TfK 2007.201/2 HK
 

 

H.K. 8. december 2006 i sag 453/2006

Anklagemyndigheden mod T (adv. Ulrik Rasmussen, Kbh.).


Østre Landsrets kendelse 5. januar 2006 (18. afd.)



(Nils Erik Jensen, Inge Neergaard Jessen, Jóannes Madsen (kst.)).


Der fremlagdes brev af 20. december 2005 med bilag fra Statsadvokaten for København med anmodning om, at T's anke afvises efter retsplejelovens § 965c, stk. 3, 2. punktum, eller analogien heraf, under henvisning til at det ikke har været muligt at forkynde anklagemyndighedens ankemeddelelse med anklageskrift af 10. november 2005 for domfældte.


Endvidere fremlagdes brev af 28. december 2005 fra den for domfældte beskikkede forsvarer, advokat Ulrik Rasmussen, hvori det anføres, at der ikke foreligger tilstrækkeligt grundlag for at afvise anken.


De modtagne bilag var til stede.


Det fremgår af sagen, at T ved Københavns Byrets dom af 4. november 2005 blev idømt en straf af fængsel i 2 år for overtrædelse af straffelovens § 191. Det fremgår endvidere, at T straks efter domsafsigelsen ankede dommen til frifindelse.


Det fremgår af udskrift af cpr-registeret, at tiltaltes bopæl er ukendt.


I Statsadvokatens brev af 20. december 2005 refereres der således fra rapport af 9. december 2005 fra Københavns Politi vedrørende eftersøgning af T:


»Jeg vedlægger rapport af 9. december 2005 fra Københavns Politi vedrørende eftersøgning af T.


Det fremgår heraf, at der den 8. november 2005 blev sat spærrekort på T med henblik på anholdelse og varetægtsfængsling. Københavns Politi har ikke været i stand til at lokalisere, hvor T opholder sig. Politiet har forsøgt på det seneste tilholdssted i - - -, hos en bekendt, og hos tiltaltes forældre på - - -. Der foreligger endvidere en anholdelsesbeslutning fra Københavns Byret vedrørende en anden sag, og i denne sag er der den 28. november 2005 fremsendt anholdelsesbeslutning til Gentofte Politi. Gentofte Politi har overfor Københavns Politi oplyst, at man ikke kender til tiltaltes mulige opholdssteder.


Tiltaltes far, - - -, har den 6. december 2005 overfor - - - Politi oplyst, at tiltalte ikke var til stede, at han befinder sig et sted i København »hos sine venner«, og at han vil melde sig efter nytår. Herudover er der den 7. december 2005 foretager 2 forgæves søgninger af tiltalte hos T's forældre. Københavns Politi skønner, at det ikke er muligt at finde T.«


Efter votering afsagdes sålydende

Kendelse:


Domfældte, hvis bopæl efter cpr-registeret er ukendt, har ikke har givet politi eller anklagemyndighed fornøden underretning om sin bopæl eller sit opholdsted. Herefter, og da forkyndelse af ankemeddelelse, som er søgt gennemført, ikke har været mulig af grunde, der skyldes domfældte, afvises domfældtes anke i medfør af retsplejelovens § 965c, stk. 3, 2. pkt.

Thi bestemmes:


T's anke afvises.

Højesterets kendelse.



I tidligere instans er afsagt kendelse af Østre Landsrets 18. afdeling den 5. januar 2006. Procesbevillingsnævnet har den 18. september 2006 meddelt tilladelse til, at kendelsen indbringes for Højesteret.


I påkendelsen har deltaget tre dommere: Wendler Pedersen, Poul Søgaard og Niels Grubbe.


Påstande


T har påstået, at Østre Landsrets kendelse af 5. januar 2006 ændres, således at hans anke af Københavns Byrets dom af 5. november 2005 realitetsbehandles.


Anklagemyndigheden har påstået stadfæstelse. 


Supplerende sagsfremstilling


Statsadvokaten for København, Frederiksberg og Tårnby har den 1. juli 2006 oplyst bl.a.:


»Endeligt blev det den 3. januar 2006 meddelt Østre Landsret, at T var blevet varetægtsfængslet. Østre Landsret var altså bekendt med, at T var varetægtsfængslet og principielt kunne få forkyndt ankemeddelelsen, da landsretten den 5. januar 2006 besluttede at afvise hans anke.«


Anbringender


T's forsvarer har anført, at han umiddelbart efter den 21. november 2005 meddelte T's forældre, at sagen var berammet til den 31. januar 2006, og at forældrene gav T besked herom. T's holdning har hele tiden været, at han ønskede at være på fri fod i julen og nytåret, og at han ville melde sig frivilligt umiddelbart efter nytår. Disse oplysninger har T's forældre videregivet til politiet. T's forældre har oplyst, at politiet på intet tidspunkt har været på adressen for at forkynde en tilsigelse til landsretten, men alene har henvendt sig for at anholde T. Forkyndelse af en tilsigelse kunne være sket over for forældrene, jf. retsplejelovens § 157, stk. 1, nr. 2, litra a. T var varetægtsfængslet, da landsretten traf afgørelse om afvisning. Det må også tillægges vægt, at det over for politiet er oplyst, at T ville melde sig efter nytåret, og at han hele tiden har været interesseret i at give møde til ankesagen. Hvis anken ikke havde været afvist, var ankesagen utvivlsomt gennemført.


Rigsadvokaten har anført, at ankestævningen principielt kunne have været forkyndt for T, da han meldte sig den 3. januar 2006, men at det er ikke afgørende for, om anken burde have været afvist. Det afgørende er, om det var muligt i rimelig tid inden den berammede domsforhandling at forkynde ankemeddelelsen, hvilket ikke er tilfældet. Sagen er ikke ukompliceret, og det er af afgørende betydning for prioritering af opgaverne i anklagemyndigheden, om sagen skal domsforhandles, eller om den bortfalder. T måtte i hvert fald fra den 7. november 2005 anses for undvegen. Det var derfor den 20. december 2005 forsvarligt at påstå sagen afvist af ressourcemæssige grunde. Det er ikke rimeligt, at T unddrager sig varetægtsfængsling og forkyndelse og herefter selv sætter fristen for, hvornår han vil indfinde sig i fængslet og lade ankestævningen forkynde for sig, idet dette tidspunkt kan ligge så tæt på domsforhandlingstidspunktet, at det ikke levner de involverede parter rimelige arbejdsvilkår. Det var ikke muligt at foretage en lovlig forkyndelse for T på forældrenes adresse, blot fordi det var oplyst, at han til tider opholdt sig der, jf. retsplejelovens § 157, stk. 1, nr. 2, litra a.

Højesterets begrundelse og resultat



T meldte sig selv til politiet den 3. januar 2006 og var således frihedsberøvet, da landsretten ved kendelse af 5. januar 2006 afviste hans anke af Københavns Byrets dom af 4. november 2005. Ankesagen var berammet til domsforhandling den 31. januar 2006. Uanset at det på grund af T's forhold ikke forud for den 3. januar 2006 havde været muligt at forkynde anklagemyndighedens ankemeddelelse for ham, finder Højesteret herefter, at der ikke har været fornødent grundlag for at afvise hans anke i medfør af retsplejelovens § 965, stk. 3, 2. punktum. Højesteret ophæver derfor kendelsen.

Thi bestemmes:


Den påkærede kendelse ophæves, således at den af T iværksatte anke af Københavns Byrets dom af 4. november 2005 genoptages til behandling i Østre Landsret.