TfK 2011.761/2 HD
 

  H.D. 16. maj 2011 i sag 329/2010 (2. afd.)

Rigsadvokaten mod T (adv. Mette Lund Thomsen, Aarhus, besk.).

Retten i Århus' dom 24. marts 2010, 7-4642/2009.

Der har medvirket domsmænd ved behandlingen af denne sag.

Anklageskrift er modtaget den 28. september 2009.

T er tiltalt for overtrædelse af straffelovens § 244, vold, ved den 13. september 2009 ca. kl. 04.00 på restaurationen Waxies, Frederiksgade 16, Århus C, med knyttet hånd at have tildelt F et slag i ansigtet.

Påstande

Anklagemyndigheden har nedlagt påstand om ubetinget fængselsstraf.

Tiltalte har nægtet sig skyldig.

Sagens oplysninger

Tiltalte, T, har forklaret, at han var på Waxies den pågældende dag. Han var meget fuld og husker ikke noget om den voldsepisode, som han er tiltalt for. Han kendte ikke forurettede i forvejen. Han var ankommet til stedet sammen med nogle venner, som dog var gået igen omkring kl. 02.00. Herefter kan han ikke huske noget, før han pludselig lå udenfor med håndjern på. Han har ikke noget hidsigt temperament og slår normalt ikke på folk.

Tiltalte har om sine personlige forhold forklaret, at han lige nu er uden arbejde. Han arbejder som montør inden for mejeribranchen og afventer et nyt projekt. På grund af vejret i Norge og Sverige er der ikke noget arbejde lige nu. Han bor på den adresse, der er anført i anklageskriftet.

Vidnet F har forklaret, at han den pågældende dag var på Waxies sammen med A og hendes søster. Han havde drukket 5-6 genstande i løbet af aftenen. Han kendte ikke tiltalte i forvejen, men så ham stå oppe i baren, hvor han også selv stod. Han talte ikke med tiltalte. Pludselig vågnede han op udenfor med blod omkring munden. Han husker intet om, hvad der var sket. Han kontaktede dørmanden og oplyste, at han var blevet slået ned og ringede til politiet. Han tog derefter på skadestuen.

Vidnet A har forklaret, at hun den 13. september 2009 var på Waxies sammen med sin søster og F. Hun havde drukket en lille smule. Hun kendte ikke F på forhånd. Hun stod i baren sammen med F, og der var noget skubberi, da der var mange mennesker. På et tidspunkt tog F fat i tiltalte, som havde skubbet til dem, og sagde noget til ham. Hun stod med ryggen til episoden og havde ikke set, hvem der havde skubbet. Tiltalte gik derefter forbi dem, mens han sagde »lad være«, og så slog han F på kæben. Hun lagde ikke mærke til, om det var med knyttet hånd, men han havde skader på knoerne bagefter, og dørmændene sagde, at F var blevet slået med knyttet hånd. F gik i gulvet og var besvimet i omkring et minut. Det var meget voldsomt, og han havde fråde om munden. Tiltalte forsvandt længere ind i baren, men blev fundet og anholdt af politiet. Tidligere på aftenen havde hun siddet ved siden af tiltalte, der var ret beruset. Hun er 100 % sikker på, at det var tiltalte, der slog F, da hun genkendte voldsmanden, som den, der blev anholdt af politiet.

Det fremgår af en politiattest af 28. september 2009, at F henvendte sig på sygehuset den 13. september 2009 kl. 04.37 og oplyste, at han samme dag kl. 04.00 var blevet slået på højre side af kæben. Lægen konstaterede i den forbindelse en bule på højre side af kæben og ømhed ved venstre kæbeled. Lægen konstaterede desuden et blåt mærke midt på ryggen mellem skulderbladene. Forurettede blev henvist til specialtandlæge.

Kriminalforsorgen har i en udtalelse af 30. oktober 2009 vurderet tiltalte egnet til at modtage en betinget dom med vilkår om samfundstjeneste.

Rettens begrundelse og afgørelse:


Efter forklaringen fra vidnet A og indholdet af politiattesten er det bevist, at tiltalte er skyldig.

Idet volden er begået under en episode på en restauration og efter slagets karakter, findes straffen passende at kunne fastsættes til fængsel i 30 dage, jf. straffelovens § 244.

Der findes ikke under henvisning til voldens karakter eller til tiltaltes ellers gode personlige forhold anledning til at gøre straffen betinget.

- - - 

Vestre Landsrets dom 23. august 2010 (8. afd.), S-0772-10


(Marie S. Mikkelsen, Mogens Heinsen, Hans-Jørgen Nymark Beck med domsmænd).

Retten i Århus, 7. afdeling, har den 24. marts 2010 afsagt dom i 1. instans (- - -).

Tiltalte, T, har påstået formildelse, navnlig således at straffen gøres betinget, eventuelt med vilkår om samfundstjeneste.

Anklagemyndigheden har påstået skærpelse.

Tiltalte har om sine personlige forhold forklaret, at han igen har fået arbejde som montør. For tiden arbejder han med at bygge en fabrik i Norge, og han forventer at opretholde ansættelsen, når dette projekt er færdiggjort. Han arbejder 3 uger ad gangen i Norge og har derefter 9 dage fri i Danmark.

Landsrettens begrundelse og resultat:
Det tiltrædes, at straffen er udmålt til fængsel i 30 dage.

Under hensyn til voldens karakter er der, uanset at der efter vidnet A's forklaring har været blandt andet noget forudgående skubberi ved baren, og uanset oplysningerne om tiltaltes gode personlige forhold, ikke grundlag for at gøre straffen betinget, heller ikke med vilkår om samfundstjeneste.

Landsretten stadfæster derfor dommen.

- - -

Højesterets dom.

I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Århus den 24. marts 2010 og af Vestre Landsrets 8. afdeling den 23. august 2010.

I pådømmelsen har deltaget fem dommere: Peter Blok, Lene Pagter Kristensen, Poul Søgaard, Jens Peter Christensen og Hanne Schmidt.

Påstande

Dommen er anket af tiltalte, T, med påstand om formildelse, navnlig således at straffen gøres betinget, eventuelt med vilkår om samfundstjeneste.

Anklagemyndigheden har påstået stadfæstelse.

Anbringender

T har anført, at det taler for formildelse af straffen, at forholdet er begået i restaurationsmiljøet. For sådanne voldssager blev der - i modsætning til for andre voldssager - ikke ved lovændringen i 2002 lagt op til en forhøjelse af straffen.

Der kan anvendes betinget dom eller betinget dom med vilkår om samfundstjeneste i de tilfælde, hvor det efter en konkret individuel vurdering findes forsvarligt. Dette er tilfældet i den foreliggende sag. Der foreligger formildende omstændigheder, idet der forud for episoden var skubberi i baren, hvor både tiltalte og forurettede befandt sig. Den udøvede vold bestod kun i et enkelt slag, og forurettede er ikke påført skader af betydning. Hertil kommer, at tiltalte ikke tidligere er straffet og har særdeles gode personlige forhold. Der er derfor grundlag for at afgøre sagen med en betinget dom eller en betinget dom med vilkår om samfundstjeneste.

Anklagemyndigheden har anført, at normalstraffen for et knytnæveslag i ansigtet er fængsel i 30-40 dage, når forholdet er begået i restaurationsmiljøet, og at der ikke er grundlag for at nedsætte den idømte straf på fængsel i 30 dage. Der er heller ikke grundlag for en betinget straf, heller ikke med vilkår om samfundstjeneste. Udgangspunktet er, at voldssager som den foreliggende medfører ubetinget straf. Samfundstjeneste skal anvendes med varsomhed i voldssager, og der er uanset tiltaltes gode personlige forhold ikke efter en nøje individuel vurdering grundlag for undtagelsesvis at anvende samfundstjeneste i det foreliggende tilfælde.

Supplerende sagsfremstilling

Kriminalforsorgen har i skrivelse af 17. februar 2011 oplyst, at T fra den 22. november 2010 kl. 10.00 til den 23. november 2010 kl. 15.30 på bopælen under intensiv overvågning og kontrol har afsonet en del af straffen idømt ved landsrettens dom.

Højesterets begrundelse og resultat

T, der på gerningstidspunktet var 31 år, er fundet skyldig i overtrædelse af straffelovens § 244 ved den 13. september 2009 på restaurant Waxies i Århus at have tildelt F et knytnæveslag i ansigtet.

Højesteret tiltræder, at straffen er fastsat til fængsel i 30 dage.

Tre dommere - Poul Søgaard, Jens Peter Christensen og Hanne Schmidt - udtaler herefter:

Et voldsforhold som det foreliggende skal efter vores opfattelse - i overensstemmelse med hidtidig praksis - som udgangspunkt straffes med en ubetinget frihedsstraf. Det fremgår af landsrettens dom, at der forud for voldsudøvelsen havde været noget skubberi ved baren, hvor blandt andre T og F befandt sig, men det kan ikke antages at være lagt til grund, at F har givet anledning til voldsudøvelsen. Med disse bemærkninger, og uanset oplysningerne om T's gode personlige forhold, tiltræder vi, at straffen ikke gøres betinget, heller ikke med vilkår om samfundstjeneste.

Vi stemmer derfor for at stadfæste dommen.

Dommerne Peter Blok og Lene Pagter Kristensen udtaler:

Det må lægges til grund, at voldsudøvelsen ikke var helt umotiveret, idet den havde baggrund i noget skubberi ved baren. Det må endvidere lægges til grund, at skaden på F var begrænset. På denne baggrund, og under hensyn til at T ikke tidligere er straffet og også i øvrigt har gode personlige forhold, finder vi det forsvarligt at gøre straffen betinget med vilkår om udførelse af 40 timers samfundstjeneste. 

Der afsiges dom efter stemmeflertallet, således at landsrettens dom stadfæstes.

Thi kendes for ret:

Landsrettens dom stadfæstes.

T skal betale sagens omkostninger for Højesteret.