Udskrifter fra efterforskningsdelen i kriminalregisteret bør ikke dokumenteres
i straffesager og i øvrigt bør kun relevante forstraffe dokumenteres

 

Af advokat Claus Bonnez, Landsforeningen KRIM

11. maj 2008

Af retsplejelovens § 871, stk. 2, nr. 5, fremgår blandt andet, at "erklæringer" og "udskrifter af tiltaltes tidligere straffedomme" kan benyttes som bevismidler under hovedforhandlingen ved at de oplæses ("dokumenteres").

Dokumentation af oplysninger om tiltaltes forstraffe (navnlig på et tidspunkt hvor retten endnu ikke har taget stilling til skyldsspørgsmålet i en verserende sag) kan øge risikoen for, at retten påvirkes på en utilbørlig måde. Denne risiko har højesteret påpeget blandt andet i nævningesagen 516/2006, hvor højesteret udtalte, at dokumentation af forstraffe forud for rettens stillingtagen til skyldsspørgsmålet er et forhold, der "efter sin art" kan "være egnet til at påvirke skyldsspørgsmålet". 

Nedenstående cirkulære begrænser anklagemyndighedens adgang til at dokumentere forakter, straffeattester mv. i retten.

Forakter bør ifølge cirkulæret ikke dokumenteres, "medmindre disse har direkte betydning for den sag, som foreligger til afgørelse". Det påpeges, at dokumentation kan være særlig relevant, såfremt der kan være tale om, at et tidligere forhold skal tillægges gentagelsesvirkning. Dokumentation af "ældre afgørelser og afgørelser vedrørende forhold af anden art end det, for hvilket tiltale nu er rejst" bør "i tvivlstilfælde" undlades.

Endvidere hedder det i cirkulæret: "Rigsregistraturattester bør hverken optages i ekstrakter eller søges dokumenteret".

"Rigsregistraturen" afløstes i det væsentlige af kriminalregisterets "efterforskningsregister" ved Justitsministeriets cirkulære nr. 147 af 30. august 1978 om "Det centrale kriminalregister".

I pkt. 2 i Justitsministeriets cirkulæreskrivelse af 24. oktober 1978 om det centrale kriminalregister (journalnummer 3.ktr.j.nr. 1978-2040-2) anfører ministeriet: "Indholdet af efterforskningsregisteret
svarer i det væsentlige til rigsregistraturens hovedregister".

I bekendtgørelse nr. 218 af 27. marts 2001 om behandling af personoplysninger i Det
Centrale Kriminalregister (Kriminalregisteret) blev betegnelsen "efterforskningsregisteret" ændret til "efterforskningsdelen".

Kriminalregisterets "efterforskningsdel" svarer således i det væsentlige til "rigsregistraturens" hovedregister.
Der er således formodning for, at anklagemyndigheden med hensyn til dokumentation af udskrifter fra kriminalregisterets "efterforskningsdel" i retten skal anvende den fremgangsmåde, som ifølge cirkulæret om dokumentation af forakter og straffeattester mv. i straffesager er gældende for "rigsregistraturattester". Dette vil sige, at udskrifter fra efterforskningsdelen hverken bør "optages i ekstrakter eller søges dokumenteret".

Det fremgår også af cirkulæret, at "akter og andre oplysninger vedrørende frifindende domme og straffesager, der er sluttet uden tiltale", ikke bør begæres dokumenteret, "medmindre de skønnes at kunne være af afgørende betydning for bedømmelsen af den foreliggende sag, hvilket særlig vil kunne være tilfældet, såfremt de vedrører tilsvarende forhold som det, for hvilket tiltale er rejst, og tiltalte nu påstår sig frifundet af subjektive grunde".

Cirkulære nr. 177 af 8. oktober 1952 om dokumentation af forakter og straffeattester mv. i straffesager gengives i sin helhed nedenfor:
 

 


Cirkulære om dokumentation af forakter og straffeattester m.v. i straffesager.

Ved cirkulære nr. 238 af 15. november 1932 henstillede justitsministeriet til underretsdommerne at følge de af den danske dommerforenings bestyrelse i udtalelser til justitsministeriet angivne retningslinier, hvorefter der ved straffeattesters oplæsning i retten i politisager bør vises fornøden hensynsfuldhed, således at der ikke oplæses andet, end hvad der har betydning for den foreliggende sag, samt at der i domme i politisager kun bør citeres de tidligere straffe, som har betydning for afgørelsen af den foreliggende sag, medens man iøvrigt nøjes med en henvisning til, at tiltalte har været straffet.

Spørgsmålet om, i hvilket omfang og under hvilken form dokumentation af forakter, straffeattester m.v finder og bør finde sted ikke blot i politisager, men også i andre straffesager, har på dertil given anledning påny af justitsministeriet været gjort til genstand for undersøgelse og overvejelse. I en i den anledning afgiven erklæring har dommerforeningens bestyrelse udtalt, at det for alle straffesager bør være praksis, at tidligere domme kun citeres, når de har betydning for den pågældende sag, således at tidligere domme, der ikke findes at have betydning for afgørelsen, lades uomtalt.

Idet det kan forventes, at domstolene i almindelighed vil følge den således givne retningslinie, som er tiltrådt af præsidenterne for højesteret og landsretterne, finder justitsministeriet anledning til over for anklagemyndighedens repræsentanter at indskærpe, at de bør medvirke til at undgå dokumentation med hensyn til tidligere straffedomme, som skønnes overflødig og unødigt krænkende for tiltalte.

Der bør således ikke under domsforhandlingen fremsættes begæring om dokumentation af forakter, medmindre disse har direkte betydning for den sag, som foreligger til afgørelse. Dette vil særlig være tilfældet, såfremt der kan være spørgsmål om gentagelsesvirkning; ved udøvelsen af skønnet over, om dokumentation bør ske, vil iøvrigt de tidligere pådømte forholds alder og beskaffenhed være at tage i betragtning, således at dokumentation af ældre afgørelser og afgørelser vedrørende forhold af anden art end det, for hvilket tiltale nu er rejst, i tvivlstilfælde undlades. Er der rejst spørgsmål om anvendelse af særforanstaltninger, vil det kunne være rigtigt til belysning af tiltaltes vandel og udvikling at dokumentere alle forstraffe, derunder også tiltalefrafald i henhold til straffelovens § 30 eller § 150 i lov om offentlig forsorg.

Såfremt efter foranstående retningslinier kun nogle af en tiltalts forakter bør dokumenteres, bør de øvrige ved gennemgangen forbigås med bemærkning om, at de skønnes at være uden betydning for den foreliggende sag.

I de til brug for dommere og domsmænd udarbejdede ekstrakter bør ikke optages oplysninger om forstraffe, der efter foranstående ikke bør søges dokumenteret. Straffeattest kan optages i ekstrakten, såfremt nogle af de anførte afgørelser skal dokumenteres, men må kun dokumenteres i samme omfang som forakterne.

Rigsregistraturattester bør hverken optages i ekstrakter eller søges dokumenteret.

Akter og andre oplysninger vedrørende frifindende domme og straffesager, der er sluttet uden tiltale, bør ikke begæres dokumenteret, medmindre de skønnes at kunne være af afgørende betydning for bedømmelsen af den foreliggende sag, hvilket særlig vil kunne være tilfældet, såfremt de vedrører tilsvarende forhold som det, for hvilket tiltale er rejst, og tiltalte nu påstår sig frifundet af subjektive grunde. Tillades sådan dokumentation, bør den, såfremt tiltale er frafaldet med anden hjemmel end straffelovens § 30 eller lov om offentlig forsorg § 150, altid foretages i forbindelse med afhøring af tiltalte eller eventuelle vidner vedrørende den tidligere sigtelse.

Justitsministeriet, den 8. oktober 1952.

Helga Pedersen

    / Chr. Ludvigsen.

(Til rigsadvokaten, statsadvokaterne, politidirektøren i København og samtlige politimestre)