UfR 2013.354Ø
 

 

Ø.L.K. 24. oktober 2012 i kære 22. afd. nr. S-3251-12

(Jens Kruse Mikkelsen, Bo Østergaard, Karsten Bo Knudsen).

Anklagemyndigheden mod A (adv. Peter Frandsen, Kbh., besk.), B (adv. Jørgen Lange, Kbh., besk.), C (adv. Peter Frandsen, Kbh., besk.), D (Peter Frandsen, Kbh., besk.), E (Carsten Fentz, Kbh., besk.).


Københavns Byrets kendelse 2. oktober 2012, SS 4-14577/2012.



Den 1. november 2011 blev de ovennævnte 1) truffet i en lejlighed, hvor politiet indfandt sig på baggrund af anonym oplysning om, at D stod for salg af narkotika, og at der på adressen befandt sig personer, der gemte stof for D i kroppens hulrum.


Politiet havde også tidligere foretaget ransagning på stedet, der efter det oplyste er en kendt narkoadresse.


Under aktionen fandtes mere end 100 g kokain, herunder 87,5 g fordelt i 9 stk. bodypacks, og et større kontantbeløb. >> 355 >>


Alle fem personer blev bragt til hospital, hvor de blev underkastet undersøgelse af legemets hulrum.


Der blev ikke herunder fundet narkotika.


D og E blev sigtet og er efterfølgende dømt.


Efter anmodning fra de fem er sagen af anklagemyndigheden indbragt for retten med anmodning om godkendelse af indgrebet.


Der er under sagen fremlagt redegørelse af 25. april 2012 fra Københavns Politi til statsadvokaten.


Det fremgår heraf, at A efter indgrebet blev afhørt med tilkendegivelse om, at ikke var sigtet, og at B samt C ikke blev afhørt, samt at disse tre blev løsladt ud på natten.


D og E blev anholdt og fremstillet i grundlovsforhør den 1. november, hvor de blev varetægtsfængslet.


Spørgsmålet om indgrebets lovlighed blev ikke berørt under grundlovsforhøret.


Anklagemyndigheden har nedlagt påstand om, at indgrebet kendes lovligt og har anført, at indgrebet med rette er foretaget på øjemedet, og at betingelserne i retsplejelovens § 792 a, stk. 2, var opfyldt.


Anklagemyndigheden har beklaget, at der er fejl og mangler i rapporterne i relation til anholdelse og sigtelser, og at det ikke står klart, om der blev givet samtykke til indgrebet.


Alle fem må anses for i realiteten at have været sigtet på det pågældende tidspunkt, selv om det ikke fremgår af politirapporterne, og oplysningerne om indgrebet fremgik af de rapporter, der forelå under grundlovsforhøret.


Forsvarerene har nedlagt påstand om, at indgrebet ikke kendes lovligt og det er herunder anført, at A, B og C efter rapporterne ikke var sigtet, hvorfor betingelserne i § 792 a i hvert fald ikke var opfyldt for disse.


Endvidere er gjort gældende, at det meget alvorlige og udmygende indgreb med undersøgelse af legemets hulrum, skanning og røntgenundersøgelse var helt unødvendigt, idet personerne kunne have været tilbageholdt i nogle timer, så det ved »naturlig afgang« kunne konstateres, om de bar stoffer i kroppen.


Dertil kommer, at indgrebet skulle have været indbragt for retten straks, da der ikke forelå samtykke.

Rettens bemærkninger og afgørelse:



Efter oplysningerne til politiet om, at der på det pågældende tidspunkt var personer på stedet, og at der var personer, der opbevarede stof i legemets hulrum, finder retten, at indsats måtte ske på øjemedet og ikke kunne afvente indbringelse af spørgsmålet for retten.


For så vidt angår A, B og C kan disse tre personer efter det foreliggende ikke anses for at have været sigtet på tidspunktet for indgrebets foretagelse, og betingelserne i § 792 a har derfor ikke været opfyldt.


For så vidt angår D og E må det efter politirapporterne anses godtgjort, at D inden indgrebet blev sigtet for overtrædelse af straffelovens § 191, og at E inden indgrebet blev sigtet for salg af narkotika.


Efter rapporterne og redegørelsen fra Københavns Politi findes det ikke godtgjort, at der har foreligget samtykke til foretagelse af indgrebet.


Retten finder endvidere, at konstatering af, hvorvidt personerne havde stoffer gemt i kroppen, kunne have været opnået ved at holde de pågældende personer under observation i forholdsvis få timer.


Det meget alvorlige indgreb findes således ikke at kunne anses for at have været af afgørende betydning for efterforskningen og retten finder derfor ikke, at betingelserne i § 792 a og § 792 d har været opfyldt, ligesom indgrebet under de foreliggende omstændigheder har været uforholdsmæssigt, jf. § 792 e.

Derfor bestemmes:


Legemsindgrebet foretaget over for de fem nævnte personer den 1. november 2011 findes ikke at have været lovligt.


Det må efter det foreliggende fastslås, at der i hvert fald kort efter indgrebet blev protesteret herimod, og spørgsmålet om indgrebets lovlighed skulle derfor af anklagemyndigheden være indbragt for retten umiddelbart.


At protesten fremgik af politirapport, der forelå under grundlovsforhøret, kan ikke anses for indbringelse af spørgsmålet, da spørgsmålet ikke blev rejst af anklager under grundlovsforhøret.


Det må derfor påtales, at spørgsmålet ikke blev indbragt for retten indenfor den i loven fastsatte frist.

Østre Landsrets kendelse.


Anklagemyndigheden har kæret Københavns Byrets kendelse af 2. oktober 2012 (- - -), hvorefter legemsindgreb over for de indkærede blev kendt ulovlige.


Anklagemyndigheden har indgivet kæreskrift.


E ved forsvareren, advokat Carsten Fentz har i tilknytning hertil kæret Københavns Byrets afgørelse om sagsomkostninger i dom afsagt den 24. januar 2012 (SS 1-25270/2011), under henvisning til at E efterfølgende af politiet er opkrævet sagsomkostninger, der formentlig omfatter udgiften til foretagelse af legemsundersøgelsen på Hvidovre Hospital, som nu af byretten er kendt ulovlig.

Landsrettens begrundelse og resultat:



Det fremgår af sagen, at politiet den 31. oktober 2011 kl. 21.14 foretog ransagning af D's lejlighed på grundlag af et anonymt tip om, at der blev solgt kokain fra lejligheden. Til stede i lejligheden var de indkærede i denne sag samt to yderligere personer. Ved ransagning af  lejligheden og visitation af E fandt politiet i alt ca. 110 gram kokain samt 6.950 kr. i kontanter. Hovedparten af kokainen befandt sig i 10 såkaldte »bodypacks«, det vil sige indpakket i små plastikposer omviklet med cellofan og gummi eller tape, så de var egnet til opbevaring i mave-/tarmsystemet - ved indtagelse oralt eller analt - eller i en kvindes vagina.


Det fremgår af anholdelsesrapporter vedrørende D og E, at de blev anholdt kl. 21.14 sigtet for salg af narkotika. Der foreligger ikke anholdelsesrapporter eller andre politirapporter, hvoraf det fremgår, at A, B og C blev anholdt eller sigtet. Derimod foreligger der en afhøringsrapport om afhøring af A foretaget den 1. november 2011 kl. 2.00-2.05, hvor hun blev afhørt »uden sigtelse, men gjort opmærksom på, at hun ikke havde pligt til at udtale sig«.


Ifølge det anonyme tip skulle D stå for salget af kokain, mens nogle af de personer, der var til stede i lejligheden, skulle have kokain gemt i vagina eller anus, hvis der skulle bruges en større mængde kokain til køberne.


Efter ransagningen og visitation af alle de tilstedeværende personer i lejligheden besluttede politiet, at de fem indkærede skulle have foretaget en legemsundersøgelse for at se, om de havde gemt narkotika i kroppens hulrum. De blev alle undersøgt manuelt og med røntgen, og E fik også en CT-scanning. Undersøgelserne blev alle foretaget på skadestuen på Hvidovre Hospital omkring og kort efter kl. 1.00 den 1. november 2011. Der blev ikke fundet narkotika på de indkærede personer ved disse undersøgelser.


D og E blev efterfølgende ved Københavns Byrets dom af 24. januar 2012 begge idømt fængsel i 7 måneder for overtrædelse af straffelovens § 191, stk. 1, 1. pkt.


Der foreligger ikke skriftlig dokumentation for, at A, B og C var sigtet i sagen, da legemsindgrebet blev foretaget, og efter legemsundersøgelsens indgribende karakter tiltræder landsretten derfor, at der ikke - til ugunst for de pågældende - er grundlag for at anse dem for sigtede, og at betingelserne for at foretage legemsundersøgelse efter retsplejelovens § 792 a, stk. 2, derfor ikke har været opfyldt i forhold til disse tre indkærede.


For så vidt angår D og E bemærkes, at en legemsundersøgelse efter retsplejelovens § 792 a, stk. 2, kun må foretages, såfremt indgrebet må antages at være af afgørende betydning for efterforskningen. Da beslutningen om at foretage legemsundersøgelse blev truffet, var der allerede fundet en stor mængde kokain i D's lejlighed og hos E. Der forelå derfor fuldt tilstrækkeligt grundlag for at anholde dem begge, og de blev da også begge efterfølgende varetægtsfængslet under et grundlovsforhør den 1. november 2011. Selv om der efter det anonyme tip sammenholdt med fundet af »bodypacks« i lejligheden var indikationer på, at der kunne findes narkotika ved en legemsundersøgelse af personer i lejligheden, tiltræder landsretten under de foreliggende omstændigheder - hvor der allerede var tilstrækkeligt grundlag for at anholde de pågældende - at det intensive indgreb ikke var af afgørende betydning for efterforskningen, idet det ved såkaldt »pottevagt« kunne være konstateret, om de opbevarede narkotika i mave-/tarmsystemet. Betingelserne for at foretage legemsundersøgelse af disse to indkærede har derfor heller ikke været opfyldt.


For så vidt angår byrettens omkostningsafgørelse i dommen af 24. januar 2012 bemærkes, at retten ved en omkostningsafgørelse ikke - ud over forsvarersalæret - tager stilling til, hvilke omkostninger der kan opkræves hos den dømte. E kan derfor ikke ved at kære byrettens omkostningsafgørelse få landsrettens stillingtagen hertil. Hvis politiet efter denne kendelse, hvor indgrebene er fundet ulovlige, måtte opretholde kravet om betaling af udgifter til legemsundersøgelse, kan spørgsmålet herom indbringes for byretten efter retsplejelovens § 998. E's kære af byrettens omkostningsafgørelse afvises derfor.

Thi bestemmes:


Byrettens kendelse om legemsindgreb stadfæstes.


E's kære af byrettens omkostningsafgørelse afvises.