TfK 2008.759 VLD

V.L.D. 12. august 2008 i anke 4. afd. S-0930-08
 

 

Anklagemyndigheden mod T1 (adv. Henning Zacho Larsen, Fredericia) og T2 (adv. Jens Ole Mengel, Kolding).

(Annette Dellgren, Lars E. Andersen og Jonas Tei (kst.) med domsmænd).

Retten i Koldings dom af 2. april 2008:

Tiltalen og parternes påstande:

Anklageskrift af 20. december 2007 er modtaget den 21. december 2008.

T1 og T2 er tiltalt til straf for overtrædelse af bekendtgørelse om euforiserende stoffer § 27, stk. 1, jf. § 2, jf. liste A, nr. 2,

ved den 28. maj 2007 kl. 02.12 i forening på motorvejstilkørslen til E20 øst ved Skærbækvej, Fredericia, i forbindelse med indsmugling af khat fra Holland via Tyskland og til Danmark at have modtaget 250 kg khat med henblik på videreoverdragelse.

Tiltalte T1 har nægtet sig skyldig.

Tiltalte T2 har erkendt sig skyldig.

Oplysningerne i sagen:

Sagen er behandlet med domsmænd.

De tiltalte og vidnerne politiassistent P og politiassistent B har afgivet forklaringer.

Tiltalte T2 har forklaret, at det er rigtigt, at han den 28. maj 2007 blev standset af politi med 250 kg khat i bilen. Med i bilen var T1. Det foregik sådan, at A fra Holland ringede tiltalte op, mens han og T1 var på vej i bil fra Odense til Kolding. De skulle til en fest i Kolding. Der var tale om før-bryllupsfest. A sagde, at han havde noget khat, som skulle afleveres til - - - i København. Det var så meningen, at tiltalte skulle aflevere det. Det skulle afleveres samme aften. A fortalte ham, hvor de skulle mødes. T1 spurgte, hvem der ringede, men tiltalte sagde, at det var en, som T1 ikke kendte. Tiltalte fortalte ikke T1, hvad det handlede om, og han tror ikke, at han vidste noget om det. Den fest, de skulle til, var begyndt kl. 22 og ville vare til næste morgen. De tog direkte ud for at hente khaten, men de måtte vente i flere timer, inden de fik den, og det var derfor, at det var blevet så sent. Han tror, de ventede ca. to timer på den. T1 spurgte ikke, hvad de ventede på. Da de mødte hollænderne, var det A, der læssede khaten over i tiltaltes bil. T1 blev i bilen og var ikke med til det. Tiltalte har sagt til politiet, at de var på vej til fest, da de blev ringet op.

Tiltalte T1 forklarede, at han var med i bilen, da T2 blev standset af politiet. Det er rigtigt, at de var taget fra Odense samme aften. De var kørt mellem kl. 23 og 24, og de var på vej til før-bryllupsfest i Kolding. Det er helt sædvanligt, at mændene først ankommer efter midnatstid, når kvinderne har trukket sig tilbage. Han husker, at T2 blev ringet op. Han kunne ikke forstå, hvad samtalen handlede om. Da de blev standset af politiet, var det ikke længe efter, at khaten var blevet læsset over i bilen. De havde forinden ventet et par timer i Fredericia. T2 sagde bare, at der var nogen, han skulle vente på. Det er uhøfligt at være utålmodig, når man er gæst, og tiltalte var en slags gæst i T2's bil. Khaten fyldte meget, da den blev læsset i bilen. Da de begyndte at køre, spurgte tiltalte T2 om, hvad der var i sækken, og han sagde, det var khat. Tiltalte besluttede sig for at komme af bilen hurtigst muligt, men forinden blev de standset af politiet. De havde kun kørt ganske kort, da de blev standset. Han havde siddet i bilen, mens sækkene blev læsset, men han kunne ikke se, hvad der var i dem. Tiltalte kunne ikke, forinden han fik at vide, at der var tale om khat, selv lugte, at det var tilfældet.

Vidnet politiassistent P har forklaret, at han den 28. maj 2007 omkring kl. 02.00 blev sendt til Fredericia, da der var nogen, der havde observeret noget mistænkeligt. På en parkeringsplads så patruljen to biler holde med lygterne tændt. Da politibilen nærmede sig, kørte en bil med hollandske nummerplader fra stedet. De eftersatte den hollandske bil og standsede den tæt ved tilkørslen til motorvejen. Der lå en del khat i bilen, men han kunne ikke lugte noget. Han bad sin kollega B om at køre hen til den anden bil. Vidnet afventede herefter assistance. Da den var ankommet, kørte de op til den bil, som B i mellemtiden havde standset. Der var i bagagerummet en mængde khat. Der lå vistnok også en åben pose på forsædet, men vidnet er ikke længere helt sikker på det.

Vidnet politiassistent B har forklaret, at da patruljen havde standset den hollandske bil, fortsatte vidnet alene og standsede den anden bil. T2 førte bilen, og T1 sad på forreste passagersæde. Der var en masse khat i bilen, der både lå inde i bilen og i bagagerummet. Der var en stærk, sødlig lugt af khat.

Personlige oplysninger

Tiltalte T1 har forklaret om sine personlige forhold, at han har opholdt sig i Danmark siden 1995. Han bor i Odense, og han bor alene. Han har familie i landet, blandt andet 4 børn. Han har det seneste 1½ år været arbejdsløs, men han har indtil da haft arbejde.

Tiltalte T2 har forklaret om sine personlige forhold, at han bor i Odense. Han har været i Danmark siden 1993. Han har arbejdet forskellige steder, blandt andet på et - - - og på fabrikker. De seneste 4-5 år har han været arbejdsløs og er kommet på kontanthjælp. Han søger arbejde, men kan ikke få noget. Han bor alene. Han har 4 børn i Danmark.

Rettens begrundelse og afgørelse:


Vedrørende tiltalte T2:

Efter tiltalte T2's erkendelse, der stemmer med det i øvrigt foreliggende, findes han skyldig i henhold til anklageskriftet.

Straffen fastsættes i medfør af bekendtgørelse om euforiserende stoffer § 27, stk. 1, jf. § 2, til fængsel i 3 måneder.

60 dage af straffen skal ikke fuldbyrdes, såfremt tiltalte overholder de betingelser, der fastsat nedenfor, jf. straffelovens § 58, stk. 1, jf. § 56.

Vedrørende tiltalte T1:

Efter bevisførelsen, herunder navnlig tidspunktet og de øvrige omstændigheder i forbindelse med overdragelsen af khaten, og den mængde, der var tale om, finder retten det godtgjort, at tiltalte T1 ikke kan have været uvidende om formålet med turen, eller om, at der blev fragtet khat med bilen. Hans forklaring tilsidesættes derfor, og han findes herefter skyldig i henhold til anklageskriftet.

Straffen fastsættes i medfør af bekendtgørelse om euforiserende stoffer § 27, stk. 1, jf. § 2, til fængsel i 3 måneder.

60 dage af straffen skal ikke fuldbyrdes, såfremt tiltalte overholder de betingelser, der fastsat nedenfor, jf. straffelovens § 58, stk. 1, jf. § 56.

Thi kendes for ret:

Tiltalte T1 straffes med fængsel i 3 måneder.

60 dage af straffen skal ikke fuldbyrdes, såfremt tiltalte i en prøvetid på 1 år ikke begår strafbart forhold.

Tiltalte T2 straffes med fængsel i 3 måneder.

60 dage af straffen skal ikke fuldbyrdes, såfremt tiltalte i en prøvetid på 1 år ikke begår strafbart forhold.

- - -

Vestre Landsrets dom:

Retten i Kolding har den 2. april 2008 afsagt dom i 1. instans (- - -).

Tiltalte T1 har påstået frifindelse, subsidiært stadfæstelse.

Anklagemyndigheden har påstået skærpelse for begge tiltalte.

Tiltalte T2 har påstået stadfæstelse.

Tiltalte T1 er ved dom afsagt den 20. maj 2008 af Retten i Odense idømt en bøde på 2.000 kr. for besiddelse den 18. september 2007 af khat til eget forbrug.

Tiltalte T2 er den 8. september 2004 ved Amtsgericht Winsen, Tyskland, idømt fængsel i 1 år og 3 måneder betinget for besiddelse af khat, som skulle indføres i Danmark.

De tiltalte og vidnerne politiassistent P og politiassistent B har for landsretten i det væsentlige forklaret som i 1. instans.

Tiltalte T2 har supplerende forklaret, at A ringede ved 20-tiden. A bad ham om at køre noget khat til København, og det accepterede han. De aftalte, at han skulle hente khatten ved motorvejen. Han skulle have 3.000 kr. for at køre khatten. Han skulle køre khatten til Hovedbanegården. Det aftalte de telefonisk i bilen. A ringede flere gange, mens de ventede. Han sagde til T1, at A havde penge til ham. Noget af khatten blev placeret midt i bilen. Han fortalte først T1 om khatten, da de læssede khatten over i bilen. De blev standset, da de havde kørt 2-3 km. Det var meningen, at de skulle have kørt khatten direkte til København. T1 skulle ikke have del i de 3.000 kr. Det tog højst 15 minutter at læsse khatten over i den bil, som han kørte i. T1 fik først at vide, at det var khat, da han havde sat bilen i gang.

Tiltalte T1 har supplerende forklaret, at næsten alle somaliere var blevet inviteret til festen. Han bemærkede, at T2 talte i telefon, men hørte ikke, hvad der blev sagt. Det må bero på en misforståelse, når det i politirapporten af 28. maj 2007 står, at han har forklaret, at T2 skulle modtage noget, som skulle videreleveres. Nogle af sækkene blev læsset ind på bilens bagsæde. Det tog 15-20 minutter. Da T2 startede bilen, sagde han, at det var khat. Lige efter kom politiet. Han har før brugt khat, men ikke mere. Ny khat lugter meget lidt. Han troede, at de ventede på nogle, som skulle med til festen. T2 sagde, at han skulle vente i bilen, medens de læssede bilen. Det var først da, at han blev mistænksom. Han blev vred på T2, da det ikke var planen, at han skulle involveres i noget ulovligt.

Politiassistent P har supplerende forklaret, at sækkene med khat lå i bagagerummet, men han mener også, at der var en åben sæk inde i bilen, vist ved passagersædet. Sækkene indeholdt hver ca. 100 bundter khat, og et enkelt bundt khat kan på gadeplan sælges for 40-100 kr.

Politiassistent B har supplerende forklaret, at tiltalte T2 førte bilen. En enkelt af sækkene med khat var placeret ved passagersædet inde i bilen.

Landsrettens begrundelse og resultat:


Efter bevisførelsen lægges det til grund, at tiltalte T1 overværede telefonsamtalen mellem tiltalte T2 og A, medens de var på vej i bil mod Fredericia, og da de ventede ved motorvejen på A. Herefter og af de grunde, som byretten har anført, tiltrædes det også efter bevisførelsen for landsretten, at tiltalte T1 er fundet skyldig som sket.

Det tiltrædes, at straffen for tiltalte T1, der nu skal fastsættes som en tillægsstraf, jf. straffelovens § 89, er udmålt til fængsel i 3 måneder. Efter hans mindre rolle i sagen tiltrædes det endvidere, at straffen er gjort delvis betinget som sket.

For tiltalte T2 tillægges dommen afsagt af Amtsgericht Winsen gentagelsesvirkning, jf. straffelovens § 84, stk. 2, og straffen forhøjes derfor til fængsel i 4 måneder. Der er ikke grundlag for at gøre en del af straffen betinget.

Med de anførte ændringer stadfæster landsretten dommen.