TfK 2011.405 VLD


V.L.D. 25. januar 2011 i anke 1. afd. S-2312-10

 

Anklagemyndigheden mod T (adv. Tage Kragbak, Aalborg).
(Torben Geneser, Kurt Rasmussen og Hanne Kildal).

Retten i Aalborgs dom af 30. september 2010:



Anklageskrift er modtaget den 10. maj 2010.


T er tiltalt for


1. spirituskørsel efter færdselslovens § 117, jf. § 53, stk. 1, og overtrædelse af § 118, jf. § 3, stk. 1, ved den 31. marts 2010 kl. 21.30 at have ført varebil - - - ad Gl. Tingvej, 9600 Års uden at udvise agtpågivenhed og efter at have indtaget spiritus i et sådant omfang, at alkoholkoncentrationen i blodet under eller efter kørslen oversteg 0,50 promille. Som følge heraf kørte han over fortov og ind i buskads. En blodprøve udtaget samme dag kl. 22.33 viste 2,31 promille ethanol.


2. overtrædelse af færdselslovens § 117 d, stk. 2, jf. § 56, stk. 1, ved den 17. maj 2010 ca. kl. 14.18 at have ført personbil - - - ad Viborgvej i sydlig retning, 9670 Løgstør selv om hans førerret var midlertidigt inddraget af politiet.


Påstande


Anklagemyndigheden har nedlagt påstand om bøde og fængsel.


Anklagemyndigheden har påstået, at tiltalte skal frakendes retten til at føre motordrevet køretøj, hvortil der kræves kørekort, og at frakendelsen skal ske ubetinget, jf. færdselslovens § 126, stk. 1, nr. 1, jf. § 128.


T har nægtet sig skyldig.


Sagens oplysninger


T har forklaret som gengivet i retsbogen.


A har som vidne forklaret som gengivet i retsbogen.


Politiassistent P har som vidne forklaret, som gengivet i retsbogen.


Landbetjent M har som vidne forklaret som gengivet i retsbogen.


Der blev den 31. marts 2010 kl. 22.33 taget en blodprøve fra tiltalte. I blodprøven blev der fundet en mindsteværdi på 2,31 promille alkohol.


Tiltaltes midlertidige kørekort udløb den 30. april 2010 og blev inddraget af politiet fra den 4. maj 2010.


Kriminalforsorgen har foretaget en undersøgelse af tiltaltes personlige forhold og har skønnet, at tiltalte er egnet til at modtage en betinget dom med vilkår om samfundstjeneste/at tiltalte har behov for alkoholistbehandling.


Rettens begrundelse og afgørelse


Det fremgår af H's vidneforklaring, at tiltalte i forbindelse med kørslen tog fat i rattet, og at bilen derefter kørte over fortovskanten. Det fremgår herudover, at H slukkede for bilens motor, inden han forlod bilen, hvor tiltalte fortsat opholdt sig. Det fremgår af A's forklaring, at bilens motor var i gang, og at den var i høje omdrejninger, som om bilens fører forsøgte at bakke ud. Vidnet har forklaret, at der kun var én person i bilen, og at han kom ud af førersiden. Vidnet fulgte sammen med naboen denne person hen til huset, hvorefter politiet ankom. Politiassistent P har forklaret, at tiltalte herefter blev anholdt, og at han på anholdelsestidspunktet havde bilens nøgler i lommen. Henset hertil må det lægges til grund, at tiltalte dels ved at have grebet fat i rattet, hvorved bilen kørte op over kantstenen, og dels ved efterfølgende at have startet bilen efter, at H forlod bilen, er skyldig i spirituskørsel som angivet i anklageskriftet.


Vedrørende forhold 2 kan det lægges til grund, at tiltalte den 4. maj 2010 i forbindelse med efterafhøring vedrørende forhold 1 afleverede sit kørekort til landbetjenen. Tiltalte har om baggrunden for, at han førte bil den 17. maj 2010, forklaret, at landbetjenten gav ham det indtryk, at han fortsat godt måtte køre. Landbetjent M har forklaret, at han til tiltalte oplyste, at tiltalte herefter ikke måtte køre bil. Under hensyn hertil og til, at det er ubestridt, at tiltaltes kørekort var inddraget, findes tiltalte skyldig i forhold 2.


Straffen fastsættes til en bøde på 1.500,00 kr., jf. færdselslovens § 117, stk. 1, jf. §, og § 118, stk. 1, nr., jf. §


Forvandlingsstraffen fastsættes som nedenfor bestemt.


Straffen fastsættes til fængsel i 20 dage, jf. færdselslovens § 117, stk. 2, nr. 1, jf. stk. 1, jf. § 53, stk. 1, og en bøde på 1.500,00 kr., jf. færdselslovens § 118, stk. 1, jf. § 3, stk. 1, og § 117d, stk. 2, jf. § 56, stk. 1.


Tiltalte har erklæret sig villig til at udføre samfundstjeneste.


Da tiltalte efter Kriminalforsorgens erklæring er egnet hertil, gøres dommen betinget, med de vilkår, der er anført nedenfor, jf. straffelovens § 62 og § 63, jf. § 56, stk. 2.


Tiltalte skal betale en tillægsbøde på 9.000,00 kr., jf. straffelovens § 64, jf. § 58, stk. 2.


Forvandlingsstraffen fastsættes som nedenfor bestemt.


Tiltalte frakendes retten til at føre motordrevet køretøj, hvortil der kræves kørekort, i 3 år fra den 30. april 2010, jf. færdselslovens § 126, stk. 1, nr., jf. § 128.


- - -

Vestre Landsrets dom:



Retten i Aalborg har den 30. september 2010 afsagt dom i 1. instans (- - -).


- - -


Påstande


Tiltalte har påstået frifindelse i forhold 1 og formildelse, således at han idømmes en bøde på 1.500 kr. i forhold 2.


Anklagemyndigheden har påstået stadfæstelse.


Anklagemyndigheden har under hovedforhandlingen i landsretten ønsket at ændre anklageskriftet i forhold 1, således at der efter »9600 Års« indsættes »ved som passager at have grebet fat i rattet«, og at der i andet sidste punktum i stedet for »han« skrives »bilen«, og efter »buskads« indsættes, »hvorefter han startede bilen med henblik på kørsel fra stedet«.


Forsvareren har protesteret herimod.


Landsretten har i den forbindelse afsagt kendelse om, at den ændring af anklageskriftet, som anklagemyndigheden har ønsket at foretage, ligger ud over, hvad der er omfattet af adgangen til at berigtige tiltalen, jf. retsplejelovens § 917, stk. 1, jf. § 836, stk. 2. Det tillodes derfor ikke anklagemyndigheden at ændre anklageskriftet.


Forklaringer


Tiltalte og vidnerne A og H har for landsretten i det væsentlige forklaret som i 1. instans.


Tiltalte har supplerende forklaret, at han, da han blev sigtet på stedet for spirituskørsel, sagde til politiet, at han ikke havde ført bilen. Han sagde ikke, hvem det var, der så havde ført bilen. Da han var til afhøring hos landbetjenten den 4. maj 2010, fortalte han heller ikke, hvem det var, der havde ført bilen. Han ønskede ikke umiddelbart at oplyse navnet på den pågældende, da de ikke havde talt sammen efter episoden. Han mener dog ikke, at han ved denne afhøring ligefrem nægtede at oplyse navnet. Han kan ikke huske, hvad der skete i forbindelse med uheldet, herunder om han skulle have taget fat i rattet. Motoren kørte med høje omdrejninger efter ulykken. Han sad i passagersiden, men han kunne ikke komme ud den vej. Han kravlede derfor over i førersiden og steg ud. Han mener også, at han slukkede for motoren og tog bilnøglerne ud. Han forsøgte ikke at køre bilen eller at bakke den væk fra stedet. Ved afhøringen hos landbetjenten den 4. maj 2010 afleverede han det midlertidige kørekort.


A har supplerende forklaret, at han var på uheldsstedet mellem et halvt og et helt minut efter, at han hørte et brag. Han opholdt sig på første sal, da han hørte braget. Da han kom ud, så han en mand, der sad på førersædet, og motoren var i gang. Bilen var ikke i bevægelse, da forhjulet mod vejen var ekset. Vidnet var ikke den første, der var på stedet, og han kan ikke sige, om den, der sad i bilen, forsøgte at køre fra stedet. Han har ikke hørt fra de andre tilstedeværende, at der skulle have været endnu en person i bilen. Foreholdt forklaringen gengivet i retsbogen for byretten har han forklaret, at det godt kan passe, at motoren havde høje omdrejninger, og at det lød som om, at føreren forsøgte at bakke bilen. Han mener, at der var fri adgang ud af døren i passagersiden. Den person, som han så, var også den person, som politiet tog med sig.


H har supplerende forklaret, at tiltalte blev voldelig, da vidnet vækkede ham ved Års. Tiltalte slog blandt andet vidnet på skulderen, og som følge af uroen i bilen kørte denne ind over fortovet. Han kan ikke huske, om tiltalte på dette tidspunkt havde fat i rattet. Foreholdt den forklaring, der fremgår af retsbogen for byretten, hvorefter vidnet skulle have forklaret, at tiltalte skulle have taget fat i rattet, har vidnet forklaret, at han ikke kan huske det i dag, men at det nok er en rigtig forklaring. Tiltalte fortsatte med at være tosset, så vidnet ville bare væk derfra. Vidnet var lidt febrilsk, så han kan ikke lige huske, hvad der herefter skete. Foreholdt forklaringen gengivet i retsbogen for byretten, hvorefter vidnet skulle have slukket for motoren, har vidnet forklaret, at han ikke husker det i dag, og at han i øvrigt mener, at han også i byretten gav udtryk for usikkerhed.


Landsrettens begrundelse og resultat



Anklagemyndigheden har i ankemeddelelse med anklageskrift nedlagt påstand om skærpelse og har anført, at tiltalte sættes under tiltale ved landsretten til straf i overensstemmelse med byrettens bevisresultat.


Det fremgår blandt andet af byrettens dom, at tiltalte er fundet skyldig i spirituskørsel dels ved at have grebet fat i rattet, hvorved bilen kørte op over kantstenen, og dels ved efterfølgende at have startet bilen, efter at H forlod bilen.


Anklagemyndigheden har for landsretten påstået tiltalte dømt i samme omfang som for byretten, og har subsidiært påstået tiltalte dømt for under de angivne omstændigheder at have forsøgt at føre bilen.


Da det, tiltalte er dømt for i byretten i forhold 1, ikke kan anses for omfattet af tiltalen, frifindes tiltalte i dette forhold, jf. retsplejelovens § 917, stk. 1, jf. § 883, stk. 3.


I forhold 2 idømmes tiltalte en bøde på 1.500 kr., jf. færdselslovens § 117 d, stk. 2, jf. § 56, stk. 1.


Forvandlingsstraffen er fængsel i 6 dage.


- - -