TfK 2005.130/1
 

 

H.D. 30. november 2004 i sag 39/2004 (2. afd.).

Rigsadvokaten mod T1 (adv. Manfred W. Petersen, Kbh., e.o.), T2 (adv. Manfred W. Petersen, Kbh., e.o.), T3 (adv. Hanne Rahbæk, Kbh., e.o.), T4 (adv. Lone Refshammer, Kbh., e.o.) og T5 (adv. Merethe Stagetorn, Kbh., e.o.).


Retten på Frederiksbergs dom 14. januar 2003.



Denne sag er behandlet med domsmænd.


Anklageskriftet er modtaget den 10. maj 2002.


T1-T5 er tiltalt for voldtægt efter straffelovens § 216 stk. 1, jf. til dels § 224, ved den 8. december 2001 i tidsrummet fra ca. kl. 01.00 til ca. kl. 02.40 i forening og efter aftale og i forening og aftale med flere uidentificerede personer, i festlokalerne beliggende - - - på Frederiksberg og efterfølgende i den bag ved ejendommen beliggende baggård ved vold og trusler om vold at have tiltvunget sig samleje og/eller anden kønslig omgængelse end samleje med F, idet de - med udtalelser om, at nu skulle hun betale, og at de ville gøre det af med hende, hvis hun ikke makkede ret, og under indtryk af den stiltiende trussel, der lå i, at hun befandt sig på et sted, hvorfra det var vanskeligt at tilkalde hjælp - ved tag i hendes arme og klæder førte hende fra festlokalerne til baggården, hvor de anbragte hende på en bænk og afførte hende hendes benklæder, hvorefter de på skift eller flere samtidig i hinandens overværelse - med udtalelser om, at de ville gøre det af med hende, og alt imedens de fastholdt hende på bænken, og alt imedens hun gentagne gange udtalte, at hun ikke ville deltage - under overvindelse af hendes modstand, gennemførte samleje og/eller anden kønslig omgængelse end samleje med hende, således at:


1. T1 førte sit lem ind i hendes mund, ligesom han gennemførte samleje med hende,


2. T2 førte sit lem ind i hendes mund


3. T3 gennemførte analt samleje med hende til sædafgang og


4. T4 førte sit lem ind i hendes mund, samtidig med at


5. T5 gennemførte almindeligt samleje med hende.


Anklagemyndigheden har nedlagt påstand om frihedsstraf.


De tiltalte har nægtet sig skyldige.


Der er under sagen afgivet forklaring af de tiltalte og vidneforklaring af F, A, B, C, D, E, G, H, I, J, K, L, M, Lisa Bang, O og P. Forklaringerne er gengivet i retsbogen.


Vidnet Q's forklaring til politirapport er dokumenteret i medfør af retsplejelovens § 877, stk. 3.


Der er i retten afspillet en optagelse af vidnet F's opkald til alarmcentralen.


Af erklæring fra speciallæge Birgitte Kringsholm, Retsmedicinsk Institut, fremgår, at vidnet F blev undersøgt den 8. december 2001 kl. 6.10. Erklæringen har følgende


»Konklusion:


Ved undersøgelse den 08.12.2001 klokken 06.20 af F, . . ., fandtes undersøgte med udseende svarende til alderen. Undersøgte var psykisk rolig og hun medvirkede villigt ved undersøgelsen.


Der var let alkohollugt fra munden, og hun skønnedes let påvirket.


Af tegn på vold fandtes en lille rift i højre håndflade samt spredte områder med rødme af huden. Læsionerne var opstået ved stump vold meget vel, som af undersøgte angivet få timer før undersøgelsestidspunktet. Svarende til skedeindgangen fandtes tre små overfladiske slimhinderifter og svarende til endetarmsåbningen fandtes ligeledes tre små overfladiske slimhinderifter. Disse læsioner var ligeledes friske og kan meget vel være opstået som af undersøgte angivet ved samleje/forsøg på samleje få timer før undersøgelsestidspunktet.« >> 755 >>


De nævnte områder med rødme af huden er i undersøgelsen nærmere beskrevet således:


». . .


2. Helt opadtil på udsiden af venstre underarm rødme af huden samt let hævelse på et længdegående område målende 5 cm i længde, 3 cm i bredde.


3. Midt på højre side af ryggen et længdegående område med rødme af huden målende 4 cm i længde og 3 mm i bredde.


4. Midt på højre endeballe flere lineære, stribeformede, tværgående partier med rødme af huden. Området målende ialt 6×6 cm.


5. På forsiden af venstre knæ et område med rødme af huden på et område målende 6 cm i diameter.


6. Midt på forsiden af højre knæ et område med rødme af huden målende 4 cm i diameter.«


Om rifterne i endetarmen og vagina har speciallæge Birgitte Kringsholm i en erklæring af 17. januar 2002 tilføjet, at »det er muligt at pådrage sig tilsvarende skader ved frivilligt samleje og ved brug af creme.«


Af erklæring fra Retskemisk Afdeling, Retsmedicinsk Institut, af 13. december 2001 fremgår, at der i en blodprøve udtaget af F den 8. december 2001 kl. 7.10 er fundet en alkoholpromille på 1,04.


Af erklæring fra samme af 17. januar 2002 fremgår, at der ikke er påvist spor af euforiserende stoffer, hverken i blod- eller urinprøve, der begge blev udtaget fra F samme dag kl. 7.10.


Der er endvidere dokumenteret gerningsstedsundersøgelse, tekniske undersøgelser og erklæringer samt retsgenetisk erklæring.


Vidnet F har under sagen nedlagt påstand om erstatning for tort og forbeholdt sig yderligere erstatningskrav.


Spørgsmålet om de tiltaltes skyld har været behandlet og afgjort først, jf. retsplejelovens § 928a, stk. 1, 3. pkt.

Rettens bemærkninger:


De tiltalte har erkendt, at de har haft samleje og andre former for seksuelt samkvem med F.


To voterende finder det imidlertid ikke med tilstrækkelig sikkerhed bevist, at de tiltalte ved vold eller trusler om vold har tvunget F hertil.


Disse voterende har herved lagt vægt på, at der fra de tiltalte og de festdeltagere, der har afgivet forklaring under domsforhandlingen, er afgivet i det væsentlige samstemmende forklaringer om forløbet, og om at samværet fremtrådte som værende frivilligt. I den forbindelse bemærkes, at de af T4, og vidnerne H og A først afgivne forklaringer, dels til politiet, dels i retten, er afgivet, uden at de pågældende har haft lejlighed til at aftale deres forklaring med de øvrige implicerede. T1's forklaring om, at han ved baren talte med F, og at stemningen var god, støttes endvidere af vidnerne B og O's forklaringer, der herved samtidig afsvækker F's forklaring om, at hun ikke talte med nogen, og at hun følte sig dårligt tilpas. Disse voterende har endelig lagt vægt på, at de tiltaltes forklaringer ikke imødegås af de tekniske eller retsmedicinske erklæringer.


Disse voterende har endvidere på den anden side lagt vægt på, at F's forklaringer er behæftet med store usikkerheder. De har navnlig lagt vægt på, at F, uanset at hun omgående anmeldte forholdet som voldtægt, i dagene efter over for sin veninde, vidnet M, afgav skiftende forklaringer om forløbet, herunder således at hun over for veninden lørdag aften gav udtryk for, at i hvert fald en del af samværet skete frivilligt, og at hun først søndag morgen gav udtryk for, at der var tale om voldtægt. F havde endvidere under afhøringer hos politiet og senere i retten den 11. december 2001 kun en sparsom erindring om, hvad der var passeret, og kunne ikke nærmere beskrive omfanget og arten af den vold, hun skulle have været udsat for, uanset at hun i den retsmedicinske undersøgelse beskrives som psykisk rolig. Først under domsforhandlingen har hun afgivet en mere detaljeret forklaring om hændelsesforløbet. Om denne forklaring bemærkes, at der ikke i bevisførelsen er støtte for, at hun er blevet ført ned ad trappen af flere mænd, ligesom F's forklaring om forløbet afsvækkes ved, at der ikke er fundet hudafskrabninger, rifter eller andre tilsvarende spor på F's knæ.


Samlet finder disse voterende, at der herefter består en sådan usikkerhed om, hvad der er foregået, at de tiltalte må frifindes, og stemmer for, at der afsiges dom i overensstemmelse hermed.


En voterende finder det med tilstrækkelig sikkerhed bevist, at de tiltalte er skyldige i overensstemmelse med tiltalen.


Denne voterende lægger vægt på, at vidnerne O og B ikke har bemærket, at F var indladende over for de tilstedeværende. Denne voterende finder det herefter ikke ved de tiltaltes og festdeltagernes forklaringer bevist, at F selv opfordrede til seksuelt samkvem.


Efter F's forklaring, der støttes af den omgående anmeldelse til politiet og af hendes oprevne og ophidsede tilstand under samtalen med alarmcentralen, finder denne voterende det derimod ubetænkeligt at lægge til grund, at hun har følt de tiltaltes adfærd som truende, og at hun har indladt sig med dem under indflydelse af denne truende adfærd. På denne baggrund finder denne voterende, at de tiltalte efter omstændighederne, herunder det korte tidsforløb og stedet, hvor det seksuelle samvær fandt sted, måtte indse det som en sandsynlig og nærliggende mulighed, at det foregik mod hendes vilje. Med denne begrundelse stemmer denne voterende for domfældelse.


Der afsiges dom efter stemmeflertallet.

- - -


Statskassen skal betale sagens omkostninger.

Østre Landsrets dom 30. juni 2003 (1. afd.)


(A.F. Wehner, Engler, Lone Andersen (kst.) med domsmænd).


Den af Retten på Frederiksberg den 14. januar 2003 afsagte dom - - - er over for samtlige de tiltalte anket af anklagemyndigheden med påstand om domfældelse efter anklageskriftet.


De tiltalte, T1, T2, T3, T4 og T5, har alle påstået stadfæstelse.


Den for vidnet F beskikkede bistandsadvokat har i medfør af erstatningsansvarslovens § 26 påstået vidnet tilkendt en tortgodtgørelse stor 50.000 kr. med rente i henhold til lovens § 16 fra kravets fremsættelse i retten den 17. juni 2003.


De tiltalte, der ikke har bemærkninger til størrelsen af det påståede godtgørelsesbeløb, har påstået frifindelse heroverfor.


Bistandsadvokaten har taget forbehold for senere at fremsætte yderligere erstatnings- og godtgørelseskrav.


Tiltalte T1 er ikke tidligere straffet.


Tiltalte T2 er af betydning for sagen straffet ved Køge Rets dom af 28. juni 1993 efter blandt andet straffelovens § 266, våbenloven, lov om euforiserende stoffer og færdselsloven med fængsel i 3 måneder, og ved Østre Landsrets dom af 22. september 1995 efter straffelovens § 191, stk. 2, jf. stk. 1, 2. punktum, jf. lov om euforiserende stoffer, jf. til dels straffelovens § 21, og i det hele § 88, stk. 1, nr. 2, med fængsel i 10 år. Efter afsoning af blandt andet disse domme blev tiltalte den 30. juni 2000 prøveløsladt med en prøvetid på 4 år og en reststraf på 1.499 dage.


Tiltalte T3 er ikke tidligere straffet af betydning for sagen.


Tiltalte T4 er af betydning for sagen straffet ved Ballerup Rets dom af 31. oktober 1995 efter straffelovens § 288, stk. 1, med fængsel i 8 måneder, der blev gjort betinget med særvilkår, prøvetid 2 år, og ved Frederikssund Rets dom af 3. april 2001 efter straffelovens § 303, § 285, stk. 1, jf. § 276, jf. til dels § 21, og våbenloven med en fællesstraf af fængsel i 4 måneder, der blev gjort betinget med vilkår om samfundstjeneste i 80 timer, prøve- og længstetid 1 år. Ved byrettens kendelse af 29. april 2002 blev prøve- og længstetiden forlænget til den 3. april 2003. Denne tiltalte er senest straffet ved Københavns Byrets dom af 12. maj 2003 efter straffelovens § 288, stk. 1, nr. 2, med fængsel i 4 måneder.


Tiltalte T5 er ikke tidligere straffet af betydning for sagen.


Der er for landsretten afgivet forklaring af de tiltalte og af vidnerne F, B, O, D, R, S, U, kriminalassistent Jørn Lind, politiasistent L, K, M, P, afdelingslæge Lisa Bang, speciallæge Birgitte Kringsholm, I, J, H, politiassistent Henrik Skov Nielsen, C og A.


Herom henvises til retsbogen.


De for byretten af vidnerne E og G afgivne forklaringer er dokumenteret i medfør af retsplejelovens § 965 c, stk. 4.


Vidnet Q's forklaring til politirapport den 18. december 2001 er ligeledes dokumenteret for landsretten.


Også for landsretten er båndoptagelsen af F's opkald til alarmcentralen afspillet.

Landsretten udtaler:


Selvom F's forklaringer under sagen har været behæftet med nogen usikkerhed, findes der efter bevisførelsen for landsretten ikke grundlag for helt eller delvis at tilsidesætte hendes vidneforklaringer, der har virket troværdige og overbevisende. Forklaringerne støttes af de skader, der blev konstateret på vidnet, herunder navnlig rødme på venstre underarm og begge knæ, 3 rifter ved skedeindgangen og 3 rifter ved endetarmsåbningen. Vidnets forklaring for landsretten understøttes ligeledes af hendes meget oprevne tilstand, da hun straks efter episoden ringede til alarmcentralen, og den afsvækkes ikke af de forklaringer om forløbet, der er afgivet af de tiltalte og en del af de øvrige festdeltagere. Det bemærkes herved, at i hvert fald en større del af de tilstedeværende mænd angiveligt var meget påvirkede af alkohol og, for nogles vedkommende, tillige af kokain eller hash.


Det lægges i overensstemmelse med F's forklaring til grund, at I henvendte sig til hende, der stod i - - -gade meget tæt ved de selskabslokaler, hvor julefrokosten blev afholdt, og hvor der i løbet af aftenen havde været afholdt 2 stripshows. F var spirituspåvirket, men ikke fuld. Han inviterede hende til at deltage i festen, hvilket hun indvilgede i. F opholdt sig kun kort tid i selskabslokalet, og hun var - bortset fra den ene bartender - den eneste kvinde til stede. F var forsvundet, da den kvindelige bartender, B, efter at have været væk nogle minutter vendte tilbage til baren i selskabslokalet.


Der findes ikke grundlag for at fæste lid til de tiltaltes og de øvrige festdeltageres forklaringer om, at F straks fra begyndelsen udviste en særdeles pågående, seksuel adfærd over for en del af de tilstedeværende, som hun slet ikke kendte i forvejen. Efter disse forklaringer skulle hun have flirtet åbenlyst med flere af dem, kysset flere og opfordret til seksuelt forhold, ligesom hun indfandt sig på toilettet, hvor T2 var ved at tage kokain, trak bukserne ned og på en indbydende måde begyndte at beføle sin kønsdel foran ham.


Det lægges endvidere til grund, at F af i hvert fald en del af de tiltalte og formentlig flere festdeltagere, der alle handlede efter fælles indforståelse, blev ført ned i baggården, hvor de tiltalte i forening foretog de i >> 757 >> anklageskriftet beskrevne handlinger, ligesom formentlig flere andre festdeltagere havde kønslig omgængelse med hende. Det anses for godtgjort, at F blev ført til stedet mod sin vilje, muligt i forbindelse med at mændene fremsatte de verbale trusler, der er beskrevet i anklageskriftet. Voldtægten og den yderligere kønslige omgængelse er i hvert fald sket under indtryk af den stiltiende trussel, der lå i, at hun sammen med et antal ukendte mænd befandt sig på et øde sted, hvorfra det var nærmest umuligt for hende at tilkalde hjælp.


Det anses for bevist, at de tiltalte var klar over, at F ikke deltog frivilligt i de seksuelle forhold, idet hun, der da var nærmest panisk angst, alene handlede under indtryk af de stiltiende og muligt udtalte trusler. Det har i denne sammenhæng ingen afgørende betydning, at tiltalte T5 muligt først ankom til gerningsstedet ret sent i forløbet.


Landsretten tilsidesætter således også denne del af de tiltaltes og de øvrige tilstedeværendes forklaringer, hvorefter F tog initiativ til samtlige seksuelle forhold, der med hende som meget ivrig deltager blev afviklet på et bord med bænk i en baggård med en temperatur nær frysepunktet.


Herefter findes samtlige de tiltalte skyldige som fastslået ovenfor.


Straffen fastsættes for samtlige tiltalte efter straffelovens § 216, til dels jf. § 224, for tiltalte T4 tillige jf. § 89. Retten har ikke fundet grundlag for at differentiere de straffe, der er forskyldt af de tiltalte. Hver af de tiltalte straffes herefter med fængsel i 2 år.


Der er ved straffastsættelsen i skærpende retning taget hensyn til karakteren og grovheden af den begåede voldtægt samt den relativt lange tid, der må være medgået hertil. Det er endvidere tillagt vægt, at voldtægten, der blev begået af de 5 tiltalte og meget vel yderligere et antal mænd, blev begået et øde sted, hvorfra den ikke stedkendte F ikke kunne tilkalde hjælp.


Det har for tiltalte T2 sit forblivende med prøveløsladelsen af 30. juni 2000 på uændrede vilkår.


For tiltalte T4 har det sit forblivende med den betingede dom af 31. oktober 1995 på de ved kendelsen af 29. april 2003 fastsatte vilkår.


Under hensyn til de særdeles ydmygende omstændigheder, under hvilke voldtægten er begået, fastsætter de juridiske dommere den godtgørelse, der tilkommer F, til 50.000 kr., der forrentes som nedenfor bestemt.


Tiltalte T1 har under sagen været frihedsberøvet fra den 10. til den 11. december 2001 og på ny fra den 14. december 2001 til den 5. februar 2002.


Tiltalte T2 har været frihedsberøvet fra den 10. til den 11. december 2001 og på ny fra den 11. januar 2002 til den 5. februar 2002.


Tiltalte T3 været frihedsberøvet fra den 10. til den 11. december 2001 og på ny fra den 11. januar 2002 til den 5. februar 2002.


Tiltalte T4 har været frihedsberøvet fra den 8. december 2001 til den 5. februar 2002.


Tiltalte T5 har været frihedsberøvet fra den 10. til den 11. december 2001 og på ny fra den 14. december 2001 til den 5. februar 2002.

- - -


De tiltalte skal i forening betale sagens omkostninger for begge retter, dog hæfter hver tiltalt alene for det forsvarersalær, der vedrører ham.

Højesterets dom.


I tidligere instanser er afsagt dom af Retten på Frederiksberg den 14. januar 2003 og af Østre Landsrets 1. afdeling den 30. juni 2003.


I pådømmelsen har deltaget otte dommere: Hermann, Marie-Louise Andreasen, Poul Sørensen, Torben Melchior, Per Sørensen, Peter Blok, Niels Grubbe og Lars Bay Larsen.


Påstande


Dommen er anket af de tiltalte med påstand om ophævelse af landsrettens dom og hjemvisning af sagen til fornyet behandling ved landsretten, subsidiært om formildelse af de idømte straffe. T4 og T5 har endvidere nedlagt påstand om, at de alene dømmes for overtrædelse af straffelovens § 224, jf. § 216, stk. 1.


Anklagemyndigheden har påstået skærpelse.


Anbringender


Til støtte for påstanden om hjemvisning har de tiltalte gjort gældende, at der er begået rettergangsfejl under sagens behandling i landsretten, idet landsretten var uberettiget til at tillade anklagemyndigheden at dokumentere tre erklæringer af henholdsvis 24. januar, 5. marts og 28. december 2002, som psykolog Kirsten Pedersen havde udfærdiget. Erklæringerne er ikke omfattet af retsplejelovens § 877, stk. 2, nr. 5, og tilladelse burde ikke være givet efter § 877, stk. 3. Erklæringerne, der er ensidigt indhentet, fremtræder som erklæringer om F's troværdighed. Psykolog Kirsten Pedersen var som F's terapeut inhabil, og forsvarerne var reelt afskåret fra at imødegå erklæringerne ved anden bevisførelse. Tilladelsen til at dokumentere erklæringerne indebærer en tilsidesættelse af de tiltaltes ret til en retfærdig rettergang, jf. artikel 6, stk. 1, samt stk. 3, litra d, i Den Europæiske Menneskerettighedskonvention. Tilsidesættelsen af rettergangsregler kan have haft betydning for sagens udfald, jf. retsplejelovens § 946, stk. 1.


Rigsadvokaten har heroverfor gjort gældende, at psykologerklæringerne kunne dokumenteres i medfør af retsplejelovens § 877, stk. 2, nr. 5, idet de er udstedt af en autoriseret psykolog og dermed i medfør af offentligt hverv. I hvert fald har landsretten været berettiget til at >> 758 >> tillade bevisførelsen i medfør af retsplejelovens § 877, stk. 3.


T4 og T5 har særskilt gjort gældende, at de alene kan dømmes for overtrædelse af straffelovens § 224, jf. § 216, stk. 1, idet de først ankom til gerningsstedet på et sent tidspunkt i forløbet.


Supplerende sagsfremstilling


Den 17. januar 2002 skrev Politimesteren på Frederiksberg således til autoriseret psykolog Kirsten Pedersen:


»Vedlagt kopi af samtykkeerklæring fra F, cpr. . . ., som efter det fra hende oplyste er i krisebehandling hos Dem efter at have været udsat for voldtægt den 081201.


. . .


Det bedes oplyst, hvorledes behandlingen foregår, hvad F har berettet om voldtægten, idet hun i sine forklaringer til politiet ikke har kunnet give en sammenhængende forklaring om handlingsforløbet. Hun erindrer mindre og mindre om handlingsforløbet.


Er der en psykologisk forklaring på den svindende erindring - fortrængning af handlingsbilledet.


Er der evt. yderligere oplysninger, der kan have interesse for sagen.«


Psykolog Kirsten Pedersen besvarede den 24. januar 2002 politiets henvendelse bl.a. således:


»F blev henvist til mig via Center for Voldtægtsofre, Rigshospitalet og havde sin første samtale her den 14. december 2001. Hun har modtaget behandling indtil nu med i alt 11 samtaler.


Behandlingen foregår som individuelle konsultationer, hvor udgangspunktet er at følge F i de følelser hun har, og hjælpe hende med at få en samlet oplevelse af hændelsesforløbet (debriefing). Dette med henblik på at hendes oplevelse af de traumatiske hændelser kan bliver overskuelig for hende at tænke på.


Med hensyn til vicekriminalinspektørens bemærkninger om at F »erindrer mindre og mindre om hændelsesforløbet« har jeg forsøgt at afdække årsagerne hertil.


Til mig giver F udtryk for at hun skelner mellem at »ikke huske« og »ikke ville huske«. Der er således ikke tale om en fortrængning i klassisk forstand, men snarere om en oplevelse af kaotiske glimt af billeder medførende et stærkt ubehag og nærmest panisk angst, når hun forsøger at sætte ord på situationer, som hun oplever som ordløse. Bl.a. omkring, hvorledes hun kommer fra festlokalet og ud på toilettet og ligeledes, hvordan hun senere kommer ned i gården m.v.


Om disse situationer er hun ikke i tvivl om, hvad der foregik, nemlig at hun følte sig stærkt tvunget/truet af de mange mænd omkring sig, til dels at bevæge sig, dels at forsøge at indtage kokain. Hun gribes af et stærkt ubehag ved tanken og talen om disse ting, noget som hun føler stærkt belastende og i lighed med de følelser hun havde under første retsmøde straks efter voldtægten.


Hun oplever tillige angst for at »explodere« i vrede og afmagt over at kun problematiske/private og intime ting gøres offentlige og til genstand for uddybelse. Disse følelser mener hun selv har sit udspring i at hun ihærdigt gennem de sidste år har arbejdet på at lægge tidligere problemer bag sig, og arbejde fremad, noget hun synes er lykkedes.


F er indforstået med at vedkende sig udviklingsfaser i sit liv, men oplever det stærkt krænkende at negative, og kun negative ting fra fortiden drages frem i forbindelse med en sag, hvor hun oplever sig som offer.


Af yderligere oplysninger, som forespurgt, kan jeg nævne, at F som bekendt er færing. Jeg har et godt kendskab til den færøske kultur. Bl.a. er det helt almindeligt der at gå ind i fremmede hus og få udskænket spiritus. Det hører med til livsstilen på Færøerne at have tiltro til andre mennesker, man ikke kender privat, om end det kan være vanskeligt at forstå for bymennesker i Danmark.


F fremtræder som en ressourcerig, velbegavet personlighed der er i stand til at passe sit studie som - - -studerende. Hun påtager sig vagter - - -, forsørger sig selv, har mange hobbies, bl.a. fotografering, som hun er glad for, modelbygning, skal starte på et tidligere planlagt franskkursus, spiller skat, har gode venner, træner til maratonløb, har ofte broderens to børn på week-ends m.v., aktiviteter der svarer til en velfungerende ung kvindes liv. Jeg vurderer, at de problemer hun har haft tidligere er affødt af forældrenes skilsmisse, medførende manglende støtte til en ung kvinde, som selv har måttet bringe sig på fode og har vist, at hun er i stand til at leve et acceptabelt liv som studerende uden et tæt og støttende netværk.«


Herefter skrev Politimesteren på Frederiksberg den 21. februar 2002 således til psykolog Kirsten Pedersen:


»Med henvisning til vor skrivelse af 17. januar 2002 (bilagt samtykkeerklæring fra F) og Deres brev dateret 24. januar 2002 skal jeg anmode Dem om at afgive en fornyet (gerne sammenfattende) erklæring om Deres undersøgelse og behandling af F. Det vil i den forbindelse være af særlig betydning at få oplyst:


1. Hvor mange gange og hvor længe De har haft F i behandling?


2. Hvad består behandlingen af - og med hvilket sigte?


3. Hvilke objektive iagttagelser eller undersøgelsesresultater, De har gjort, og i hvilken udstrækning disse resultater svarer til eller kan ventes at være forventelige på baggrund af F's anmeldelse til politiet om, at hun på et tidspunkt efter midnat den 8. december 2001 blev voldtaget af flere mænd, hun ikke kendte. >> 759 >>


4. Hvornår behandlingen af F kan forventes at blive afsluttet og om muligt med hvilket resultat.


Såfremt De måtte behøve yderligere oplysninger om anmeldelsens nærmere indhold, vil De - under hensyn til almindelige regler om tavshedspligt - kunne rette henvendelse til vicekriminalkommissær Leif Christensen, som er den ansvarlige efterforskningsleder af denne sag.«


Psykolog Kirsten Pedersen afgav herefter den 5. marts 2002 følgende erklæring:


»Som svar på kriminalinspektørens skrivelse af 21. februar 2002 skal jeg nedenstående afgive en fornyet erklæring vedrørende den psykologiske behandling af F. Specielt vil jeg forsøge at besvare de stillede spørgsmål.


Jeg har haft i alt 18 konsultationer med F i perioden 14. december til d.d. Behandlingsforløbet har formet sig som tidligere beskrevet hvor udgangspunktet er at hjælpe hende med at få en samlet oplevelse af hændelsesforløbet (debriefing). Dette med henblik på at få gjort dette overskueligt at tænke på. Efterfølgende har samtalerne drejet sig om at forstå og bearbejde de følelsesmæssige rørelser F har.


Med det formål at møde F i fasen lige efter overgrebet har jeg rettet opmærksomheden imod psykiske manifestationer som i F's tilfælde bestod i en stærk følelse af alenehed, en stærk følelse af at være adskilt/fremmed for andre, hvilket hun oplevede som snarest fysisk ubehag blot ved at nogle forsøgte øjenkontakt med hende eller ville i kontakt med hende på anden måde (både straks efter voldtægten, ved forhøret og i de dage hun var indlagt på traumecentret). Hun frembød generelt svækket opmærksomhed i forhold til omverdenen, noget hun bl.a. beskrev i forbindelse med sin rejse til Färøerne i julen, hvor kontakten med familien ikke på nogen måde havde betydning for hendes oplevelser, snarere forstærkede oplevelsen af ensomhed. Disse følelser oplever hun stadig i en vis udstrækning.


Herudover har hun i hele behandlingsperioden haft meget vanskeligt ved at tale om selve handlingsforløbet, og dele af dette, idet hun har genoplevet angsten og følelsen af hjælpeløshed når hun har talt om dette. Dette har medført stærkt fysisk ubehag i form af ikke at være inde i kroppen, ikke at blive set, ikke at kunne få kontakt og også at opleve angst for fysisk skade. Og at være viljeløs og handlingslammet, at give op.


De symptomer jeg har set og forsøgt at bearbejde med hende svarer til nogle af manifestationerne i en posttraumatisk stressforstyrrelse, i form af stærke ubehag ved at tænke eller tale om hændelsen, svækkelse af interessen for betydningsfulde aktiviteter, følelse af at være adskilt fra andre, trang til isolation, ønsker at være i fred, nedsat hukommelse og koncentrationsproblemer (har måttet opgive at læse for tiden) øget intensitet af symptomer som angst og hjælpeløshed, når hun mindes om begivenhederne. Herudover føler hun en stor træthed, føler sig stresset, svag og utroligt såret både af selve voldtægten, men også af de efterfølgende konsekvenser af både anmeldelsen og de personlige forhold, som er blevet forstyrret.


Alle disse symptomer svarer til reaktionerne hos en person som har været udsat for stærkt belastende oplevelser.


Behandlingen forventes at blive langvarig, også grundet den lange tid der kommer til at gå før retssagen kan afsluttes, og hun kan opleve at hændelserne kan lægges bag hende i den udstrækning det bliver muligt.


Men der er tale om en ressourceperson der langsomt er i bedring, nu kan indgå i en nærmere kontakt og som ønsker at realisere sine planer på linie med tidligere både privat og studiemæssigt.«


På Politimesterens foranledning afgav psykolog Kirsten Pedersen endelig den 28. december 2002 sin tredje erklæring, der er sålydende:


»På foranledning af Politimesteren skal jeg nedenstående til brug for straffesagen og med samtykke fra F, redegøre for det psykologiske behandlingsforløb, som har fundet sted siden min sidste erklæring af 5. marts d.å. til d.d.


Der har indtil nu været gennemført i alt 25 konsultationer.


I de tidligere fremsendte erklæringer er beskrevet, hvorledes F i chokfasen (perioden straks efter hændelsen) var ude af stand til at give en sammenhængende beskrivelse af hele forløbet, idet de fysiske og psykiske ubehag ved genoplevelsen af hændelsen, var så stærke, at de føltes umulige for hende at overvinde.


Efter en periode blev det muligt at komme igennem til hende, hvorefter hun under dybt ubehag og under afslapning gav en sammenhængende lang beskrivelse af sine oplevelser. Det var meget vanskeligt for hende at beskrive følelsen af at være helt alene, uden mulighed for at få forbindelse til andre mennesker omkring sig, og følelsen af ikke at existere var fremtrædende hos hende. Det indre kaos hun oplevede var tilsyneladende så smertefuldt, at hun kun har kunnet reagere ved at rette sin opmærksomhed bort fra oplevelsen.


I den fase hun befinder sig i nu, arbejder hun fortsat på at genetablere sin gamle identitet, men hun oplever stadig tab af interesse for tidligere aktiviteter, både i forhold til studiet, som hun i lang tid ikke har kunnet koncentrere sig om, og i forhold til aktiviteter der tidligere har gjort hende glad og som har fyldt hendes tilværelse. Hun har oplevet vanskeligheder i forhold til intimitet og hun har haft enkelte episoder med overdrevent alkoholforbrug og i disse situationer har hun genoplevet tab af kontakt med omverdenen efterfulgt af stærkt ubehag, og også, at hun har haft svært ved at tænke på disse episoder. >> 760 >>


En lav selvfølelse, selvbebrejdelser og følelse af hjælpeløshed har i disse situationer overvældet hende, noget som hun selv har beskrevet som en form for depression. Hun beskriver at hun har haft og stadig har et billede af sig selv som et menneske, hun har svært ved at genkende som sig selv.


Det er min psykologfaglige vurdering at F har udviklet et posttraumatisk stresssyndrom og dermed i lang tid fremover vil have brug for psykologbehandling og at hun langsomt er ved at erkende, at hendes tidligere funktionsmåde er blevet erstattet med en livsstrategi, hvor fravær af initiativ, humor, følelse af livskraft ligger ude i fremtiden og ikke for nærværende giver hende sikkerhed for at mestre livet, som hun tidligere har oplevet.«


Under domsforhandlingen afsagde landsretten den 25. juni 2003 sålydende

kendelse:


»På den bevisfortegnelse, der af statsadvokaten er udfærdiget til brug for ankesagen, er anført bl.a.:


»B. Dokumenter.


Der vil blive afspillet opkald til alarmcentralen fra F, ligesom der vil blive dokumenteret teknisk erklæring vedrørende opkaldet, jf. bilag 103 ff.


Tekniske erklæringer med tilhørende fotomapper samt lægelige erklæringer og udtalelser, jf. ekstrakt 3.


- samt sagens øvrige [dokumenter] i fornødent omfang«.


De nu omtvistede erklæringer, der alle er udfærdiget af klinisk psykolog Kirsten Pedersen, og som er udfærdiget forud for byretssagen, kan ikke anses for »ensidigt indhentede«.


Erklæringerne er optaget i ekstrakt III, og dokumentation af disse bilag kan herefter ikke nægtes med den begrundelse, at materialet ikke er anført på bevisfortegnelsen.


De pågældende erklæringer, der ikke indgår i bedømmelsen af de tiltaltes skyld, men som - i tilfælde af domfældelse - vil kunne belyse de følger, episoden har haft og har for F, tillades herefter undtagelsesvis dokumenteret, jf. retsplejelovens § 877, stk. 3.«


T4 er yderligere straffet ved bl.a. Vestre Landsrets ankedom af 7. februar 2003 med fængsel i 1 år og 6 måneder og en bøde på 25.000 kr. for bl.a. overtrædelse af straffelovens § 216, stk. 1, § 224, jf. § 216, stk. 1, alt jf. § 23, og § 232, og ved Retten i Roskildes dom af 19. september 2003 med fængsel i 60 dage for overtrædelse af straffelovens § 244, jf. § 247, stk. 2, jf. § 21, og lov om euforiserende stoffer. De her nævnte straffe er fastsat som tillægsstraffe til den straf, som landsretten har udmålt i nærværende sag, jf. straffelovens § 89.

Højesterets begrundelse og resultat



Erklæringer afgivet af autoriserede psykologer må - ligesom lægeerklæringer - anses for omfattet af retsplejelovens § 877, stk. 2, nr. 5, og kan derfor som udgangspunkt anvendes som bevis. Dette gælder også i tilfælde, hvor erklæringen kan have betydning for bedømmelsen af skyldspørgsmålet.


Under sagens behandling for byretten frafaldt anklagemyndigheden efter protest fra forsvarerne sit ønske om at dokumentere de tre erklæringer fra autoriseret psykolog Kirsten Pedersen. På denne baggrund burde erklæringerne - når anklagemyndigheden alligevel ønskede at dokumentere dem i landsretten - udtrykkeligt have været anført på bevisfortegnelsen. Højesteret finder dog ikke, at landsretten af denne grund burde have nægtet anklagemyndigheden tilladelse til at dokumentere erklæringerne. Det bemærkes herved, at de tiltalte - da de blev bekendt med, at erklæringerne skulle dokumenteres - ikke var afskåret fra at fremsætte begæring om, at Kirsten Pedersen blev indkaldt til at afgive forklaring som vidne, eller om, at der blev stillet yderligere spørgsmål til hende eller til andre sagkyndige. De tiltalte fremsatte imidlertid ikke begæring herom. Heller ikke indholdet af erklæringerne eller det forhold, at F var i behandling hos Kirsten Pedersen, kan begrunde, at landsretten burde have nægtet tilladelse til dokumentationen.


Landsretten har således ikke begået rettergangsfejl ved at tillade anklagemyndigheden at dokumentere de tre erklæringer fra psykolog Kirsten Pedersen. Det bemærkes, at dokumentationen heller ikke kan anses for stridende mod art. 6 i Den Europæiske Menneskerettighedskonvention.


Det fremgår af landsrettens begrundelse, at landsretten har anset det for bevist, at de tiltalte i forening foretog de i anklageskriftet beskrevne handlinger - herunder at T5 gennemførte samleje med F - og at de var klar over, at F ikke deltog frivilligt i de seksuelle forhold. Der foreligger derfor ikke nogen forkert anvendelse af straffeloven ved, at T4 og T5 ligesom de øvrige tiltalte er anset for skyldige i overtrædelse af straffelovens § 216, stk. 1, jf. til dels § 224, uanset om de først måtte være kommet ned i gården ret sent i forløbet.


Højesteret tiltræder, at de tiltalte under de foreliggende omstændigheder bør idømmes samme straf.


Seks dommere - Marie-Louise Andreasen, Poul Sørensen, Torben Melchior, Peter Blok, Niels Grubbe og Lars Bay Larsen - udtaler herefter følgende:


Forholdene er begået forud for den strafskærpelse, der blev gennemført ved lov nr. 380 af 6. juni 2002. Vi finder herefter, at straffene på fængsel i 2 år er passende bestemt. Vi stemmer derfor for at stadfæste dommen. >> 761 >>


Dommerne Hermann og Per Sørensen finder, at forholdene er af en sådan karakter og grovhed, at straffen for hver af de tiltalte bør forhøjes til fængsel i 2 år 6 måneder.


Afgørelsen træffes efter stemmeflertallet.

Thi kendes for ret:


Landsrettens dom stadfæstes.


T1-T5 skal i forening betale sagens omkostninger for Højesteret, idet de tiltalte dog hver især skal betale salæret til deres forsvarer.