UfR 2002.2625
 

 

H.K. 5. september 2002 i sag 320/2002

Rigsadvokaten mod T (adv. Torben Bagge, Frederiksberg, e.o.).

Landsrettens dom er afsagt 3. maj 2002. Dommen blev anket af tiltalte. Den 15. maj 2002 kontraankede anklagemyndigheden til skærpelse. Den 23. maj meddelte tiltalte gennem sin forsvarer, at han tilbagekaldte sin anke under forudsætning af, at anklagemyndigheden frafaldt kontraanken. 30. maj meddelte anklagemyndigheden, at anklagemyndigheden frafaldt kontraanken. I en skrivelse af 31. maj til Højesteret meddelte tiltaltes forsvarer til Højesteret, at tiltalte ønskede at tilbagekalde sit ankeafkald. Af skrivelsen fremgik blandt andet:

" . . jeg (er) blevet kontaktet af min klient. Pågældende oplyser, at han ønsker at fastholde anken og dermed tilbagekalde sit ankeafkald. Ankeafkaldet var betinget af, at anklagemyndigheden frafaldt eventuel kontraanke, og svar herpå ses endnu ikke at være modtaget.

Min klient begrunder sin beslutning med, at han efter dommen har været psykisk meget langt nede og derfor ikke umiddelbart har kunnet overskue sin situation og derfor ønskede, at sagen ikke skulle ankes.

Imidlertid har pågældende nu haft lejlighed til at revurdere sin situation og har fået det psykisk bedre, hvorfor anken nu ønskes fastholdt.«

Højesteret afsagde derpå kendelse om spørgsmålet om, hvorvidt tiltaltes anke kunne admitteres til særskilt behandling, jf. retsplejelovens § 953. Af kendelsen fremgår blandt andet følgende:

"I påkendelsen har deltaget tre dommere: Hornslet, Peter Blok og Poul Søgaard.

Rigsadvokaten har principalt nedlagt påstand om afvisning af anken. Hvis anken admitteres, har Rigsadvokaten nedlagt påstand om skærpelse.

T har nedlagt påstand om, at anken admitteres.

Rigsadvokaten har til støtte for afvisningspåstanden gjort gældende, at domfældtes ankefrafald, der er fremkommet efter udløbet af den ordinære ankefrist i retsplejelovens § 948, må anses for bindende. Tilbagekaldelsen af ankefrafaldet må sidestilles med en anke indgivet efter ankefristens udløb. Betingelserne efter retsplejelovens § 949, stk. 2, for at se bort fra overskridelse af ankefristen er ikke opfyldt, idet der ikke foreligger forhold, der gør det antageligt, at den omstændighed, hvorpå anken grundes, først senere er blevet domfældte bekendt, eller at fristens oversiddelse i øvrigt skyldes grunde, som ikke kan tilregnes domfældte. Den omstændighed, at anklagemyndighedens beslutning om at frafalde kontraanken ikke nåede at komme til domfældtes kundskab, før han tilbagekaldte sit ankefrafald, bør ikke ændre herved.

T har til støtte for påstanden om admittering af anken anført, at han ved ankefrafaldet fremsatte et tilbud, der var betinget af, at anklagemyndigheden frafaldt sin kontraanke. Dette tilbud var ikke blevet accepteret af anklagemyndigheden, før han ved skrivelsen af 31. maj 2002 meddelte, at han opretholdt anken. Anken må derfor - som iværksat ved domsafsigelsen den 3. maj 2002 - betragtes som rettidig, og der er således som udgangspunkt ikke tale om et admitteringsspørgsmål. Han var ved ankefrafaldet tydeligt påvirket af landsrettens dom og kunne ikke overskue konsekvensen.

Højesterets bemærkninger.

Efter det oplyste om T's psykiske tilstand, da han den 21. maj 2002 frafaldt den af ham iværksatte anke af Østre Landsrets dom, og når henses til, at han tilbagekaldte sit ankefrafald allerede den 31. maj 2002, og før ankesagen var hævet, bør han efter Højesterets opfattelse ikke anses for bundet af ankefrafaldet. T's påstand om ankens admittering tages derfor til følge.

Anklagemyndigheden er under disse omstændigheder ikke bundet af sin erklæring om frafald af kontraanken. Anklagemyndighedens subsidiære påstand om adgang til under sagen at nedlægge påstand om skærpelse tages derfor til følge.

Thi bestemmes:

Den af tiltalte, T, iværksatte anke af Østre Landsrets dom af 3. maj 2002 admitteres.

Anklagemyndigheden kan under sagen nedlægge påstand om skærpelse."