Frifindelser til fængselsbetjente for vold, magtmisbrug mv.

 


jp.dk skriver den 30. september 2010, at 5 fængselsbetjente ved Københavns Byret blev frifundet for vold, som ifølge anklageskriftet skulle været begået den 26. maj 2010 mod en 19-årig indsat fra Elfenbenskysten. Betjentene skulle ifølge anklageskriftet have væltet, sparket og slået den 19 årige. Artiklen er skrevet af journalist Sarah Kott.

Af artiklen fremgår blandt andet følgende:

 
"Episoden foregik i arresthuset på Københavns Politigård, hvor den indsatte var fem kvindelige fængselsfunktionærers ansvar.

Manden larmede i sin celle, og det tilkaldte de fem betjente, som tog over, da de kvindelige kollegaer tøvede.

Kvinderne har ifølge Ritzau forklaret i Københavns Byret, at den indsatte bl.a. blev slået i nyrerne med knytnæver, selv om han var lagt i håndjern. Han blev løftet op i håndjernene bag sin ryg og fik et såkaldt næsetryk.

Den ældste af de mandlige fængselsbetjente, som fik cellenøglen fra sin kvindelige kollega, har ifølge Ritzau sagt, at den indsatte havde overfaldet ham, og at han havde brug for hjælp til at holde manden nede.

Ritzau skriver, at Københavns Byret fastlog, at der var tale om nødvendig magtanvendelse, da de fem slog den indsatte med stave og lagde sig i en bunke oven på ham.

Til gengæld var det ikke i orden, da han blev udsat for vold, efter at håndjernene var kommet på.

Men da det ikke kunne bevise, hvem af de fem, der slog og gav næsetryk, blev de også frikendt for den del af tiltalen.

Den indsatte kommer fra Elfenbenskysten og er siden blevet udvist for ulovligt ophold. .."

 

Politiken.dk skriver den 4. december 2008, at en 28-årig fængselsbetjent, der ved byretten var blevet straffet med 20 dages ubetinget fængsel for at have forsøgt at levere en mobiltelefon til en indsat i et fængsel, blev frifundet for dette i Østre Landsret. Fængselsbetjenten forklarede i retten, at han havde aftalt med en indsats lillebror, at fængselsbetjenten skulle lægge mobiltelefonen i en sæk tøj, der skulle transporteres fra Vestre Fængsel. Fængselsbetjenten blev frifundet efter reglerne om frivillig tilbagetræden fra forsøg, idet han afstod sig fra at lægge mobiltelefonen i sækken.

Om denne sag skriver ekstrabladet.dk i en artikel af 4. januar 2008 blandt andet:
  ".. Ved sagen i Københavns Byret havde fængselsbetjenten fravalgt retten til en forsvarsadvokat, fordi han i følge sin forklaring havde fået at vide af politiet, at der ikke ville komme nogen sag ud af det. Han troede derfor, at der var tale om en formel procedure, da han tilstod i byretten, og blev noget overrasket, da dommen blev afsagt. .."

bt.dk skriver den 24. november 2008, at en 50-årig fængselsbetjent ved Københavns Byret blev idømt 20 dages fængsel for magtmisbrug. Han blev fundet skyldig i at han efter endt transport af den indsatte skulle have hevet den indsatte ud af bilen, medens den indsatte havde håndjern på ryggen. Det fremgår af artiklen, at det var to kolleger, som anmeldte den 50-årige fængselsbetjent for vold. Episoden skulle være fundet sted i juli 2008.

Af artiklen fremgår videre:
  "... For år tilbage blev bandelederen stukket ned, hvilket dengang kostede en punkteret lunge. Han får ifølge eget udsagn store problemer med at trække vejret, hvis hænderne bliver vredet om på ryggen. Den forklaring gav den dømte fængselsbetjent dog ikke meget for, og det udviklede sig til håndgemæng.

- Bagefter tog han bare fat i mig, og som et får kastede han mig ind i bilen, forklarede offeret, der liggende på lårene i bunden af bilen kæmpede for at få luft.

- Hvis det ikke havde været for fængselsbetjentens kollega, var det gået rigtig skidt. Jeg lå og kunne ikke få vejret. Jeg havde store smerter, var fuldstændig rød i hovedet og svedte, forklarede bandelederen, der fik tilslutning til sin forklaring af kollegaerne til den dømte. .."

Af søndagsavisen.dk den 9. marts 2009 fremgår det, at den pågældende senere blev frifundet ved Østre Landsret, som fandt, at der ikke var tale om vold.