TfK 2008.741/1 ØLK
 

 

Ø.L.K. 1. juli 2008 i kære 2. afd. S-1712-08

(Hedegaard Madsen, Lone Kerrn-Jespersen, Ole Græsbøll Olesen).

Anklagemyndigheden mod T (adv. Henrik Høpner, Lyngby, besk.).


Lyngby Rets dom 28. maj 2008.



Under denne sag, der er behandlet under medvirken af domsmænd, tiltales T for røveri efter straffelovens § 288, stk. 1, nr. 1, ved den 30. januar 2008 kl. ca. 20.30 i - - -, - - - i Værløse, hvor han indfandt sig maskeret med en paintballmaske, ved trussel med en luftpistol, som han rettede mod personalet, at have tvunget souschefen F til fra pengeskabet at udlevere 15.450 kr.


Anklagemyndigheden har i medfør af straffelovens § 69, jf. § 68, 2. pkt., nedlagt påstand om, at tiltalte dømmes til ambulant psykiatrisk behandling ved psykiatrisk afdeling med tilsyn af Kriminalforsorgen, således at Kriminalforsorgen sammen med overlægen kan træffe bestemmelse om indlæggelse.


Anklagemyndigheden har endvidere nedlagt påstand om, at der ikke fastsættes en længstetid for foranstaltningen, men at der fastsættes en længstetid på 1 år for opholdet, jf. straffelovens § 69 a, stk. 2, jf. stk. 1.


Anklagemyndigheden har i medfør af straffelovens § 75, stk. 2, nr. 1, nedlagt påstand om konfiskation af en plasticpose, en nøgle, en sort hue, et par handsker, en Adidas-træningsjakke, et par sorte cowboybukser, 1 par mørkeblå sko, en paintballmaske og en luftpistol.


T er født - - -1985 og er ikke tidligere straffet.


T har erkendt sig skyldig.


T har ikke protesteret mod konfiskationspåstanden.


Der er under domsforhandlingen afgivet forklaring af T.


Kriminalforsorgen har den 4. marts 2008 afgivet erklæring i henhold til retsplejelovens § 808.


Justitsministeriet, Retspsykiatrisk Klinik, har den 29. april 2008 udfærdiget en retspsykiatrisk erklæring. Konklusionen er sålydende:


»Observanden er herefter ikke sindssyg, og han kan ikke antages at have været sindssyg på tidspunktet for den påsigtede kriminalitet. han er normalt begavet, og han lider ikke af epilepsi eller af demens.


Observanden er født og opvokset under følelsesmæssige og materielt trygge kår. han har i barndoms- og ungdomsårene ikke frembudt væsentlige adfærdsforstyrrelser, men han har siden teenageårene haft en hang til spil om penge, og han har som 19-årig haft en serie konsultationer hos psykolog for at imødegå dette problem. i 2007 har han som soldat i militæret været udsat for flere psykisk belastende oplevelser, bl.a. har han uforsætligt forårsaget en kammerats død ved et vådeskud, og han har efter disse oplevelser haft enkelte samtaler med en psykolog. I øvrigt har han aldrig søgt eller modtaget psykologisk eller psykiatrisk behandling. Han har som 22-årig, efter hjemkomst fra et halvt års udstationering som soldat i Irak, udviklet en række symptomer, der tyder på, at han i slutningen af 2007 og begyndelsen af 2008 har haft symptomer på en belastningsreaktion, en tilstand af psykisk ustabilitet, der karakteristisk opstår som følge af involvering i voldsomme hændelser.


Ved aktuelle undersøgelser har observanden fremstået uden tegn på sindssygdom, men personlighedstræk som perfektionisme, mistænksomhed og usmidighed i tænkningen træder tydeligt frem. der er i den psykologiske test fundet tegn på en skrøbelig og usikker realitetstestning. Hans symptomer på belastningsreaktion synes at være i aftagende, og diagnostisk findes det mest sandsynligt, at han er i spontan bedring. Det findes nærliggende at antage, at observandens psykiske tilstand ved tiden for den påsigtede kriminalitet har været ustabil og anderledes end hans personlige normaltilstand, uden at man dog vil betegne hans psykiske tilstand på gerningstidspunktet som sindsygelig.


Observanden har intet misbrug af alkohol eller euforiserende stoffer, og der er ingen holdepunkter for at antage, at patologisk rus har forekommet i forbindelse med den påsigtede kriminalitet.


Observanden findes herefter formentlig omfattet af straffelovens § 69. såfremt han findes skyldig, skal man, jf. samme lovs § 68, 2. pkt., som mere formålstjenlig foranstaltning end evt. straf til imødegåelse af en formentlig ringe risiko for fremtidig ligeartet kriminalitet, anbefale dom til ambulant psykiatrisk behandling ved psykiatrisk afdeling med tilsyn af kriminalforsorgen, således at kriminalforsorgen sammen med overlægen kan træffe bestemmelse om indlæggelse.«

Rettens bemærkninger:



T har uden forbehold erkendt sig skyldig. Tilståelsen støttes af de oplysninger, der i øvrigt foreligger. Det er derfor bevist, at T er skyldig i overtrædelse af straffelovens § 288, stk. 1, nr. 1.


For at forebygge nye lovovertrædelser, og da mindre indgribende foranstaltninger ikke findes tilstrækkelige, skal T undergive sig psykiatrisk behandling som påstået, jf. straffelovens § 69, jf. § 68, 2. pkt.


Under hensyn til arten af den pådømte kriminalitet fastsættes ingen længstetid for den idømte foranstaltning.


Der fastsættes en længstetid på 1 år for opholdet, jf. straffelovens § 69a, stk. 2, jf. stk. 1, nr. 1.


T har været frihedsberøvet fra den 30. januar 2008.


Retten følger påstanden om konfiskation, jf. straffelovens § 75, stk. 2, nr. 1. 

Thi kendes for ret:


T skal undergive sig ambulant psykiatrisk behandling ved psykiatrisk afdeling med tilsyn af Kriminalforsorgen, således at Kriminalforsorgen sammen med overlægen kan træffe bestemmelse om indlæggelse.


Der fastsættes ikke længstetid for foranstaltningen.


Der fastsættes en længstetid på 1 år for opholdet.


Hos T konfiskeres en plasticpose, en nøgle, en sort hue, et par handsker, en Adida- træningsjakke, et par sorte cowboybukser, 1 par mørkeblå sko, en paintballmaske og en luftpistol.


Der skal betales et salær på 23.000 kr. med tillæg af moms til den beskikkede forsvarer, advokat Henrik Høpner. ½ af dette salær skal betales af T, og den anden ½ skal betales endeligt af statskassen.

Østre Landsrets kendelse.



- - -


Der fremlagdes kæreskrift af 6. juni 2008, hvorved Statsadvokaten for Nordsjælland og Københavns Vestegn har kæret Lyngby Rets dom af 28. maj 2008 i sagen mod T - - - for så vidt angår omkostningsfordelingen.


Der fremlagdes udskrift af dombogen og retsbogen fra Lyngby Ret med dommerens fremsendelsesbrev af 9. juni 2008.


Endvidere fremlagdes brev af 23. juni 2008 fra den beskikkede advokat, advokat Henrik Høpner, samt brev af 26. juni 2008 fra Statsadvokaten.


Endelig fremlagdes påtegning om forkyndelse af kæremålet.


Anklagemyndigheden har påstået T pålagt at betale fulde sagsomkostninger og har anført, at den trufne omkostningsafgørelse er i strid med reglen i retsplejelovens § 1008, stk. 1, og at der ikke er grundlag for efter § 1008, stk. 4, at begrænse omkostningsansvaret.


Forsvareren har påstået stadfæstelse under henvisning til mentalundersøgelsens udfald og henset til T's personlige forhold. Forsvareren har oplyst, at hans arbejde som forsvarer blandt andet har omfattet kontakt til Forsvarets Psykologtjeneste og andre instanser med henblik på fremskaffelse af oplysninger til brug for udarbejdelse af mentalundersøgelse.


Dommeren har ved sagens fremsendelse henholdt sig til den trufne afgørelse og har anført, at retten ved omkostningsfastsættelsen har lagt vægt på T's konkrete personlige forhold.


De modtagne bilag var til stede. Efter votering afsagdes sålydende

kendelse:


Ved Lyngby Rets dom blev T i overensstemmelse med sin erkendelse dømt efter anklageskriftet og dømt til ambulant psykiatrisk behandling. Retten bestemte, at T skulle betale halvdelen af salæret til den beskikkede forsvarer, og at statskassen skulle betale den anden halvdel. Denne afgørelse kan kæres, jf. retsplejelovens § 1013, stk. 1, sidste punktum.


Det, der er oplyst om T's personlige forhold, kan ikke føre til begrænsning af omkostningsansvaret efter retsplejelovens § 1008, stk. 4.


Anklagemyndighedens påstand tages derfor til følge.

Thi bestemmes:


Byrettens afgørelse ændres, således at T pålægges at betale sagens omkostninger.