsigelser og anmodning (se præmis 10 og 12 ovenfor), kan det antages, at det ville have været formålsløst for den første klager at fremkomme med indsigelser og en anmodning. Under de omstændigheder finder EMD ikke, at det kan antages, at den første klager har opgivet sine rettigheder efter artikel 6 § 3 (d) hverken udtrykkeligt eller stiltiende. 

50. EMD bemærker yderligere, at så snart D havde meddelt, at han ikke ønskede at udtale sig, havde anklagemyndigheden anmodet om Højesterets tilladelse til at dokumentere forklaringen til politirapprt (se præmis 10 ovenfor). Med hensyn til dette er sagen identisk med Luca (gengivet ovenfor, præmis 13 -15), og Craxi gengivet ovenfor, præmis 30), hvor dokumentation skulle finde sted, såfremt en medtiltalt nægtede at udtale sig. På intet tidspunkt under hovedforhandlingen  forud for anklagemyndighedens dokumentation af D's udtalelser blev klagerne tilbudt at udspørge D. Frem for at tillade klagernes forsvarere at stille spørgsmål til D og tilrettelægge forsvaret i lyset af D's svar eller manglende besvarelser af spørgsmål, overlod Højesteret ordet til anklagemyndigheden, således at anklagemyndigheden kunne dokumentere D's forklaringer. På denne måde fik den omstændighed, at D benyttede sig af sin ret til ikke at udtale sig, den virkning, at han blev fritaget for at besvare ethvert spørgsmål, som klagerne måtte have ønsket at stille ham.

51. Situationen synes at have været den samme også efter, at D's forklaringer var blevet dokumenteret, da forsvareren for den anden klager fremkom med en begrundet anmodning om at få tilladelse til at stille et spørgsmål til D. Højesteretspræsidenten svarede, idet D har påberåbt sig sin ret til ikke at udtale sig, kan det ikke tillades at spørge ham direkte. Det skal bemærkes, at præsidenten faktisk spurgte D, om han ønskede at udtale sig helt eller delvist, og at D svarede, at han forsat ikke ønskede at udtale sig selv i forhold til enkelte spørgsmål, som den anden klagers forsvarer ønskede at stille (se præmis 12 ovenfor). Selv på dette stadie af sagen, hvor højesteretspræsidenten virkede som et mellemliggende filter mellem den anden klager som tiltalt og D - her i dennes egenskab af at være vidne, kan det ikke fastslås, at den anden klager fik en reel mulighed for at afhøre D (modsat Harri Peltonen mod Finland (dec.) nr. 30409/96, 11. maj 1999).

52. Dertil kommer, at EMD ikke er overbevist om, at det ikke havde været foreneligt med D's ret til ikke at besvare de spørgsmål, som kunne have inkrimineret ham selv, såfremt klagerne havde fået muligheden for at spørge D direkte.

53. Landsrettens fortolkning af loven synes at have haft følger med hensyn til landsrettens fremgangsmåde under sagen med hensyn til de forhold, som der er klaget over efter artikel 6 §§ 1 og 3 (d) i konventionen. EMD kan ikke undlade at bemærke, at at landsretten ikke anså en medgerningsmand som "vidne i forhold til disse bestemmelser (se præmis 10 ovenfor). Ifølge Højesteret, synes landsretten at have taget udgangspunkt i den antagelse, at konventionens begrænsninger med hensyn til dokumentation af forklaringer til politirapporter ikke gælder  i forhold til forklaringer fra medsigtede (se præmis 16 ovenfor). Efter EMDs opfattelse er landsrettens fortolkning næppe i overensstemmelse med den den forståelse af begrebet "vidne, der fremgår af EMDs praksis, ifølge hvilken den omstændighed, at en forklaring er afgivet af en medgerningsmand frem for af et vidne er uden betydning (se Vidal mod Belgien, dom af 22. april 1992, serie A, nr. 235-B, siderne 32-33, præmis 33). Det bør gentages, at hvor en forklaring i et vist omfang kan danne grundlag for en domfældelse, uanset om den måtte være fremkommet fra et vidne i snæver betydning eller af en medgerningsmand, er der tale om bevisførelse fra anklagemyndigheden, med hensyn til hvilken garantierne i artikel 6 §§ 1 og 3 (d) i konventionen er gældende (se Luca, gengivet ovenfor, præmis 41).   

54. EMD finder ikke nogen anledning til at afvige fra praksis i denne sag. Når henses til Højesterets konstateringer, må det antages, at D's udtalelser havde en væsentlig indflydelse på sagens resultat (se præmis 19 og 45 ovenfor).

55. Når henses til disse omstændigheder, er EMD ikke overbevist om, at klagerne fik en tilstrækkelig og rimelig mulighed for at angribe de udtalelser, som danner grundlag for disses domfældelse.

56. Klagerne fik derfor ikke en retfærdig rettergang. Der er således sket en krænkelse af artikel 6 §§ 1 og 3 (d) i konventionen. .."